NIEUWS

Nomvdic X300: draagbare projector met Harman Kardon-geluid

Het in de Amerikaanse staat Californië gevestigde Nomvdic heeft de X300 aangekondigd. De X300 is een compacte draagbare projector met luidsprekers aan boord. De geluidstechniek in de X300 komt voor rekening van audiomerk Harman Kardon en de X300 kan ook voor alleen de weergave van muziek gebruikt worden. Het gaat overigens om een crowdfunding project op Indiegogo, dus het apparaat moet nog worden gebouwd.

Nomvdic X300: compacte draagbare projector

De X300 is niet de eerste draagbare projector. Er zijn al eerder draagbare projectoren uitgebracht, maar heel succesvol is dit concept niet te noemen. De in Californië gevestigde startup Nomvdic heeft  een concept bedacht dat de mogelijk succesvoller zijn dan eerdere initiatieven.

De nieuwe X300 is in wezen een draagbare Bluetooth-luidspreker die eruitziet als een ouderwets model draagbare radio. Het apparaat weegt circa 2,8 kilogram weegt en meet 276 x 165 x 157 millimeter. De geluidsweergave d.w.z. de akoestiek, drivers en versterking, zijn ontwikkeld door Harman Kardon. De projector zit in het midden met de lens omhoog. De lens wordt beschermd tegen stof door een speciale klep met een spiegel, die het beeld omleidt naar de muur of een projectiescherm. Op deze manier kunnen meer projectieoppervlakken worden gebruikt, waaronder eventueel ook het plafond, dat veel vaker wit en vlak is dan muren. Dan moet je wel op je rug op de vloer gaan liggen, maar ach waarom ook niet?

De projector gebruikt een 1-chip DLP-schakeling met diodes als lichtbron. De geboden resolutie is Full HD, d.w.z. 1.920 x 1.080 pixels. Er wordt niets gezegd over de nieuwe videoformaten, maar Nomvdic belooft dat het kleurengamma 25% groter zal zijn dan de Rec.709-standaard, hetgeen potentiële ondersteuning voor HDR betekent. De beloofde contrastverhouding is 3.000.000:1, dat naar eigen zeggen wordt bereikt door dynamische dioderegeling. Maar de helderheid voor een draagbare projector is traditioneel laag, d.w.z. slechts ongeveer 350 ANSI-LM. Dat is niet zozeer te wijten aan de grootte van het apparaat maar eerder aan het voor deze toepassing beperkte batterijvermogen.

Nomvdic beweert dat de X300 een 100-inch beeld kan creëren, maar eerder is zo'n diagonaal het maximum dat kan worden verkregen in volledige black-out-omstandigheden. De batterijcapaciteit van 10.000 mAh is volgens Nomvdic voldoende om tot drie uur video te kijken zonder op te laden, maar als het apparaat alleen als luidspreker wordt gebruikt, kunnen luisteraars ongeveer zes uur naar muziek luisteren. De X300 onderscheidt zich van vergelijkbare apparaten door de techniek van Harman Kardon aan boord. Het audiosysteem in de X300 is een stereosysteem met twee tweeters en twee woofers, met een versterker met een totaal vermogen van 30 Watt.

Het is niet bekend welk besturingssysteem in de X300 aanwezig is, maar het is vermoedelijk  geen Android. Volgens opgave van de fabrikant kan de X300 o.a. bestanden van USB-opslag en microSD-kaartjes afspelen. Bovendien kan de X300 video “spiegelen” bij het aansluiten van smartphones via een USB-C-kabel en Wi-Fi. Via Bluetooth 4.2 kan niet alleen muziek van smartphones worden afgespeeld, maar ook audio naar een draadloze telefoon worden gestuurd bij het afspelen van video's.

De crowdfunding campagne op Indiegogo lijkt succesvol want op het moment van dit schrijven is het streefbedrag voor de benodigde investering ruimschoots opgehaald. Wie nu bestelt, krijgt korting. Ht streven is om de eerste leveringen in september 2022 te laten plaatsvinden.

Meer weten? Kijk dan op de website van Nomvdic of de pagina van Nomvdic op Indiegogo.

 EDITORS' CHOICE