Het Amerikaanse Schiit Audio heeft de Folkvangr gelanceerd, een hoofdtelefoonversterker die voorzien is van een tiental buizen en in een oplage van 250 exemplaren gebouwd zal worden. Volgens de fabrikant klinkt de Folkvangr geweldig, maar de meetresultaten zijn niet om naar huis te schrijven, zoals vaker met buizenversterkers. De koper kan kiezen uit een zilverkleurige of zwarte uitvoering.
Schiit Audio Folkvangr: hoofdtelefoonversterker
De nieuwe Folkvangr is de duurste en meeste uitgebreide hoofdtelefoonversterker van het Amerikaanse audiobedrijf Schiit Audio tot nu toe en een interessante zet van een merk dat naam heeft gemaakt met het aanbieden van hoogwaardige componenten die zeer betaalbaar zijn en zonder uitzondering zijn gebouwd in de Verenigde Staten. De energieprijzen zijn hoog, vervangende buizen zijn niet goedkoop en soms lastig te krijgen, maar de luisteraar krijgt er iets voor terug en dat is de fraaie klank van een buizenversterker. De Schiit Folkvangr is voorzien van tien buizen en wie een nieuwe buizenversterker zou kopen hoeft zich de eerste paar jaar en mogelijk langer geen zorgen te maken over het vervangen van buizen.
De Folkvangr, die werkt in klasse A, is volgens de fabrikant de eerste DC-gekoppelde, uitgangstransformatorloze (OTL) en uitgangscondensatorloze (OCL) hoofdtelefoonversterker. De Folkvangr bevat ook een wat de fabrikant noemt impedantievermenigvuldiger om de veelzijdigheid te vergroten voor aansluiting van hoofdtelefoons met een lage impedantie.
“De Folkvangr is compleet gestoord,” zo verklaart Jason Stoddard, medeoprichter van Schiit Audio en hoofd analoge ontwikkeling. “Er is geen andere manier om het te zeggen. Er is geen reden voor een versterker met tien buizen die honderd Watt gebruikt bij inactiviteit, om op zijn best slechts ongeveer één Watt te produceren. Het apparaat meet erg slecht, en het is niet wat we zouden gebruiken voor enige vorm van in-ear monitor. Maar het is het antwoord op een vraag die me al jaren dwarszit, t.w. hoe klinken buizen echt, en, voor mij klinkt het in ieder geval heel goed.”
Stoddard legde verder uit dat hij zich altijd heeft afgevraagd hoe een direct gekoppelde buizenversterker zou klinken, dus een paar jaar geleden, aangespoord door hun overtollige voorraad 6N1P- en 6N6P-buizen, besloot hij er een te ontwerpen. Het ontwerp leidde tot wat hij beschouwde als een geweldig klinkende versterker, dus begon hij het proces om het in productie te nemen.
“Het was in eerste instantie niet de bedoeling dat dit een limited-edition versterker zou zijn,” gaf Jason Stoddard toe. “Maar buizen zijn duurder geworden en veel moeilijker te krijgen. Dus om klassieke ontwerpen zoals Valhalla 2 in productie te houden, hebben we besloten het aantal Folkvangrs dat we zouden maken te beperken.” Stoddard legde ook uit dat hij in ieder geval niet verwachtte dat Folkvangr een grote verkoper zou zijn, omdat het een zeer warmlopende, onpraktische versterker is die niet bijzonder veel vermogen levert. Waarvan akte.
Even meer technisch, de Folkvangr heeft tien buizen aan boord, waarvan twee overeenkomende 6N1P's voor input en spanningsversterking, en acht 6N6P's voor output. Acht afzonderlijke DC-servo's houden de uitgangsbuizen op een laag niveau van offset, en een analoog computerachtig beveiligingssysteem bewaakt en dempt de output in het geval van buisongelukken. In rust lopen de tien buizen met 7,2 A verwarmingsstroom en 100 mA staande voorspanning.
Naast de buizen biedt Folkvangr een schakelbare impedantievermenigvuldiger - een elektronisch circuit dat vergelijkbaar is met een transformator. Stoddard benadrukt dat dit “geen buffer is, de output is parallel met de buizentrap en heeft hetzelfde vervormingsprofiel.”
De impedantievermenigvuldiger zorgt ervoor dat een 32 Ohm hoofdtelefoon wordt gezien als een 256 Ohm hoofdtelefoon voor de versterker, hetgeen een veel betere belasting is voor buizen. De impedantievermenigvuldiger is ook volledig uit het circuit te schakelen, zodat eigenaren ervoor kunnen kiezen om alleen buizen te gebruiken.
De Folkvangr beschikt ook over een extra grote 400 VA vedingstransformator en discreet geregelde hoogspanningsrails op +/-100 Volt en +200 Volt. In combinatie met meer dan 10.000 uF aan filtercapaciteit, is de hoofdtelefoonversterker absoluut overgedimensioneerd.
Potentiële klanten zullen wellicht ook het chassisontwerp in nieuwe stijl en nieuwe vormfactor opmerken, dat maximale blootstelling aan de buis biedt voor de beste warmteafvoer.
Zoals alle Schiit-producten, wordt Folkvangr gemaakt in de VS, specifiek ontworpen en gebouwd in Californië. Het overgrote deel van de totale kosten van het product, inclusief chassis en pc-kaarten, gaat naar in de VS gevestigde bedrijven die in de VS produceren.
Schiit Audio Folkvangr: prijs en leveringsinformatie
Op de Amerikaanse website van Schiit Audio staat een prijs van net geen 1.800 dollar vermeld. Schiit Audio heeft ook een Europese website met daarop prijzen in euro’s, maar daar hebben we de Folkvangr nog niet zien staan. De Amerikaanse prijs is natuurlijk slechts een indicatie voor de Europese prijs, die immers wordt beïnvloed door wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.