REVIEWDeVos

De Vos 502

René van Es | 18 maart 2004 | DeVos

Op de een of andere manier is Oss een plaats waar meerdere merken luidsprekers hun oorsprong vinden. Zo ook de producten uit de koker van Gery Vos, de eigenaar van DeVos Loudspeakers. Gery is de ontwerper en bouwer van de range die bestaat uit een kleine monitor, die zowel als hoofdluidspreker mag dienen als voor surround geschikt is. Daarna stap je over naar grotere types als de 504, die vergelijkbaar is met twee 502’s maar dan in één behuizing, tot de 504 Reference waar grote baskasten zijn toegevoegd. Om de range compleet te maken zijn er een center en diverse subwoofers leverbaar. Naast de huiskamer ‘hifi’-modellen levert DeVos een hifi pro-serie, die zijn weg inmiddels heeft gevonden naar onder andere horeca gelegenheden.


De 502

Klik hier voor een vergrote afbeeldingDe 502 is het kleinste en nieuwste systeem van Gery. Het kastje meet aan de voorzijde 29,5 x 21 centimeter. Ik kreeg hem uitgevoerd in grijze spetterlak wat een zeer verfrissend effect heeft. De frontjes waren van metaal. Omdat je de speakers bij de bouwer zelf koopt, kun je vele soorten afwerkingen bestellen. Laksoorten, spetterlak en echt fineer. Ook voor de frontjes zijn er diverse opties. Zelf zou ik niet snel kiezen voor de metalen voorkant, maar in de pro-wereld komt het goed van pas. Achter het front twee weergevers. De woofer komt van Vifa - type P13WH-14-08 - en is een 13 cm versie met dubbele spreekspoel. De conus is van polypropyleen. De woofer wordt op twee frequenties gefilterd, waardoor een zeer strak verlopend frequentiebereik mogelijk is. Om dat te bereiken laat je de tweede spoel eerder afvallen. Die spoel draagt nog slechts energie over aan de conus in de lagere regionen om meer lucht te kunnen verplaatsen. De tweeter is eveneens afkomstig van Vifa en luistert naar de naam ‘D26NC-55-06’. Het is een softdome met een Neodynium magneet. Ter ondersteuning van de lage frequenties is een reflexpoort aanwezig. Deze is gemaakt door een schot in de kast te plaatsen. De poort komt uit aan de voorzijde. Ik ken deze manier van poorten maken nog uit de tijd dat ik met Focal units zelf speakers bouwde. Heel handig en het draagt bij aan de stijfheid van de kast.                 

Klik hier voor een vergrote afbeeldingAls je de kast opent zie je dat er 18 mm MDF is gebruikt. De demping is Pritex. Het filter is samengesteld uit luchtspoelen en MKT condensatoren van Intertechnik. De bekabeling is een eenvoudige koperdraad. Er is niet gewerkt met stekkertjes maar er is gesoldeerd, wat ook mijn grote voorkeur heeft. In tegenstelling tot wat tegenwoordig gebruikelijk is, zijn de units niet verzonken in de baffle, maar erop vastgezet met parkers. De zijkanten steken ook uit zodat de metalen frontjes houvast hebben. Aan de achterzijde vindt u een single wire terminal die spades, blank draad en banaan stekkers accepteert. Het geheel ziet er niet alleen van buiten maar ook aan de binnenkant verzorgt uit. De prijs is 299 euro per stuk. Dat zet de 502 in een prijssegment met heel veel aanbod. Waar trouwens maatwerk niet bestaat tot u zelf de zaag ter hand neemt. En dat maakt de 502 al opmerkelijk. Bovendien is opmerkelijk dat als je ziet wat de materiaalkosten zijn voor de 502 (units, spoelen, condensatoren, lak, arbeid) de prijs erg bescheiden is. De normaal gebruikte factor 6 (inkoop x 6 = verkoop), wordt lang niet gehaald. Of Gery doet zich tekort of de consument haalt een voordeel uit de directe verkoop. We gaan straks luisteren of dit vermeende voordeel zich ook vertaalt in het geluid.


EDITORS' CHOICE