NIEUWSWilson Audio

Wilson Audio Alexx V: nieuwe vloerstaander met vijf drivers

De Amerikaanse luidsprekerfabrikant Wilson Audio besloot bij het herontwerpen met een frisse blik naar het model Alexx te kijken. Effectief heeft het Wilson Audio met de Alexx V een geheel nieuwe luidspreker gebouwd. De koper kan kiezen tussen een heleboel kleuren. 

Wilson Audio Alexx V

De nieuwe Alexx V van het in de VS gevestigde Wilson Audio is een doorontwikkeling van het model Alexx dat in 2016 op de markt kwam, maar het is ook een nieuwe luidspreker. Bij de ontwikkeling van de Alexx V zijn elementen die werkten in het oorspronkelijke ontwerp overgenomen maar ook is techniek gebruikt die door Wilson Audio is gebruikt in duurdere modellen “om een luidspreker te creëren die het waard was om de grote lanceringen van de WAMM Master Chronosonic, Chronosonic XVX, Sasha DAW en SabrinaX te volgen.”

De totale grootte van de Alexx V is vergeleken met de Alexx slechts 2,5 cm dieper en 2,5 cm groter met behoud van dezelfde breedte. Elk onderdeel van Alexx V is opnieuw geëvalueerd en verbeterd, met de nieuwste technologieën, technische efficiëntie en materiaalwetenschappen, en ook de nieuwste ontwerptaal van Wilson Audio, die begon met de WAMM Master Chronosonic, inclusief het open portaalontwerp dat volgens de fabrikant niet alleen zorgt voor meer structurele stijfheid en instellingsflexibiliteit, maar ook voor een meer vrij vloeiende organische look en geluid.

Wilson Audio Alexx V: materialen en constructie

Wilson Audio Alexx V bevat exotische materialen die in de loop van ongeveer vijftig jaar exclusief voor Wilson Audio zijn getest, ontwikkeld en verfijnd. De nieuwste versie van X-Material, dat is ontwikkeld om extreem monotoon en gedempt te zijn, is terug te vinden in de behuizing van de woofer, het portaal en de bovenste modules. Voor de behuizing van de middentoners is S-materiaal gebruikt dat een neutraal oppervlak biedt van waaruit muziek kan worden gelanceerd.

V-Material, dat voor het eerst werd gebruikt in de Chronosonic XVX, is strategisch genest in interface-locaties voor trillingscontrole. V-Material gedraagt zich als een trillingsdemper en is in de structuur tussen de woofermodule en het portaal geplaatst. V-materiaal is ook te vinden in het nieuwe Wilson Audio Acoustic Diode spikesysteem. X, S en V-materiaal worden gecombineerd met koolstofvezel en roestvrij staal,

Wilson Audio Alexx V: aanpasbaar en verstelbaar

Alexx V is een aanpasbaar ontwerp. Door elementen van zijn grotere broers en zussen over te dragen, zoals de XLF omkeerbare wooferpoort en onafhankelijk instelbare modules, kan dit systeem worden aangepast aan de luisterruimte. Deze tools, ingebouwd in het DNA van Alexx V, zorgen voor een groter installatiegemak in een grotere verscheidenheid aan luisterruimtes. Het portaal met open architectuur dat voor het eerst werd gelanceerd met WAMM Master Chronosonic, gevolgd door Chronosonic XVX, heeft nu een thuis gevonden bij Alexx V. Dit komt niet alleen het algehele uiterlijk van de luidspreker ten goede, maar kritisch gezien verbetert het ook de algehele stijfheid van het hele bovendeel. modulegedeelte en minimaliseert de druk achter de behuizingen, hetgeen resulteert in een grotere betrouwbaarheid. Gemakkelijkere toegang tot de bovenste modules zorgt voor snellere aanpassingen.

Wilson Audio Alexx V: drivers

Het technische team van Wilson zet de Midrange - Tweeter - Midrange (MTM) ontwerpgeometrie van de originele Alexx voort en heeft tijd besteed aan het verbeteren van de belangrijkste componenten van de geluidskarakteristieken van de luidspreker. Elke baffle-hoek, op elke modulepositie, is verfijnd.

De nauwkeurigheid van de tijduitlijning van Alexx V ligt veel dichter bij de XVX. De lagere en hogere middentoners van verschillende grootte zorgen voor een meer zorgvuldige afstemming van de frequentieband, die, in combinatie met de nieuwste fabricagevooruitgangen, een grotere mate van nauwkeurigheid en instelbaarheid oplevert. De 5,75-inch mid-woofer die in de originele Alexx, TuneTot en SabrinaX werd gebruikt, wordt nu ook gebruikt in de Alexx V. De weergave van middentonen komt dus voor rekening van twee drivers met een verschillende diameter. Wilson Audio koos er naar eigen zeggen voor om de ongelooflijke vooruitgang van de Alnico magneet (aluminium, nikkel, kobalt) te benutten. De zeven inch middentoner is oorspronkelijk ontwikkeld voor de Chronosonic XVX en de QuadraMag-driver combineert vier afzonderlijke magneten, gerangschikt in een innovatieve kwadratuurgeometrie.

Achter de midrange-drivers zijn interne golfverspreiders rechtstreeks in het materiaal verwerkt om het oplossend vermogen van de drivers verder te ondersteunen. Wat de tweeter betreft, heeft het R & D-team nogmaals alle beschikbare opties overwogen. Fundamenteel is de integratie van de tweeter en het middenbereik een absoluut cruciaal element voor een nauwkeurige geluidsweergave.

Alexx V is voorzien van een geheel nieuwe Convergent Synergy Carbon (CSC) tweeter, die voortbouwt op een aangepaste versie van de vorige Convergent Synergy-motor en tegelijkertijd een opnieuw ontworpen achterste golfkamer omarmt. Dit koolstofvezelontwerp wordt volledig in eigen huis vervaardigd met behulp van meerdere 3D-printers.

Wilson Audio ontwikkelde oorspronkelijk de 10,5 "en 12,5" woofers in combinatie met de WAMM Master Chronosonic. Deze basdrivers bevatten de nieuwste ideeën van Wilson Audio op het gebied van weergave van lage frequenties. Door de Alexx V-behuizing zorgvuldig te optimaliseren, is het interne volume dramatisch toegenomen (+ 16%) in vergelijking met de originele Alexx. Het nettoresultaat is dat Alexx V bijna hetzelfde interne woofervolume heeft als de Chronosonic XVX.

Wilson Audio Alexx V: technische specificaties

 • Nominale impedantie: vier Ohm (minimaal twee Ohm bij 250 Hz)
 • Gevoeligheid: 92 dB @ 1 Watt @ 1 meter @ 1 kHz
 • Frequentiebereik: 20 Hz  tot 32 kHz (+/- 3 dB)

Drivers

 • Tweeter: 1 inch, koepel (2,54 cm), conusmateriaal: gedoteerde zijden stof
 • Middentoner: 5,75 inch (14,61 cm), conusmateriaal: gedoteerde papierpulp
 • Middentoner: 7 inch (17,78 cm), conusmateriaal: composiet van papierpulp
 • Woofer: 10,5 inch (26,67 cm), conusmateriaal: harde papierpulp
 • Woofer: 12,5 inch (31,75 cm), conusmateriaal: harde papierpulp

Behuizingstype

 • Tweeter (gesloten): X-materiaal
 • 5,75 ”middenbereik (ventilatie aan de achterkant): X-materiaal met S-materiaal klankbord
 • 7 ”middenbereik (ventilatie aan de achterkant): X-materiaal met S-materiaal klankbord
 • Woofer (voor of achter gepoort): X-materiaal met V-materiaal bovenplaat

Afmetingen en gewicht

 • Hoogte: 161 cm (63 5/16 inch) zonder spikes, breedte: 15 3/4 inch (40,01 cm), diepte: 27 29/32 inch (70,88 cm)
 • Gewicht per luidspreker 226,90 kilogram (500 lbs)

 

Wilson Audio Alexx V: prijs en leveringsinformatie

De prijzen per paar voor de Benelux zijn als volgt:

Standaarduitvoering: 158.900 euro
Upgrade uitvoering:   161.900 euro
Custom uitvoering:    164.900 euro
Pearl uitvoering:        176.900 euro


EDITORS' CHOICE