NIEUWSATC

ATC heeft actieve subwoofer SCS70 Pro gelanceerd

De Britse luidsprekerfabrikant ATC heeft een nieuwe krachtige 12-inch actieve subwoofer genaamd SCS70 Pro gelanceerd. De SCS70 Pro heeft een nieuwe sub-basdriver, ontwikkeld door het R&D-team van ATC, en is geoptimaliseerd voor weergave van de laagste vier octaven van de audioband. Er is ook de SCS70iW Pro. Deze is geoptimaliseerd voor inbouw.

ATC SCS70 Pro: actieve subwoofer

Acoustic Transducer Company (ATC) is in 1974 door Billy Woodman opgericht om aangepaste drivers voor de professionele geluidsindustrie te produceren. Hoewel ATC dus vooral producten voor de professionele markt ontwikkelt, is het bedrijf enige tijd na de oprichting ook producten voor consumenten gaan bouwen.

De nieuwe actieve subwoofer SCS70 Pro is volgens de fabrikant ontworpen om de uitzonderlijke prestatieniveaus te leveren die worden gevraagd door audio- en muziekprofessionals en een integraal onderdeel van de samenwerking met het ATC-assortiment van gerenommeerde actieve studiomonitoren. Hun prestaties en functies maken ze bij uitstek geschikt voor stereo, meerkanaals surround en meeslepende audioformaten zoals Dolby Atmos.

Om dit zo goed mogelijk te bereiken, heeft ATC een driver ontworpen met een magnetische opening van dertig millimeter en dat is vijftig procent langer dan alle andere die door ATC worden aangeboden. De long-gap en short-coil-configuratie stelt een aloude ATC-ontwerpfunctie tot het uiterste, waardoor vervorming wordt geminimaliseerd en tegelijkertijd de hoge lineaire excursie wordt geleverd die nodig is om nauwkeurige en dynamische lage weergave tot 22 Hz te produceren. Het genereren van een hoog niveau van magnetische flux over zo'n lange opening vereiste uitgebreide FEA-computermodellering en de resulterende zes inch N48M Neodymium-magneet is de krachtigste die ooit door ATC is geassembleerd en naar eigen zeggen een primeur voor het bedrijf.

Naast het minimaliseren van vervorming, zorgt de configuratie met korte spoel en lange opening ervoor dat de spreekspoel te allen tijde omgeven blijft door de stalen motorstructuur, waardoor de koeling wordt gemaximaliseerd, de vermogenscompressie wordt verminderd en de betrouwbaarheid wordt verbeterd. Turbulente luchtruis in de driver wordt geminimaliseerd via een grote, uitlopende ventilatieopening die door het midden van de motorstructuur loopt, wat als bijkomend voordeel heeft dat de spreekspoel en de motorkoeling toenemen.

De SCS70 Pro levert een uitgebreide laagfrequente respons zonder gebruik te maken van elektronische egalisatie, door simpelweg de speciaal ontworpen woofer te combineren met een iets groter afgesloten kastvolume. De eenvoud van deze benadering vermindert faseverschuiving en groepsvertraging, hetgeen de integratie van de sub met de samenwerkende monitorluidsprekers bevordert. Uiteindelijk levert het een meer gebalanceerde en coherente ervaring op voor de luisteraar, waarbij de respons van de lage frequenties wordt uitgebreid zonder details te maskeren of het klankkarakter in de hogere bas/lagere middentonen te veranderen.

ATC SCS70 Pro: voorzien van 300 Watt klasse AB versterker

Op basis van 34 jaar ervaring in het ontwerpen en ontwikkelen van versterkers, heeft het elektronische engineeringteam van ATC ook een geheel nieuwe versterker voor de nieuwe subwoofer geleverd. Het 300W klasse AB-ontwerp is met de hand gebouwd door ATC in de eigen fabriek in het VK en nauwkeurig geoptimaliseerd voor de vereisten van de woofer met als resultaat in een snelle, dynamische bas met minimale kleuring.

Twee gebalanceerde ingangen bieden connectiviteit die geschikt is voor zowel stereo- als meerkanaals audiosystemen, plus twee gebalanceerde uitgangen om het signaal naar andere luidsprekers of subwoofers te leiden.

Laagdoorlaatfilters zijn analoog, 4e orde Linkwitz-Riley en filterfrequentie-opties zorgen voor een optimale integratie met een breed scala aan studiomonitoren. Een industriestandaard 80 Hz low-pass en een 'uit'-optie (voor gebruik met externe verwerking) zijn ook aanwezig. Een polariteitsschakelaar plus een continu variabele 180 graden faseaanpassing maakt verdere optimalisatie van de cross-over van de subwoofer mogelijk en een getrapte verzwakker met een bereik van 21 dB zorgt voor nauwkeurige niveau-aanpassing.

De nieuwe SCS70 Pro is in staat om geluidsdrukniveaus tot 116 dB (110 dB continu) te genereren zonder in de buurt te komen van hoorbare vervorming. ATC SCS70's kunnen in serie worden geschakeld voor schaalbare prestaties en een willekeurig aantal ervan kan worden gedempt met een enkele voetschakelaar. Dankzij flexibele versterking en meerdere laagdoorlaatfrequenties kunnen gebruikers de ATC SCS70 Pro in elke kamer optimaliseren met elke monitor van ATC, evenals universele toepassing met monitoren van andere merken.

Ten slotte, de ATC SCS70iW Pro is bedoeld voor inbouw in een muur. De kast van de SCS70iW Pro is minder diep en de versterker is los zodat de bedieningselementen van de versterker niet in de muur verdwijnen.

ATC SCS70 Pro en SCS70iW Pro: prijzen en leveringsinformatie

We hebben geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen maar – ter indicatie – we zien voor de SCS70 Pro een prijs van circa 4.300 euro op verschillende websites in de Benelux staan. Voor de SCS70iW Pro is dat circa 5.500 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE