NIEUWSLinn

Linn presenteert nieuwe ontwikkelingen omtrent het platform van de Sondek LP12

Het Schotse audiobedrijf Linn heeft de lancering aangekondigd van nieuwe Sondek LP12-upgradecomponenten voor bestaande eigenaren en een opfrissing van hun Sondek LP12. Er zijn nieuwe toonarmen ontwikkeld alsmede nieuwe elementen voor het Sondek LP12 ecosysteem.

Linn Sondek LP12: nieuwigheden o.a. vanwege naderend jubileum

Gilad Tiefenbrun, CEO van Linn, verklaart in zijn persbericht: “nu het 50-jarig jubileum van Sondek LP12 snel nadert, laten deze nieuwste upgrades de lange levensduur van dit iconische product zien. Linn is trots om de reeks prestatieverbeteringen die beschikbaar zijn voor Sondek LP12-bezitters over de hele wereld uit te breiden, ongeacht waar ze zich bevinden op hun reis naar vinylperfectie.”

Linn Arko: toonarm

Linn is met de Arko teruggekeerd naar de grondbeginselen door alle kritieke elementen van het toonarmontwerp te verwijderen, deze tot hun essentie terug te brengen en vervolgens aan te scherpen wat er was overgebleven tot overtreffende trap.

Arko is een originele, hoogwaardige toonarm en Linn's eerste geheel nieuwe interne model sinds 2006. Stijf in constructie en vloeiende beweging, er is tijdens de ontwikkeling van deze toonarm veel moeite gedaan om ervoor te zorgen dat deze zowel fundamentele eenvoud als verbluffende prestaties behoudt.

De Arko heeft volgens de ontwerpers een sterk verbeterde stijfheid, precisie en koppeling door de hele armstangconstructie, dankzij machinaal en koudgetrokken 7075 aluminium en het ultrastabiele cardanische platform vergemakkelijkt de uitstekende concentriciteit en uitlijning van de lagers.

Omdat het een cardanisch ontwerp heeft, heeft Arko een grotere inherente stabiliteit en stijfheid dan alternatieve ontwerpen zoals unipivots. Dit resulteert in een verbeterd gevoel van diepte, impact en emotie voor de luisteraar. Het ultrastabiele cardanische platform zorgt voor een uitstekende concentriciteit en uitlijning van de lagers.

Er is speciale zorg besteed om ervoor te zorgen dat aluminium van de kwaliteit 7075 zonder uitzondering voor alle onderdelen van de arm is gebruikt – van armkop tot gimbal – met de resulterende materiaalsynergie en koppeling die ongewenste resonanties effectief verbannen uit de buurt van de delicate generator en naar buiten door het subchassis.

De strakke, consistente en congruente pasvorm en afwerking van Arko maakt hem ook mooi om te zien. Met een mix van rechte lijnen en gewelfde golvingen, wordt de aandacht getrokken naar de fijne lijnen van het aluminium Linn-embleem.

De uniformiteit van de gedampte afwerking benadrukt de uitstekende harmonie, balans en koppeling tussen de componenten van Arko en over hun grenzen heen.

Linn Kendo: mc-element

Mc-element Kendo is het resultaat van de inspanningen van de Linn-ingenieurs om te profiteren van de elementen van Ekstatik die zo goed werken; met behulp van hun beproefde, trickle-down ontwikkelingsmethodologie om een meer betaalbare, hoogwaardig element te produceren die dezelfde kernontwerpprincipes en akoestische vingerafdruk behoudt.

De Kendo is een nieuw soort element die de meest vlakke frequentierespons produceren die ooit de naam Linn heeft gedragen. Het is niet overdreven warm in bas, en het is ook niet hard in hoge tonen; de presentatie is neutraal, evenwichtig en ongekleurd.

Kendo heeft een vernikkelde 7075 aluminium body. Deze specifieke kwaliteit aluminium komt overeen met die van onze Arko-toonarm, waarvoor Kendo is ontworpen om de perfecte partner te zijn. Dit zorgt voor een uitstekende materiaalsynergie door het hele toonarmsysteem en verdrijft effectief ongewenste resonanties weg van de delicate generator, langs de arm en naar buiten door het subchassis.

Cruciaal voor zijn hoge prestaties, Kendo is voorzien van aluminium-brons inzetstukken met schroefdraad. Aluminiumbrons wordt vaak gekozen door klokkengieterijen vanwege het gewenste resonantiegedrag. In Kendo helpt deze legering veel van de subtiele warmte van het afspelen van vinyl over te brengen, en zorgt het voor een prachtige balans tussen heldere presentatie en muzikale uitvoering.

Linn Selekt LP12

De Selekt LP12 is een draaitafel om je muzikale passie uit te leven en, met het voordeel van toekomstige upgrades, om steeds meer van de muziek in de grooves van je platencollectie te blijven ontdekken. Hij bevindt zich tussen Majik LP12, de toegangspoort tot hifi-vinylweergave en Klimax LP12, het compromisloze toppunt van Linn's streven.

Selekt LP12 is uitgedost met een volledige aanvulling van door Linn ontworpen componenten: Arko, Kendo, Lingo, Kore, Karousel en Trampolin

Majik LP12 MM/MC Krane en Koil

Krane debuteerde begin 2020 en is sindsdien meegeleverd met elke nieuwe Majik LP12 die is verzonden.

Vandaag kondigt Linn aan dat deze bedreven toonarm nu voor het eerst als een op zichzelf staand onderdeel kan worden besteld.

Deze statisch gebalanceerde design toonarm is met de hand geassembleerd met hoogwaardige aluminium en roestvrijstalen componenten. Het heeft een gepolijst wolfraam en saffier verticaal lager, met een dubbele keramische horizontale lagerconstructie, die beide een zeer lage wrijving en rotatiemassa bieden.

Koil is een uitstekende, nieuwe cartridge op Majik-niveau; een formidabele eerste stap op de ladder van premium mc-modellen. Het biedt een prestatieverbetering van Linn’s mm-element Adikt, hetzij als een upgrade voor bestaande Majik of legacy Sondek LP12-bezitters, of als standaard gemonteerd op een nieuw aangeschafte Majik LP12 MC.

Er zijn nu twee Majik LP12-varianten om uit te kiezen: 

  • Majik LP12 MM is een nieuwe aanduiding om de bestaande Majik-specificatie te beschrijven, met een Adikt-cartridge met bewegende magneet.
  • Majik LP12 MC is een alternatief model met Linn's nieuwe Koil moving coil cartridge.

Beide Majik LP12-varianten zijn voorzien van Krane, Majik LP12-voeding, Majik-subchassis, Karousel en Solid Base.

Linn: prijzen en leveringsinformatie

Er kunnen nu bestellingen worden geplaatst voor Selekt LP12, Arko, Kendo, Krane, Koil en Majik LP12 MC. De Selekt LP12 beschikt standaard over Arko en Kendo. De Majik LP12 MC is standaard voorzien van Krane en Koil.

De adviesprijzen zijn als volgt, maar – let op! – dit zijn prijzen exclusief BTW. De plaatselijke BTW moet er dus nog bij opgeteld worden.

Arko Toonarm: 3.000 euro
Kendo MC-cartridge: 2.800 euro
Selekt LP12: 10.625 euro
Krane Toonarm: 1.350 euro
Koil mc-element: 800 euro
Majik LP12 MC: 3.663 euro

MERK

EDITORS' CHOICE