NIEUWSAyre

Ayre CX-8: volledig gebalanceerd en modulair uitgevoerde CD-speler

Het in de Amerikaanse staat Colorado gevestigde bedrijf Ayre Acoustics heeft een nieuwe modulaire cd-speler geïntroduceerd. De CX-8 maakt deel uit van de 8-serie en is, net als alle Ayre-producten, volledig symmetrisch opgebouwd. Voor het najaar zijn optionele modules aangekondigd waarmee de basisversie van de speler kan worden uitgebreid met een USB-audio-ingang en een netwerkstreamer.

Ayre CX-8: nieuw minimumfase digitaal filter

De CD-spelers van Ayre Acoustics zijn net als alle andere producten het Amerikaanse bedrijf volledig symmetrisch opgebouwd en voorzien van schakelingen zonder terugkoppeling. In tegenstelling tot het vorige model CX-7 gebruikt de Ayre CX-8 CD-speler geen Burr Brown-chip, maar de ES9028Q2M DAC-chip van ESS Technology. Vanwege de lagere storingsgevoeligheid is ook gekozen voor een lineaire voeding met EI- kerntransformator.

Zoals bij alle huidige Ayre DA-converters hebben de ontwikkelaars hun eigen digitale minimumfasefilter geïmplementeerd om de signaalverwerking naar hun wens te optimaliseren. Dit filter biedt één groot voordeel: de afwezigheid van pre-ringing, een artefact dat lijkt op een soort pre-echo.

Ayre CX-8: volledig ingekapselde Teac drive

Ayre heeft een volledig ingekapseld cd-loopwerk van de Japanse fabrikant Teac geplaatst. Naar eigen zeggen is voor dit loopwerk gekozen vanwege de zeer hoge afleesbetrouwbaarheid en het lage geluidsniveau. Omdat hij al in de laatste versie van de voorganger CX-7 werd gebruikt, kan Ayre melden dat dit loopwerk een lange levensduur heeft.

Ayre CX-8: twee achteraf te monteren modellen vanaf de herfst

Vanaf het najaar wil Ayre twee achteraf inbouwbare modules voor de Ayre CX-8 cd-speler aanbieden. De eerste is een USB-audio-ingang, waarmee de interne DA-converter van de CD-speler kan worden gebruikt voor een muziekserver of computer. Met de tweede module wordt de CX-8 een volwaardige netwerkspeler die via de iOS- en Android-app Mconnect Control muziek kan afspelen vanaf een lokale server, Tidal, Qobuz of andere streamingdiensten. De netwerkoptie maakt de QX-8 ook compatibel met de software van Roon.

Ayre CX-8: prijs en leveringsinformatie

De basisversie (zonder modules) van de Ayre CX-8 CD-speler is nu verkrijgbaar in zilver of zwart. We hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen, maar op verschillende Duitse websites zagen wij een prijs genoteerd staan van 6.180 euro. De koper krijgt drie jaar garantie. Prijsinformatie over de modules is nog niet bekend gemaakt.


EDITORS' CHOICE