NIEUWSWilson Audio

Wilson Audio Alexia V: gewichtige vloerstaande luidspreker

De Amerikaanse luidsprekerfabrikant Wilson Audio heeft een nieuw product gelanceerd genaamd Alexia V. Nee, dit is geen prinses maar een vloerstaande luidspreker van een hoog niveau. De nieuwe Alexia V profiteert van verschillende optimalisaties die zijn geïntroduceerd in de onlangs herziene Chronosonic XVX en Alexx V en is verder verbeterd op meer dan dertig verschillende punten.

Wilson Audio Alexia V

Wilson Audio bouwt geen kleine en goedkope luidsprekers. Het bedrijf speelt mee aan de bovenkant van de markt en ontwikkelt en bouwt zo ongeveer alles in eigen huis. De nieuwste vloerstaander Alexia V heeft techniek aan boord die afkomstig is uit duurdere modellen van Wilson Audio. Zo wordt de Convergent Synergy Carbon (CSC) tweeter die voor het eerst werd geïntroduceerd in de Alexx V nu ook gebruikt in de Alexia V. Deze tweeterkamer van koolstofvezel wordt volledig in eigen huis 3D-geprint.

Naast een optische update is de behuizing op verschillende plekken geoptimaliseerd. De uitlijnbrug van de midrange-kast is bijvoorbeeld ontworpen om op te gaan in de nieuwe vorm en de structurele integriteit te vergroten. Ook de wanddiktes van de behuizing zijn zorgvuldig geoptimaliseerd, d.w.z. op sommige plekken is de massa vergroot, op andere plekken is materiaal verwijderd.

De uitsparing aan de bovenkant van de Sasha DAW-woofers, ontworpen om ongewenste druk tussen de midden- en wooferbehuizingen te verminderen, maakt nu deel uit van de Alexia V. De meer aerodynamische tweetermodule is ook opnieuw gevormd om comfortabel plaats te bieden aan de grotere Convergent Synergy Carbon-tweeter. Voorts hebben de ontwerpers de gevoeligheid van de Alexia V met +1 dB verhoogd.

Aan de binnenkant zijn nieuwe op maat gemaakte kabels verwerkt en het interne volume van de midrange-behuizing is met 6,4% toegenomen, terwijl het interne volume van de wooferbehuizing met maar liefst 8,9% is toegenomen in vergelijking met de Alexia Series 2.

De Alexia V heeft een frequentiebereik van 19 Hz tot 33 kHz (+/- 3 dB) en een nominale impedantie van vier Ohm (minimum 2,59 Ohm bij 84 Hz). De opgegeven gevoeligheid is 90 dB (1 Watt / 1 meter / 1 kHz). De afmetingen zijn 134,9 x 40 x 61,4 centimeter en een enkele Alexia V weegt 120 kilogram.

Wilson Audio Alexia V: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe Alexia V zou vanaf het einde van het jaar beschikbaar moeten zijn. Wellicht is hij op tijd om onder de kerstboom te leggen. We hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen, maar – louter ter indicatie – op verschillende Duitstalige websites zagen wij een vanaf prijs genoteerd staan van 92.000 euro per paar.


EDITORS' CHOICE