Vraag elke willekeurige hifi audioliefhebber naar de beste 'tweak' die ze hebben toegepast en er zal regelmatig het aanpakken van de stroomvoorziening tussen de antwoorden zitten. Dat varieert dan van zaken als aparte audiogroepen en speciale zekeringen in de groepenkast tot aan een beter afgeschermde stroomkabel en zowat alles er tussenin. Stroom is het bloed van je installatie. Is deze schoon en zuiver, dan functioneert je installatie in zijn geheel gewoonweg beter. Is je stroom niet schoon en wordt deze vervuild door LED lampen, zonnepanelen, drukte op het net in de wijk, industrie, et cetera, dan kun je daar behoorlijk wat nadelen van ondervinden die je eigenlijk pas écht merkt als die vervuiling er niet meer is. De PliXiR Elite BAC400 is een filter dat jouw stroomvoorziening even lekker zal schrobben en boenen en zal ontdoen van alle onzuiverheden.
PliXiR en Audio Essence
Het merk PliXiR is nog niet zo lang verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Het bestaat echter al sinds 2014. Het Nederlandse publiek heeft in oktober 2021 tijdens het Dutch Audio Event in Veldhoven uitgebreid kennis kunnen maken met het merk uit Singapore in de ruimte van Audio Essence. In Nederland is Audio Essence sinds voorjaar 2021 de importeur en distributeur van het Singaporese merk.
Martin Wijbenga en Gerard Buist, de mannen achter Audio Essence, zijn echte liefhebbers, of zoals ze zelf zeggen: ‘hifii-enthousiastelingen’. Muziek luisteren is hun passie en ze zien het daarnaast als een sport om de audioset waarmee ze naar die muziek luisteren tot in de puntjes op elkaar af te stemmen. Van de juiste combinatie in apparatuur en kabels tot aan de juiste opstelling en akoestiek.
Hun kennis en ervaring komt overigens niet alleen maar van het bezig zijn met deze hobby. Zo werkt Martin al 20 jaar als audiotechnicus en heeft hij een eenmanszaak. Hij wordt vooral ingeschakeld voor het systeemontwerp en de installatie van opnamestudio’s en het verbeteren van de akoestiek in alle soorten ruimtes. En Gerard verleende lange tijd zijn diensten bij een audiospeciaalzaak en geeft regelmatig demonstraties op audiobeurzen.
Op een van die beurzen kwam Gerard in aanraking met PliXiR. Daar werd hij zo enthousiast van dat hij dit met de rest van hifi-minnend Nederland wilde delen. Hij benaderde Martin om dat op poten te zetten. Vanuit hun gezamenlijke enthousiasme voor PliXiR zijn Gerard en Martin samen Audio Essence gestart. Met de stellige overtuiging dat ze echt iets toevoegen in een audio installatie. Hun missie? Ze willen dit apparaat toegankelijk maken voor alle liefhebbers.
Elite BAC400
Voor deze review ging ik aan de slag met de Elite BAC400 powerconditioner van PliXiR. Martin en Gerard kwamen deze, samen met andere spullen, persoonlijk langsbrengen. Dat was naast een leuke kennismaking vooral ook praktisch. De powerconditioners van PliXiR wegen namelijk nogal wat. De Elite BAC400 is een conditioner die zeer klein is, maar behoorlijk wat in de weegschaal legt. Hij meet 23 bij 16 bij 13cm. Dat is echt compact. Het gewicht is met 10 kilo echter behoorlijk fors.
De behuizing is gemaakt van 5mm dik geanodiseerd aluminium. Daar zit op zich het grootste gewicht dus niet in. Dat komt met name van het hart van de BAC400, de ringkerntransformator die achter al dat aluminium verscholen zit. De prijs is 1.249 euro, beschikbaar in de kleuren zwart, zwart en… zwart. Weet je niet of het wat is in jouw situatie? Twee weken lang thuis uitproberen is geen enkel probleem bij de heren van Audio Essence!
Bring balance in the force
In een sterrenstelsel, lang geleden en hier ver vandaan, wisten ze het allang; balans brengen in de kracht is de sleutel tot alles. In het geval van de PliXiR Elite BAC400 spreken we ook van balans. Het is namelijk een gebalanceerde powerconditioner. Dat betekent dat er 230v in gaat en er 2 x 115v uit komt. Er ontstaat dus een schone nul en storingen worden zo maximaal onderdrukt. De passieve Elite BAC400 is voorzien van een indrukwekkende ringkern die zowat de gehele behuizing vult. De ringkern zelf is door PliXiR ontworpen en wordt gebouwd door het vermaarde Noratel. De ringkern is voorzien van Noratels XQ, ofwel eXtra Quiet technologie.
De ringkern zorgt voor een effectieve onderdrukking van hoogfrequente onzuiverheden op het stroomnet, welke worden veroorzaakt door aanwezigheid van allerlei moderne apparatuur. Denk aan je mobieltje, router, LED-lampen, zonnepanelen, laadpalen, en nog veel meer apparaten. De potentie voor verbetering van de stroomvoorziening is er dus bij heel veel huishouden en die potentie zal alleen maar verder toenemen gezien de exponentiële groei van het aantal devices wat men tegenwoordig in huis heeft.
Testsituatie
Nog een woord vooraf: ik ben géén techneut, géén geluidstechnicus, ik heb géén meetapparatuur en snap wat een powerconditioner doet, maar ik begrijp het niet… zeg maar… Daarmee wil ik zeggen dat ik weet waar het apparaat aan kan bijdragen, maar dat ik niet per sé de techniek wil begrijpen. Ik wil als reviewer dus vooral beschrijven wat het doet in mÃjn specifieke set en in mÃjn specifieke situatie. Het is dus geen garantie voor jouw situatie en jouw set. Echter biedt men niet voor niets de ruimte om een PliXiR product twee weken thuis uit te proberen. Martin en Gerard hebben vertrouwen in hun producten, wat overigens geheel terecht is wat mij betreft.
Mijn set bestaat uit een NAD C658 pre en een NAD C298 eindversterker volgens het Purifi Eigentakt principe. De luidsprekers zijn van MartinLogan, type Motion 40i. Verder staat er nog een OLED televisie, een AppleTV, een soundbar, een Playstation 5, een Netgear GC510p netwerkswitch en een OPPO UDP-203 disc speler. De al aanwezige kabels, inclusief LAN, zijn van goede kwaliteit en van de merken Ricable, Supra en AudioQuest. De luisterruimte is akoestisch behandeld met melamine schuimplaten op het plafond en wanden.
Grootverbruikers opgepast
Voor deze review kreeg ik naast de Elite BAC400 de beschikking over de Elite BAC1500 om de eindversterker op aan te sluiten. Omdat de BAC400 een nominaal vermogen levert (met veilige marge) van 264 watt en een maximaal vermogen van 400 watt, is deze niet geschikt voor de zwaardere (eind)versterkers. De Elite BAC400 is aan het stroomnet gekoppeld middels de PliXiR ‘The Statement’ gebalanceerde stroomkabel. Op de Elite BAC400 heb ik de NAD C658 het meest getest. Maar ook de andere apparatuur vaart er wel bij om die te koppelen aan een powerconditioner. Daarover later meer. De BAC1500 levert nominaal 1000 watt, en maximaal 1500. Die is daarmee dus veel geschikter voor versterkers. Heb je echt zware versterkers staan, dan is er ook nog de BAC3000.
Omstandigheden
Op mijn eigen dak heb ik zonnepanelen liggen die op zonnige lentedagen 20 á 22 kWh mijn huis in knallen. Elk paneel heeft optimizers en de omvormer is van SolarEdge, voor de geïnteresseerden. Ik heb géén aparte audiogroep, maar de ‘entertainmenthoek’ is wel als enige op die specifieke stroomgroep aangesloten. Ik heb LED lampen in huis, er liggen talloze laders door het huis verspreid, heb een aquarium staan met verwarming en een filterpomp, heb een zwembadpomp draaien in de tuin, etc, etc. Kortom, genoeg activiteit op het stroomnet met potentieel veel problemen. Daarnaast woon ik in een kleine woonwijk en niet in een hutje op de hei. Gelukkig geen zware industrie in de buurt, maar desondanks verwacht ik veel van een stroomfilter in mijn situatie.
De eerste uren
Het aansluiten is, natuurlijk, een fluitje van een cent. Het is gewoonweg een heel goed gebouwd stekkerblok. Iedereen kan er een aansluiten lijkt me, dat is geen hogere wiskunde. In eerste instantie had ik alleen de BAC400 aangesloten en daar de NAD C658 op ingeprikt. Dat zorgde voor mijn gevoel al meteen voor een flinke toename in rust en ook in ruimtelijkheid. De ruimte tussen de luidsprekers leek toegenomen met een meter en het geluid kwam al goed los van de luidsprekers. Meer dan ik gewend ben van mijn set die ik door en door ken. Er is dus al behoorlijk wat winst te behalen door alleen een voorversterker en/of bron van schone stroom te voorzien.
Een kleine week later vond ik de tijd in mijn drukke agenda om de nogal gewichtige Elite BAC1500 (24 kilo!, foto boven) in mijn audiomeubel te zetten en aan te sluiten zodat ook de eindversterker van schone stroom kon worden voorzien. Dit zorgde voor nog eens een extra toename in rust. Een bepaalde ruis die ik hoorde als ik geen muziek afspeelde is als sneeuw voor de zon verdwenen. Deze ruis hoorde ik overigens niet zo hard dat ik dat op mijn luisterplek hoorde, daarvoor moest ik moet oren zowat tegen de speakers aanhouden, maar het geeft wel aan dat er weldegelijk ruis wordt weggehaald. Stilte werd dus ook echt stil.
Al met al geven die eerste uren en dagen al een goed inzicht in wat de PliXiR powerconditioners doen, rust brengen. Muziek luisteren en ermee leven, dat is wat ik een hele poos heb gedaan. Wat dat betreft ben ik natuurlijk een mazzelkont en zit ik niet aan die maximaal twee weken proefdraaien vast. Ik de afgelopen maanden stel ik mezelf meerdere keren hardop de vraag of ik nog wel zonder stroomfilter kan in mijn set? Of ik niet te veel ga missen? En of deze review mij dus niet een hoop geld gaat kosten omdat ik niet terug wil naar ongefilterde stroom? Het onvermijdelijke moment en de proef op de som waren dan ook daar en dat was het na een aantal weken luisteren, weer afkoppelen van de powerconditioners.
Als een kaartenhuis ineen
Het geluidsbeeld zakte als een kaartenhuis in elkaar. Het geluidsbeeld werd smaller, de onrust was weer volledig terug en wat me het meeste opviel was het feit dat de laagweergave een stuk minder strak was dan met de PliXiR powerconditioners er nog tussen. Mét was de laagweergave ook heel erg krachtig. Alsof de woofers minder bewegingen moesten maken die geen onderdeel waren van het werkelijke muzieksignaal. Alsof het gewoon minder moeite kostte. Ik weet niet zo goed hoe ik het anders moet omschrijven. Het heeft wel wat weg van een timing correctie zoals Dirac dat toepast.
Weer aankoppelen en een stap hoger
Na deze, toch wel pijnlijke eerste constatering dat ik toch ook echt wel een filter wil en moet hebben in mijn set, besloot ik de NAD C658 en C298 weer opnieuw aan te sluiten. Daarnaast ging ik meer apparaten aansluiten op de Elite BAC400 en BAC1500. De OLED televisie, Playstation 5 en soundbar had ik, in verband met het verbruik, aan de BAC1500 gekoppeld en de Netgear GC510p switch, AppleTV 4K en OPPO aan de BAC400. Daarmee zaten de 4 outlets op de BAC400 vol. Van de 5 outlets op de BAC1500 had ik er dus nog 1 beschikbaar.
Doordat nu ook mijn netwerkswitch werd voorzien van schone stroom, nam de weergavekwaliteit bij het luisteren naar internetstreams toe. Nogmaals, ik kan het niet meten, maar ook bij de digitale audio, in mijn geval afkomstig van Tidal, was er meer rust in de weergave. Ik had minder last van luistermoeheid en de volumeknop ging meermaals iets verder naar rechts omdat het zo lekker klonk. Op deze manier komt er via de LAN-poorten ook minder troep mee de hele keten in. En dat hoor je direct. De weergave wordt op alle fronten strakker en krijgt meer textuur. Instrumenten klinken zoals ze wat mij betreft horen te klinken en vooral ook de ruimte waarin een opname is gedaan komt beter mee in de weergave. Een opname in een concertzaal klinkt enorm veel ruimtelijker en een goede opname in een studio geeft mij details in muziek die ik niet heel vaak op mijn eigen set heb gehoord. En ik was eigenlijk wel heel blij met mijn set, maar dit is wel echt een flinke stap vooruit.
Ook voor beeldkwaliteit een uitkomst
Ook beeldkwaliteit kan zeer veel profijt ondervinden van een stroomfilter, naast goede bekabeling uiteraard. Zo nam de rust in het beeld afkomstig van de Apple TV 4K zienderogen toe. Het zwartdetail op de OLED televisie nam toe en de beelden van games op de PS5 oogden niet eerder zo scherp en vloeiend.
Alles wat niet in een signaal hoort en alles wat qua timing niet klopt, hoeft je TV niet langer te corrigeren en dat betaalt zich uit in een rustiger en scherper beeld met meer detail en vollere kleuren.
Proef op de som
Wil ik dit zien? Wil ik dit horen? Is het psychologisch wat ik ervaar? Ik herhaal; ik kan het niet meten, maar ik neem toch een soort van proef op de som met mijn eigen ‘metertje’; mijn vrouw. Ze heeft totaal geen idee wat die zwarte kastjes in het meubel doen, maar ziet en hoort het in elk geval óók allemaal. Ze ziet dat het beeld mooier is. Ze hoort dat het geluid gewoon echt lekkerder klinkt. Vloeiender en natuurlijker. Geen harde s-klanken meer. En ze hoort ook heel goed wanneer ik de boel heb afgekoppeld terwijl ze van huis was. Met de opmerking ‘ik weet niet wat je hebt gedaan, maar het klinkt zo een stuk minder prettig’ is dat toch voor mij de bevestiging dat ik het me niet inbeeld omdat ik weet dat ik de spullen van PliXiR heb staan. En ook als, of beter gezegd ondanks dat, zij beseft dat het ook een prijs heeft, blijft ze erbij; het maakt echt heel veel verschil.
En uiteraard weet ik van mijn eigen HIFI.NL/.BE-collega’s en van talloze demo’s en shows dat een powerconditioner, of stroom in het algemeen, veel invloed heeft op de weergave van een audioset. Het is dan ook meer een bevestiging van wat ik al wist. En net als jullie als lezers die op zoek zijn naar verbetering in een set geldt ook voor mij dat alleen door het zelf in je eigen set te proberen, je weet wat de toegevoegde waarde is van een bepaald apparaat, tweak of upgrade.
Conclusie
De PliXiR Elite BAC400 is een oerdegelijk gebouwde powerconditioner die veel rust brengt in de geluidsweergave, maar ook bij visuele toepassingen. Denk aan streamers of televisies. Een stroomfilter lijkt haast verplichte kost voordat je verder gaat met het upgraden van je audio installatie. In mijn geval bracht de BAC400 dan ook zo veel meer rust ,meer detail en gelaagdheid dat een powerconditioner het eerstvolgende apparaat is wat in mijn set moet komen voordat ik verder ga upgraden. Of het er eentje van PliXiR wordt? Hij staat in elk geval hoog op mijn verlanglijstje. Ik kan iedereen die een stroomfilter overweegt aan te schaffen aanraden contact met Audio Essence op te nemen voor een demo of proefperiode. Een echte HIFI.NL AANRADER
PliXiR Elite BAC400
1.249 euro | Audio Essence
Beoordeling 4.5 / 5