TIP

Hier moet je aan denken als je je hond mee wilt nemen op vakantie

Gastauteur | 15 september 2022 | Fotografie Gastauteur

Als je een huisdier mee wilt nemen op vakantie dan moet je uiteraard een paar maatregelen treffen. Ten eerste is het belangrijk om te controleren of je je hond mee mag nemen. Ga je met de auto of met het vliegtuig? Voor elke vorm van transport gelden weer andere regels. Daarbij is het altijd verstandig om te controleren of je trouwe viervoeter is toegestaan in de accommodaties waar je verblijft. Met de juiste voorbereiding zorg je ervoor dat je je huisdier gelukkig en stressvrij houdt. Voor een hoop honden is een verandering van omgeving en routine immers al uitdagend genoeg.

Externe bijdrage  dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van HIFI.NL

Zorg dat je alle documenten bij je hebt

Wanneer je over de grens reist met een hond is het belangrijk dat je hond over een geldig dierenpaspoort bezit. Controleer altijd van tevoren de invoereisen van het land van bestemming. Andere zaken die je mee moet nemen zijn het vaccinatieboekje, gezondheidsverklaring en chipnummer. Voor een comfortabele reis heb je ook een gordel of bench nodig en voldoende water en hondenvoer. Vergeet ook niet een halsband, riem, deken, speeltje, plastic zakjes of poepzakjes, EHBO-kit, tekentang, thermometer en medicijnen indien nodig. Nog een tip: zoek van tevoren naar een dierenarts in de buurt van jullie bestemming en zorg dat je adres tijdens je vakantie bij de hand hebt.

Denk na over het transport

Als je je hond in het vliegtuig mee wilt nemen dan kan dat eventueel in de cabine, bij de ruimbagage of bij de vracht. Of je hond in de cabine mee mag hangt af van het formaat, een klein hondje mag bijvoorbeeld meestal wel mee in de cabine. Houd er wel rekening mee dat een vlucht behoorlijk stressvol kan zijn. Maak daarom de afweging of het nodig is om de hond mee te nemen of dat het beter is voor je dier om thuis te blijven. Wanneer je met de auto vertrekt heb je meer ruimte en vrijheid. Zo kun je regelmatig pauze houden. Terwijl je hond even geniet van de frisse lucht en zijn benen kan strekken, heb jij de tijd om even uit te rusten. Je kunt een rondje gaan lopen, iets te eten halen of je vermaken in een online casino. Hoewel je weliswaar langer over de reis zal doen, is het het zeker waard wanneer je ziet dat je trouwe viervoeter ontspannen op jullie bestemming aankomt. Zorg er in ieder geval voor dat je hond gewend is om in de auto te zijn door hem wat vaker mee te nemen tijdens je autorit. Op deze manier kun je de reistijd al een heel stuk opbouwen.

Alles voor het dierenwelzijn

Als jullie voor het eerst op vakantie gaan met je hond dan kan het geen kwaad om van tevoren met je dierenarts te bespreken of het verstandig is om je viervoeter mee te nemen. Je hond moet gezond en in staat zijn om te reizen. Dit geldt vooral wanneer het een lange reis betreft, maar ook wanneer je een actieve vakantie hebt gepland. Als je van plan bent om dagen in de bergen te gaan wandelen, dan kan het goed zijn dat je hond zich moet aanpassen aan de ijle lucht en het op- en afwaarts lopen. Daarnaast is het zeer belangrijk dat je hond blij en ontspannen zal zijn tijdens de vakantie. Niet iedere hond is even geschikt voor een ander klimaat. Het kan zijn dat de verandering van routine en omgeving zo overweldigend is voor je hond dat hij zich niet zal kunnen ontspannen. Dat is niet alleen slecht voor het dierenwelzijn van je hond, maar het maakt je vakantie ook niet leuker.


EDITORS' CHOICE