NIEUWSJadis

Jadis I-300: geïntegreerde buizenversterker met push-pull 300B-buizen

De Franse audiofabrikant Jadis heeft de I-300 uitgebracht, een buizenversterker die is voorzien van buizen van het type 300B. Nee, de I-300 is met 10 Watt per kanaal geen krachtpatser, maar het is wel 10 Watt in klasse A en daarmee richt de I-300 zich meer op verfijning en resolutie dan op kracht.

Jadis I-300: push-pull buizenversterker zonder terugkoppeling

In de wereld van fijnproevende audiofielen is er een puristische groep die pleit voor eenvoud in buizenversterkingssystemen die zich richten op het gebruik van de buis die is ontworpen in de begindagen van de buizentechnologie: de direct verwarmde triodes waarvan de meest bekende de 300B is. Het Franse Jadis tracht deze groep van fijnproevers te bedienen met de I-300.

De I-300 is gebouwd rond een eenvoudige 300B push-pull configuratie zonder feedback voor een naar eigen zeggen een ongeëvenaarde muzikaliteit. Na de voorversterking met behulp van een ECC82, voedt het signaal een fase-inverter (genaamd Schmitt) gevolgd door triodes van het type 6SN7 die voldoende zijn om de 300B aan te sturen.

De voeding is volgens de fabrikant een ander sterk punt. Naast het feit dat elke trap zijn eigen stroomvoorziening heeft, is er bijzondere zorg besteed aan de 300B's zelf. Als direct verwarmde triodes is de verwarmer de kathode. Dit vraagt om een zeer schone stroomvoorziening en Jadis heeft de I-300 ontworpen met maar liefst zeven aparte stroomkringen.

De transformatoren van Jadis worden ontworpen en ontworpen en vervaardigd in de eigen fabriek. De transformator die bestemd is voor de voeding, maakt gebruik van een magnetisch circuit EI M6X met een ontwerp dat een zeer stabiele werking geeft, zonder ruis en met een verminderde kans op oververhitting. De uitgangen gebruiken een dubbel CV38 magnetisch circuit gebouwd volgens de eigen normen. De I-300 is de enige die een dergelijke uitgangstransformator heeft.

Al met al is het ontwerp zodanig dat het apparaat veel krachtiger kan lijken dan de specificatie van 10 Watt doet vermoeden, aldus Jadis Het opgegeven frequentiebereik is 20 Hz tot 55 kHz.

Met zijn uiterlijke vorm blijft de I-300 trouw aan het portfolio van Jadis. De behuizing is relatief compact maar weegt intussen wel 40 kilogram. De afmetingen zijn 40 x 40 x 25,5 centimeter. Het twee millimeter dikke 304L-chassis ondersteunt gemakkelijk het gewicht van de andere elementen. Voor een beter gebruikscomfort is de I-300 voorzien van een afstandsbediening.

Jadis I-300: prijs en leveringsinformatie

We hebben nog geen officiële prijs voor de Benelux vernomen, maar – louter ter indicatie – op een Engelstalige website zagen wij een prijs van 13.500 euro genoteerd staan.


EDITORS' CHOICE