Vertere Reference Tonearm Gen III: vlaggenschip draaitafelarm

Het Britse audiobedrijf Vertere Acoustics heeft de Reference Tonearm Gen III gelanceerd, een draaitafelarm die het merendeel van de draaitafelarmen op de markt zou moeten laten verbleken. Vertere's derde generatie Reference Tonearm belooft extra flexibiliteit, gebruiksgemak en fine-tuning te brengen bovenop verbeterde prestaties.

Vertere Reference Tonearm Gen III

De nieuwe 627 gram zware Vertere Reference Toonarm heeft een unieke gespleten geometrie, waarbij de arm een langere effectieve lengte heeft in het verticale vlak dan het horizontale vlak, t.w. 240 millimeter horizontaal en 263 millimeter verticaal. Volgens de fabrikant zorgt dit ervoor dat het geplaatste element zeer lage frequenties in mono en de hogere stereofrequenties met absolute integriteit kan volgen. Bovendien is de effectieve massa verticaal en horizontaal verschillend, waardoor beide prestaties kunnen worden geoptimaliseerd. Ten slotte zijn de horizontale en verticale lagers 23 millimeter verschoven om de trackingnauwkeurigheid en het uitlezen van de plaatgroef te optimaliseren. De eigen offset van de toonarm wordt vermeld als 22,9 graden met een overhang van 17,5 millimeter.

Ontwerper Touraj is van mening dat stijf, licht en niet-resonerend sleutelkenmerken zijn voor armbuizen, waardoor titanium het meest geschikte materiaal is. De buiswand van de Reference III is machinaal bewerkt tot een wanddikte van slechts 0,4 millimeter, waardoor de verhouding tussen stijfheid en gewicht wordt gemaximaliseerd. De gefreesde armkop wordt vervolgens aan de armbuis gesoldeerd zodat het geheel zich als één stuk gedraagt. In de armlagers is Kevlar verwerkt en dit zorgt volgens de fabrikant voor een unieke verticale en horizontale draaibeweging van de toonarm. Het resultaat is het eerste echt 'geruisloze' en stictievrije toonarmlager, zo stelt de fabrikant.

De precieze instelling van VTA wordt eenvoudig gemaakt door een fijnafstelschroef die een aanvulling is op de primaire instelling van de armpilaarhoogte. Ondertussen wordt de azimutafstelling gecorrigeerd door een aan de zijkant gemonteerde afstelschroef, terwijl de armbevestiging een zeer fijne azimutafstelling biedt.

Het hef-/daalmechanisme is op maat gemaakt van massief roestvrij staal en is nauwkeurig ontworpen om een soepele en nauwkeurige plaatsing van de naald op de plaat te garanderen. In de armkop is een klein LED-lampje geplaatst dat discreet de plaatgroeven rond het contactpunt van de stylus verlicht, waardoor het gemakkelijk wordt om het element op de juiste plek op de plaat te plaatsen. Dit licht kan worden gedimd of uitgeschakeld omdat het een eigen batterijvoeding heeft. Extra verlichting is te vinden dankzij de verlichte anti-skate wijzerplaat en logo's op het gepatenteerde armliftmechanisme en de montageplaat.

Vertere zegt dat de interne bedrading van de Reference Tonearm III een speciale versie is van de Vertere Hand-Built Pulse-kabel en wordt gebruikt als één doorlopende lijn van de contactpunten van het element naar de uitgangskabelconnector aan de basis van de Tonearm III. Bovendien worden alle connectoren en contacten op maat gemaakt met drie keer de standaard dikte van vergulding.

De Reference Tonearm wordt geleverd met een tweede met wolfraamcarbide geladen contragewicht voor veel zwaardere cartridges dan standaard. Ook heeft dit zwaardere contragewicht extra opschroefbare eindkappen om het gewicht indien nodig verder te verhogen.

Het unieke transportklemsysteem van Vertere maakt veilig transport mogelijk, waarbij de arm en het element veilig en perfect af fabriek al zijn afgesteld. Het zorgt ook voor exacte prestaties bij herinstallatie mocht dat ooit nodig zijn. De klem helpt ook bij het veilig en nauwkeurig monteren van het element.

Vertere Reference Tonearm Gen III: prijs en leveringsinformatie

De Vertere Reference Tonearm Gen III zal vanaf de maand juli verkrijgbaar zijn. We hebben nog geen prijsinformatie voor de Benelux vernomen, maar – louter indicatie – de Reference Tonearm Gen III kost in Groot-Brittannië 43.900 Britse ponden, inclusief een 1,65 m lange HB Reference Tonearm-kabel. Een belangstellende in de Benelux moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.

MERK

EDITORS' CHOICE