Custom install is een categorie die aan populariteit wint, om meerdere redenen. De behoefte aan 'onzichtbare' audio of de wens om de woning zo volledig mogelijk te automatiseren zijn er twee van. Toch bestaat er bij veel mensen een beeld dat het een dure aangelegenheid is. In de praktijk blijkt dat enorm mee te vallen, zo leerde ik onder meer bij Comfort & Design. Zeker als je zelf handig bent en een mooi project wel aandurft. In die categorie kijken we vandaag naar de CDA-16, een 16-kanaals eindversterker van Bowers & Wilkins.Â
Bowers & Wilkins CDA-16
De CDA-16 is een vreemd apparaat. Vanwege het stijlvolle, zelfs elegante design is het namelijk een product dat best gezien mag worden, en dus eigenlijk niet in een patchkast weggestopt zou moeten worden. Dat is met het 1U-formaat evenwel heel eenvoudig. Het glazen front met zwart geborsteld rvs is een lust voor het minimalistische oog, om nog even bij het uiterlijk te blijven. Achter dat front gaan aardig wat opties (en vermogen) schuil. Een blik op de achterkant vertelt daar al meer over. Daar is namelijk een enorm aanbod te zien van analoge aansluitingen en speaker terminals. Door naar het innerlijk dus.
Om het kort samen te vatten, dit is een klasse D multiroom versterker. De CDA-16 kan namelijk 16 kanalen of 8 zones voorzien van geluid. Per kanaal is er 50 watt in 8 Ohm beschikbaar of 100 watt in 4 Ohm. In bridge mode is dat zelfs 200 watt. Denk nu overigens niet dat het een goed idee is om meteen een model uit de 800 D4-serie aan te sluiten, laat staan 8 ruimtes met 804's. Want deze oplossing is echt gericht op inbouwspeakers, of eventueel een boekenplankweergever.
De RCA ingangen op de achterkant zijn aangegeven met een zone. Er is tevens een RCA uitgang beschikbaar. Laten we trouwens niet de 12v trigger vergeten. Mocht je een voorversterker of iets dat er op lijkt hiermee aansluiten, dan schakelt de versterker automatisch mee aan of uit. Aan de voorkant zitten achter het glas enkele led lampjes verwerkt, die wit of rood oplichten. De zones zijn daarnaast ook met een cijfer aangegeven.Â
Onder de motorkap
Wellicht het meest indrukwekkende vinden we aan de binnenkant: de opbouw van deze compacte powerhouse. Om toegang te krijgen tot de organen van de Bowers & Wilkins CDA-16 moeten we de bovenste plaat verwijderen. Dan worden we getrakteerd op een prachtig stukje engineering. Werkelijk waar; op en top puur.
Aan de achterkant kan je heel mooi de ingangen zien. Dat gedeelte wordt voorzien van stroom, door middel van twee lint kabels. Deze komen vanuit het kracht/versterkergedeelte. Iedere zone heeft hier zijn eigen kleine versterker. Vanuit daar loopt er een verbinding naar de speakerterminal. Zie het als een soort stadje, waarbij iedereen van licht voorzien wil worden. Maar de ene wijk wil graag blauw licht en de andere groen. De grote krachtcentrale, de power supply unit helemaal links, mag daar voor zorgen. Enfin, we dwalen af.Â
Om alles goed te kunnen testen hebben we meer nodig dan alleen een multiroom versterker. Voor de bron kiezen we een Bluesound Node 2. Eenvoudig aan te sluiten, eenvoudig streamen. Voor de RCA kabel gebruiken een AudioQuest Mackenzie. Ook voor de speakerkabels blijven we bij AudioQuest. Er is in het assortiment namelijk een model speciaal ontwikkeld om door muren en plafonds te trekken. De AudioQuest SliP DB 14/4 is een luidsprekerkabel die wij erg goed vinden voor het geld, en zelfs niet bij inbouw gebruiken, maar om een 'gewone' set aan te sluiten. De speakers hebben iets meer uitleg nodig, dus door naar het geluid.
The sound of…
Op de muzikale prestaties te testen, maken we gebruik van twee paar speakers. We hebben een setje B&W 606 S2 staan, en onze geliefde ATC SCM19. De ATC is een eerlijke en neutrale speaker. Die zal een duidelijk beeld neer kunnen zetten van de CDA-16. Tegelijkertijd is een combinatie met B&W inbouwspeakers wellicht het meest voor de hand liggend. Maar om nu direct het plafond open te trekken en speakers te gaan inbouwen, datgaat wellicht wat voor een review. De combinatie met de 606 S2 dient daarom als invulling van 'B&W meets B&W'.
Qua muziek hebben we een aardig palet samengesteld. Miles Davis, Adele en Michael Jackson zijn te gast, maar ook AC/DC en The Black Keys nemen plaats. Om een baseline neer te zetten, luisteren we eerst naar de ATC SCM19. Dat is een wat zwaardere speaker om aan te sturen. Al vrij snel horen we het karakter van de CDA-16. De muziek klinkt wat plat, zonder veel emotie of vreugde. Michael Jackson klinkt gewoontjes, er zit geen groove of swing in. Er zit ook weinig DC in AC/DC. We horen heel netjes hoog en wat midden, maar laag en zeker ook midden/laag komen niet goed lekker eruit.
Het levert andermaal bewijs van hoe belangrijk het is om audiocomponenten op elkaar af te stemmen. (En daar bij een speciaalzaak voor te gaan zitten). De weergave draait namelijk 180 graden als we gaan spelen met de B&W 606. Een prima allround speaker. Het geluid klinkt wat meer volwassen en zorgt voor een prima luistersessie. Er zit wat meer emotie in de muziek. Iets wat we zeker terug horen bij The Black Keys en Miles Davis. Meer muziek, meer gevoel.Â
Inbouw versus losse speakers
We zijn ondertussen goed bekend met het concept van custom audio. Eigenlijk een vak apart binnen de hifi, maar ook hier geldt het basisprincipe van componenten op elkaar afstemmen. Daar zit voor inbouwspeakers wel een kleine “maar” aan. Want losse speakers zitten al in een klankkast, daar kunnen we weinig aan veranderen. Inbouwspeakers zijn een ander verhaal. Daar kan nog een hoop (fijne) afstelling en -stemming op los gelaten worden. Hier hebben we bij Necto systems eveneens een hoop over geleerd.
Zo is materiaal waar de speaker wordt ingebouwd van invloed, maar zijn er ook kasten die om de spoel van de speaker heen gezet kunnen worden. Allemaal in het plafond, zodat je er niks van ziet. Aspecten die je mee moet nemen in de planning en aanleg van een custom systeem. Je hoeft niet te kiezen tussen het een of het ander, je hebt de mogelijkheid om je audiofantasie werkelijkheid te laten worden, zoals jij dat wil.Â
Eindoordeel
De Bowers & Wilkins CDA-16 multiroom versterker is een product met een zeer specifieke doelgroep. Maar voor die doelgroep voorziet deze eindbaas wel in al het nodige, en laat zich bovendien gemakkelijk installeren en bedienen. Het is mogelijk om 8 zones of kamers aan te sturen, waarbij het karakter vrij neutraal is. Een eigenschap die het ideaal maakt om te combineren met B&W speakers.
Let wel, deze eindversterker is met name gericht op inbouw- en kleinere speakers. Ga er geen 804 D4 op aansluiten, dat gaat niet werken. Inbouwspeakers, muurgemonteerde modellen of misschien wel die boekenplankspeakers in de woonkamer met een hogere gevoeligheid, daar is deze versterker helemaal prima voor. De B&W CDA-16 wil een kamer vullen met muziek, niet met een hifi-beleving. Zolang je het met die gedachte koopt, krijg je veel waar voor je geld. Het zou wel een mooie aanvulling zijn als Bowers & Wilkins ook een streamingmodule of bron in de zelfde lijn zou uitbrengen.
Bowers & Wilkins CDA-16
1999 euro | www.bowers-wilkins.nl
Beoordeling 4.5 / 5