Hi-Visit Comfort & Design: verborgen audio-oplossingen

In Almere runnen Ronald Broekhuijzen en Bob Brugman samen een 'dubbele' organisatie: Necto Systems en Comfort & Design. Necto Systems is een totaalleverancier in audio, video, verlichting en gebouwautomatisering, gericht op de zakelijke kant. Comfort & Design is de consumententak, met aandacht voor onder meer audio en domotica thuis. Op een droge en zonnige lentedag worden we verwelkomd bij Comfort & Design om het aanbod te bekijken vanuit het perspectief van die particuliere AV-liefhebber. 

Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen door Bob Brugman. Als we aanschuiven voor koffie, kijken we meteen onze ogen uit. Want hoewel de ruimte niet heel groot is, is er al veel te zien. En dan hebben we het alleen nog maar over het direct zichtbare, want er blijkt ook van alles weggewerkt - zoals je bij inbouw en domotica mag verwachten. Bob vertelt over de totstandkoming van het bedrijf, en hoe we technische ontwikkelingen en innovaties de onderneming gebracht hebben waar Ronald en hij nu staan.

Een jaar of zes geleden werkte Bob bij een specialist in bioscoopinrichting en de import en distributie van de daarvoor benodigde techniek. Daar bloeide ook de liefde voor Trivum op, waarover later zeker meer. Want waarschijnlijk komt die naam je niet heel bekend voor, maar is de kans wèl groot dat je het merk wel eens aan het werk hebt gehoord. Trivum was namelijk één van de eersten op de markt die streaming audio combineerde met gebouwautomatisering installaties, inmiddels al meer dan 15 jaar. In al die tijd hebben de ontwikkelingen bepaald niet stilgestaan en zijn de mogelijkheden behoorlijk uitgebreid. Op het moment dat de toenmalige werkgever in zwaar weer kwam, was de stap voor Bob om zelf met Trivum verder te gaan dan ook een logische keuze. Samen met zijn goede vriend en zakenpartner Ronald Broekhuijzen start hij Necto Systems, met uitsluitend de merken waar ze echt in geloven. Daaruit is ook Comfort & Design voortgekomen. Sindsdien is de vraag naar hun audio-oplossingen exponentieel toegenomen. We kwamen er bij ons bezoek al snel achter waaróm dat zo is.

Grote onzichtbare merken

We noemden het al, maar het is belangrijk nog even te benadrukken dat we het hier hebben over audio-oplossingen. Want dat is misschien toch weer een andere benadering dan we gewend zijn. Zodra je bij Necto Systems en Comfort & Design een voet over de drempel zet, dan worden de producten een middel om tot jouw persoonlijke geautomatiseerde audio- (en video-) oplossing te komen. We moeten dus uit onze comfortzone en net even iets anders kijken naar het geheel. De oplossingen hier komen tot stand met de merken van B-sound, MDT, Divus, Trivum, Tense URC, purSonic, LLUMI en Hugo Müller. Misschien verklapt een naam zoals LLUMI al dat Ronald en Bob ook de verlichting mee kunnen nemen in de oplossing, maar de automatisering gaat veel verder dan dat. Denk aan bewegingsensoren en/of touchpanels voor de bediening. Er kan een compleet ecosysteem opgebouwd worden, dat volledig in synergie met elkaar samenwerkt. Dat de audio hier vervolgens een essentiële rol in speelt, mag geen verrassing zijn

Een muur van geluid

Wie bij Comfort & Design binnenwandelt, treft een fraaie marmeren muur met een display voor producten. Mooie belichting, een duidelijke productpresentatie, niets doet vermoeden dat je met iets anders te maken hebt. Totdat Bob een groot audiokonijn uit zijn hoed tovert. Via een URC touchmonitor zet hij namelijk wat muziek aan, en staan we met onze mond vol tanden. De muur, of eigenlijk het gehele voorkomen van marmer, blijkt een speaker voor die muziek. Maar de grootste verbazing zit in de weergavekwaliteit...

Zodra we weer een beetje aanspreekbaar zijn, legt Bob uit hoe de muziekvork in de steel zit want dat is zijn eigen constructie. Het begon met een houten plaat, waar vierkanten uitgezaagd zijn voor purSonic soundboards. De technologie die purSonic gebruikt, zorgt ervoor dat de afwerking van het hele paneel functioneert als een luidspreker. Het materiaal voelt als een soort zacht gips aan, maar toch ook weer niet helemaal. Het voordeel is wel dat het direct afgewerkt kan worden. Stucwerk eroverheen of achter een gipsplaat, er is van alles mogelijk.

Bob laat zien dat hij er vervolgens nog een houten plaat tegenaan heeft bevestigd. De achterste plaat functioneert dus als een geraamte, de voorste plaat als geluidsmuur. Er zijn twee speakerexemplaren van purSonic in verwerkt, en een subwoofer. Het geheel komt een centimeter of 10, 15 van de muur af. De aansturing kan vanuit een patch of meterkast, waar alle apparatuur bij elkaar staat.

In deze patchkast is ook één van de bijzondere Trivum producten terug te vinden, namelijk de SC344-V2. Het lijkt op een wat grote electragroep zoals je die in de meterkast treft, maar deze unit stuurt de purSonic soundboards en de speciale versterker voor de passieve inbouwsubwoofer aan. En alle kabels zijn weggewerkt. Er is dus echt onzichtbaar geluid.

Trivum AudioBox P150

Ietjes verderop vinden we de AudioBox P150. Die staat opgesteld met een setje KEF speakers. Trivum wordt gezien als een van de grondleggers van multiroom audio, maar waarschijnlijk is de naam toch niet heel bekend. Dat komt omdat Trivum veelal in grote gebouwen en kantoren is te vinden. Maar daar gaat verandering in komen! 

We kunnen vanuit de uitleg van Bob al direct vaststellen dat het geen product is voor de beginner. De instellingen zijn zeer uitgebreid en voegen het mooie van audio, domotica en automatisering samen. Je hoeft er geen studie voor te volgen, maar je moet er wel tijd in willen steken. 

Zo is het mogelijk om meerdere systemen aan te sturen en verlichting er aan te koppelen. Er kunnen scenario’s worden gemaakt en gestart vanuit de AudioBox P150. Maar omdat het een mooi design heeft kan het neergezet worden al een ‘reguliere’ stereoversterker, met een leuke set speakers. Nu is het verleidelijk om daar meteen veel verderop in te gaan, maar we nemen de Trivum AudioBox P150 gewoon mee voor een uitgebreide review.

Uiteenlopende projecten

Aan de ene kant hebben we Necto Systems, dat zich veel bezighoudt met de zakelijke kant. Aan de andere kant treffen we Comfort & Design, met een aanbod voor particuliere klanten. Bob vertelt dat hij het belangrijk vindt dat een klant in beide gevallen niet gezien wordt als een klant, maar als een partner. Want ook van de oplossingen bij mensen thuis leren ze zelf, en het gevoel dat ze er een nieuwe partner aan overhouden is voor hen heel waardevol.

Zo geeft hij een paar voorbeelden waarbij ze een nieuwe villa van audio moesten voorzien. Daarvoor plaatsten ze vier purSonic luidsprekers, maar omdat die niet zoals traditionele speakers werken, gaf dat de mogelijkheid om ze heel creatief in het plafond te verwerken. Zodoende was de gehele keuken voorzien van goed geluid, zonder zichtbare aanpassingen. 

Bij zo'n proces is het belangrijk om zo vroeg mogelijk aan te sluiten bij architecten en aannemers. Vaak weten die niet van het bestaan van zulke producten, maar bieden ze wel de oplossing die gevraagd wordt. “Vaak wordt er genoegen genomen met goedkope oplossingen, terwijl dat helemaal niet hoeft. Er is zoveel mogelijk en dat maakt het zo mooi.” Hij neemt ons mee naar een bovenruimte, waar we het gevoel krijgen een kroeg binnen te lopen. Een van de wanden is omgetoverd tot entertainmentsysteem met purSonic soundboards en een tv, ideaal voor bijvoorbeeld het EK. En ook dat hele systeem zit weer verwerkt in het netwerk, voor muziek, films en zelfs de beelden van de videocamera die aan de voorzijde van het pand hangt.

Een stukje reflectie op weg naar huis

Na een middagje overspoeld te worden met informatie, begint op de terugweg de grote grijze massa te reflecteren op alles wat we voorbij hebben zien komen. We kunnen daarbij niet ontkennen hoe zeer ICT en Audio in de afgelopen 10, 15 jaar steeds verder met elkaar verwezen zijn geraakt. Dat begint al bij een stereoversterkers, die je eenvoudig met het internet verbindt. En al die streamingdiensten en de mogelijkheid om waar je ook bent naar alle denkbare muziek te luisteren, in goede kwaliteit. Wat ons betreft is domotica en automisering een ontwikkeling die je moet omarmen. Zeker als het je leven een stukje aangenamer maakt, en zorgt voor een betere luisterervaring op de koop toe. De review van de Trivum AudioBox P150 zal snel volgen!

MERK





EDITORS' CHOICE