NIEUWSGrado

Grado lanceert hoofdtelefoons GS1000X en GS3000X

Sinan Kökbugur | 23 augustus 2022 | Fotografie Fabrikant | Grado

Het in de VS gevestigde Grado Labs heeft een tweetal nieuwe hoofdtelefoons gelanceerd die onderdeel zijn van de Statement productlijn. Grado's Statement Series GS1000X en GS3000X hebben vierde generatie X Drivers aan boord naast verbeterde kabels. De levering zal in de loop van september beginnen.

Grado GS3000X

De nieuwste X Driver van Grado Labs die in de GS3000X is geplaatst heeft een diameter van 52 millimeter en is daarmee de grootste driver van Grado tot nu toe. De GS3000X is het nieuwe vlaggenschip van de Statement-serie. De oorschelp bestaat uit een metalen kamer met daarin de driver omringd door een enkele behuizing van cocobolo hout.

De X Driver heeft volgens de fabrikant een krachtiger magnetisch circuit, een spreekspoel met een lagere massa en een opnieuw ontworpen membraan. De X Drivers in de Reference hebben een diameter van 44 en 50 millimeter. De X Driver in de Statement-serie doet daar met 52 millimeter nog een schepje bovenop. Dit geeft de GS3000X niet alleen een geclaimde frequentierespons van 4 Hz tot 51 kHz, maar het is volgens de ontwerpers meteen de “best klinkende hoofdtelefoon die Grado heeft uitgebracht.”

De 52 millimeter is speciaal afgestemd om naar eigen zeggen de “vasthoudendheid van cocobolo en de precisie van metaal te omarmen.” Het bedrijf uit Brooklyn zegt dat “cocobolo's sonische eigenschappen en inherente massa deze houtsoort perfect maken voor de nieuwe oorschelpen.” Bovendien voegt de metalen binnenkamer nog meer massa toe, waardoor ze volgens Grado de stijfheid van de grootste bestuurder van het bedrijf beter kunnen beheersen.

Grado GS1000X

De nieuwe GS1000x heeft oorschelpen die gemaakt zijn van mahonie en ipê-hout en deze laatste houtsoort wordt voor het eerst gebruikt in een product van Grado. Voortzetting van meer dan twee decennia van een van Grado's belangrijkste hoofdtelefoonontwerpen, ziet de nu hybride GS1000x mahonie en ipê, ook wel Braziliaans walnoot genoemd, voor de eerste keer samenkomen om een bi-houten behuizing te creëren.

Mahonie is zeker geen onbekende voor Grado's houten hoofdtelefoons en phono-cartridges. Het combineren met een houtsoort die nog niet door het bedrijf werd gebruikt, vereiste echter een delicaat evenwicht. Hoewel we weten dat mahonie warmte en textuur uitstraalt, verbetert ipê volgens de ontwerpers de structurele integriteit van het geluid. De 50 millimeter X Drivers van de GS1000X geven een frequentiebereik dat loopt van 8 Hz tot 35 kHz.

Naast het superieure geluid dat de nieuwe drivers produceren, maken de GS3000X en GS1000X gebruik van Grado's verbeterde supergegloeide koperen 12-aderige gevlochten kabel. Ze delen ook oorkussens met G-kussen, nieuwe zwartleren hoofdbanden afgewerkt met witte stiksels, evenals een vermelde nominale impedantie van 38 Ohm en een SPL van 99,8 dB (1 mWatt).

Beide modellen met de hand geassembleerd in Brooklyn, New York.

Grado GS1000X en GS3000X: prijzen en leveringsinformatie

De Grado Statement X Series is vanaf september in de VS verkrijgbaar. Prijzen en leveringsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt. Louter ter indicatie, de adviesprijs voor de Grado Statement GS1000X is 1.195 dollar, en de Grado Statement GS3000X kost 1.995 dollar. Beide zijn ook verkrijgbaar met gebalanceerde XLR-kabels voor een extra 170 dollar. Voornoemde prijzen gelden in de VS. Belangstellenden in de Benelux moeten rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.


EDITORS' CHOICE