NIEUWSTAD

TAD CR1TX: nieuwe referentie drieweg monitorluidspreker

De Japanse audiofabrikant Technical Audio Devices Laboratories Inc. (TAD) heeft een nieuwe drieweg monitorluidspreker aangekondigd genaamd CR1TX. De CR1TX is de nieuwste toevoeging aan de vlaggenschip Reference-productlijn. Het Japanse merk zegt dat de TAD CR1TX dezelfde ontwerpfilosofie en technologische innovaties belichaamt die oorspronkelijk werden opgenomen in TAD’s vlaggenschip, het vloerstaande luidsprekersysteem TAD R1TX, uitgebracht in juli 2019.

TAD CR1TX: drieweg monitorluidspreker met CST

Net als voor de TAD R1TX heeft TAD bij het ontwerpen en vervaardigen van een trillingsdempende behuizing voor de TAD CR1TX samengewerkt met Tendo Mokko, een maker van handgemaakte luxe meubelen. TAD's eigen coaxiale Coherent Source Transducer (CST) speelt een cruciale rol bij het leveren van single-point-source geluid uit dit compacte luidsprekersysteem.

De TAD CR1TX is dus voorzien van de coaxiale CST-driver, die de fase en richtingsgevoeligheid van de driver over een breed frequentiebereik regelt. De midrange-conus regelt de richtingskarakteristieken van de concentrisch gemonteerde tweeter en verenigt de akoestische centra van de tweeter en de midrange om de fase en directiviteit van hun output in het cross-overgebied te integreren. Het resultaat is een reproductie van muziek met een breed bereik van 250 Hz tot 100 kHz, evenals een richtingspatroon dat volgens TAD gelijkmatig dempt over het hele frequentiebereik.

De middentoner en tweeter van de CR1TX hebben een conus van beryllium. De gepatenteerde dampafzettingstechniek van TAD geeft het materiaal sterkte en uniformiteit, evenals hoogfrequente resonantiedempende eigenschappen. De middentoner is voorzien van een grote conus met een diameter van 16 centimeter.

TAD CR1TX: woofer met TLCC

De woofer van de TAD CR1TX heeft een sterk en stijve conus die door de fabrikant Tri-Laminate Composite Cone (TLCC) wordt genoemd. De TLCC is gemaakt van een kern van geschuimd acrylamide, een licht en stijf polymeer dat vaak wordt gebruikt op casco's, voor en achter ingeklemd door aramidevezels.

Het magnetische circuit van de woofer is voorzien van TAD's eigen OFGMS-circuit (Optimized Field Geometry Magnet Structure) met een korte spreekspoel, ontworpen om de magnetische fluxdichtheid over een lange opening van 20 millimeter te lineariseren.

TAD CR1TX: aerodynamisch geoptimaliseerd poortsysteem

De flare-vormige basreflexpoort is aerodynamisch geoptimaliseerd door gebruik te maken van de vloeiende ontwerptechnologie die oorspronkelijk is ontwikkeld voor TAD-hoorns. Deze poort is ontworpen om luchtgeluid tot een minimum te beperken en helpt de woofer soepel te laten werken.

TAD CR1TX: trillingsdemping stille behuizing

De SILENT-behuizing (Structurally Inert Laminated Enclosure Technology) van de CR1TX is gemaakt van gelamineerde onderdelen van verschillende materialen om te profiteren van zowel frame- als monocoque-structuren om een grotere statische en dynamische sterkte en betere trillingsdempende prestaties te bereiken. Het stijve interne frame is gemaakt van 21 mm dik berkenmultiplex en bekleed met 30 mm dikke vacuümgeperste fineerzijpanelen die zijn gelijmd op gelamineerde MDF-panelen die zijn gebogen met behulp van hoogfrequent warmtepersen. Dezelfde heetperstechniek wordt ook toegepast om een kromming te geven aan de voorplaat en de bovenkant van de kast.

Ontworpen in nauwe samenwerking met Tendo Mokko, een maker van luxe meubelen, in 1940 gevestigd in Tendo, Yamagata Prefecture, is de behuizing van de TAD CR1TX verkrijgbaar in twee kleuren Emerald Black en Beryl Red, die beide zijn afgeleid van beryl, een zeldzaam mineraal dat kan worden verwerkt in beryllium. Emerald Black wordt geassocieerd met een zeer donkergroene edelsteen en Beryl Red wordt geassocieerd met een rode edelsteen van beryl.

TAD CR1TX: technische specificaties

  • Type: basreflex, luidspreker voor statiefmontage
  • Luidsprekerconfiguratie: drieweg systeem
  • Drivers: 1 x woofer 20 cm, 1 x middentoner 16 cm/tweeter 3,5 cm, concentrische gemonteerd
  • Frequentiebereik: 32 Hz tot 100 kHz
  • Cross-overfrequenties: 250 Hz en 2 kHz
  • Gevoeligheid: 86 dB (2,83 Volt / 1 meter vrije ruimte)
  • Maximale belastbaarheid: 200 Watt
  • Nominale impedantie: vier Ohm
  • Afmetingen (B x H x D): 341 x 628 x 446 millimeter
  • Gewicht: 46 kilogram

 

TAD CR1TX: prijs en leveringsinformatie

De TAD CR1TX wordt geleverd met bijpassende stand. De prijs voor de Benelux hebben wij nog niet vernomen.


EDITORS' CHOICE