NIEUWSCayin

Cayin HA-300Mk2: hoofdtelefoonversterker met buizen en aparte voeding

Het Chinese audiobedrijf Cayin heeft de HA-300Mk2 aangekondigd, een hoofdtelefoonversterker waarvan de voeding in een aparte kast is geplaatst. De HA-300MK2 is de opvolger van de HA-300. Dat was ook een trafo-gekoppelde buizenversterker in een tweedelige behuizing. Geselecteerde 300B DHT-uitgangsbuizen beloven een hoge lineariteit en holografische aanwezigheid. De HA-300Mk2 heeft ook luidsprekeraansluitingen die acht Watt per kanaal kunnen leveren.

Cayin HA-300Mk2

De nieuwe HA-300Mk2 van Cayin is verdeeld over twee kasten die met een verzilverde en met Teflon geïsoleerde kabel met elkaar zijn verbonden. De hoogwaardige kabel wordt in vergrendelbare snelsluitingen van koper gestoken. De roosters aan de bovenkant zijn verwijderbaar.

Afgeschermde, hoogwaardig verwerkte en verzilverde binnengeleiders minimaliseren interferentie in de interne signaalroutering. De in dit verband te noemen point-to-point bekabeling zorgt ervoor dat de kortste signaalpaden behouden blijven, hetgeen resulteert in verhoogde transparantie en resolutie bij het afspelen. De uiterst nauwkeurige, elektronische niveauregeling met zijn 41-traps ALPS-potentiometer belooft een geluidsarme en fijn instelbare volumeregeling.

In de basis is de HA-300 Mk2 een transformator-gekoppelde buizenversterker met single-ended triode klasse A circuits. Een zorgvuldig geselecteerd paar 300B direct verwarmde triode-uitgangsbuizen (DHT) en twee eveneens geselecteerde 6SN7-driverbuizen garanderen voldoende versterking. Het is dus mogelijk om zowel asymmetrische als symmetrische werking in dezelfde schakeling te verwerken. Alle versterkte signalen worden geleverd via uitgangstransformatoren voor zowel ongebalanceerde hoofdtelefoons als die met gebalanceerde XLR-4- en 4,4 mm-connectoren. Signalen worden direct en ongewijzigd geleverd vanaf de uitgangstransformator via de XLR4-uitgang. De variant van 4,4 millimeter is daarentegen een gelijkwaardig, geluidsarm en energiezuinig alternatief, met natuurlijk dezelfde audioprestaties, wat hem ideaal maakt voor het aansluiten van gevoelige in-ear hoofdtelefoons.

Een belangrijk punt bij hoofdtelefoons is de hoogte van de impedantie. De impedantie van hoofdtelefoons kent immers een veel groter variëteit dan de impedantie van luidsprekers. De impedantie hangt altijd af van het conversieprincipe, het ontwerp en het beoogde gebruik van de betreffende hoofdtelefoon. Hoofdtelefoons voor mobiel gebruik zijn meestal gemaakt met een lage impedantie. Op deze manier kunnen ze ook met minder krachtige versterkers worden aangedreven. Versterkers in bijvoorbeeld draagbare muziekspelers of smartphones zijn niet zo krachtig als de versterkers in stationaire hoofdtelefoonversterkers. Hoofdtelefoonmodellen in het wat hogere marktsegment zijn meestal hoogohmig. Ze hebben meestal een fijnere resolutie, maar vragen ook aanzienlijk meer vermogen van de versterker. De HA-300MK2 combineert beide. Het impedantiebereik is van 8 Ohm tot 600 Ohm.

De hoofdtelefoonimpedantie is onderverdeeld in drie gebieden: Laag (L) geldt voor modellen van 8 tot 64 Ohm, Midden (M) voor hoofdtelefoons tussen 65 en 250 Ohm en Hoog (H) voor hoofdtelefoons met een weerstand tot 600 Ohm. Het juiste impedantiebereik wordt geselecteerd met behulp van de kleine tuimelschakelaar boven de XLR4-uitgang. De HA-3000Mk2 biedt een ander prestatiebereik voor elke geselecteerde instelling. Dit verschilt echter ook afhankelijk van de buismodus en de geselecteerde uitgang. Gebalanceerde aansluitingen worden met een iets hoger vermogen geleverd dan ongebalanceerde uitgangen. Deze diversiteit vereist de ontwikkeling van complexe uitgangstransformatoren met meerdere wikkelingen.

Cayin HA-300Mk2: 2 x 8 Watt beschikbaar voor luidsprekers

De HA-300MK2 kan ook luidsprekers aansturen en heeft daar acht Watt per kanaal voor beschikbaar. Op het front is een keuzeschakelaar geplaatst om tussen hoofdtelefoons en luidsprekers te kunnen kiezen. Acht Watt lijkt niet veel maar is voldoende als gevoelige luidsprekers aangesloten zouden worden. Naast deze uitgangen bevinden zich een paar lijningangen en een paar gebalanceerde XLR-ingangen.

Cayin HA-300Mk2: voeding

De voeding van de Cayin HA-300MK2, ondergebracht in een aparte behuizing, vereist een speciaal vervaardigde ringkerntransformator. Deze bevat op zijn beurt meerdere secundaire wikkelingen om verschillende versterkingstrappen te voeden: vier NOS RCA 22DE4 gelijkrichterbuizen zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het omzetten van binnenkomende energie in gelijkstroom. Dit zorgt voor een zo schoon mogelijke voeding met de laagst mogelijke interferentie in het versterkercircuit. Deze buizen beloven in combinatie met de Cayin HA-300MK2 een levensduur van vijf tot tien jaar.

Op maat gemaakte siliconengel dempers zitten tussen de kritische buiscomponenten, het chassis mainframe en de buisvoeten. Deze anti-shock buffers elimineren effectief alle microfonische effecten van de 300B buizen. Ook in combinatie met een gevoeligere hoofdtelefoon zorgt dit voor een stille, realistische weergave. Door de versterkte afscherming van de transformatoren is ook geluidsbeschadigende interferentie vrijwel volledig uitgesloten.

Een opstartvertragingscircuit van zestig seconden beschermt het circuit en de buizen. Tegelijkertijd worden knettergeluiden bij het inschakelen tot een minimum beperkt.

Cayin HA-300Mk2: prijs en leveringsinformatie

De Cayin HA-300MK2 is nu verkrijgbaar met een zwart front. Vanaf augustus 2022 is er een variant met een zilverkleurig front beschikbaar. De adviesprijs is 5.480 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE