NIEUWSDynaudio

Dynaudio Focus, nieuwe lijn actieve luidsprekers, nu bij deze dealers te beluisteren

Redactie Hifi.nl | 06 juli 2022 | Dynaudio

Dynaudio heeft afgelopen maand op High End München de gloednieuwe Focus-modellen gepresenteerd: actieve luidsprekers die zonder versterker en volledig draadloos werken, uiteraard afgezien van de voedingskabel naar het stopcontact. De Dynaudio Focus 10, 30 en 50 zijn voorzien van de laatste streaming-functies en Dynaudio’s eigen driver technologie. 'Studio-grade audio quality alongside incredible ease of use and versatility.'

Dynaudio Focus: actieve luidsprekers

Een significant deel van de audiowereld gelooft dat actieve modellen de luidsprekers zijn die veel mensen willen. We hebben het dan over speakers met alle elektronica ingebouwd, incluis streaming. Er waren er behoorlijk wat te zien in München om die populariteit te onderstrepen, waarbij Dynaudio een heel volledig aanbod neerzet.

Wat we interessant vonden aan de nieuwe Dynaudio’s? Onder meer dat ze komen met Dirac-kamercorrectie, maar ook dat ze (dubbele) WiSA-modules bevatten. Je kunt ze daardoor onder meer draadloos verbinden met bepaalde LG-televisies – lossless en met lage latentie. En met de afwerking is er ook niets mis. De nieuwe Focus productlijn vervangt de Focus XD productlijn en is ontwikkeld voor gebruikers die eenvoud willen en niet allerlei afstel- en inregelmogelijkheden of extra apparaten.

De serie bestaat uit drie modellen: het tweeweg monitormodel Focus 10, de 2,5-weg vloerstaande Focus 30 en de drieweg vloerstaande Focus 50. Dynaudio heeft een eigen streaming-platform ontwikkeld, voor toegang tot diverse streamingdiensten en andere draadloze mogelijkheden, waaronder Spotify Connect, Tidal Connect, Apple AirPlay 2, Google Chromecast, Qplay, UPnP, Netradio en Bluetooth.

De Focus luidsprekers zijn voorts Roon Ready ook WiSA is ingebouwd zodat de speakers draadloos met een WiSA-zender gekoppeld kunnen worden. Toch nog extra apparaten willen aansluiten? Dat kan via de coaxiale, optische en analoge ingangen. Verbinding met een netwerk kan gemaakt worden via Wifi of via de LAN-aansluiting. Dirac Live is ingebouwd voor kamercorrectie.

De draadloze verbinding is in de Focus-serie gebaseerd op het WiSA-protocol; niet alleen tussen de Primary en de Client-luidspreker, maar ook tussen de Primary-luidspreker en externe WiSA-bronnen. De Primary-luidspreker heeft namelijk óók een WiSA-receiver aan boord, waardoor je zonder tussenkomst van een 'Hub' alle open(!) WiSA bronnen, zoals bijvoorbeeld een LG televisie of een Primare versterker, direct kunt verbinden met Focus. 

De luidsprekers schakelen automatisch naar de gekozen bron en kunnen waarnemen wanneer de magnetische frontjes wel of niet zijn geplaatst, zodat de equalizer aanpassingen kan doen. De bediening kan via de Dynaudio-app of met de meegeleverde afstandsbediening via Bluetooth. Op het gebied van audiokwaliteit heeft Dynaudio tal van eigen technieken ingebouwd, waaronder de Cerotar tweeter en dezelfde versterkers die gebruikt zijn in referentiemonitors voor de professionele markt. 

PASCAL

De versterking in Focus heeft ook een forse upgrade gekregen. De Focus beschikt namelijk over Pascal-versterking, een Deense producent van versterkermodules die je bijvoorbeeld ook vindt in de Dynaudio Core Pro-luidsprekers. Pascal-versterking zorgt, naast een uiterst stabiel versterkervermogen met pieken tot 1000 Watt, voor een uiterst betrouwbare aansturing. De versterkerunits leveren 110 watt voor de tweeter, en 280 watt voor iedere woofer (Focus 50 heeft één 280 watt versterkermodule voor de twee woofers en een 280 watt module voor de midrange).

De Dynaudio Focus-modellen komen in vier afwerkingen, te weten White High Gloss, Black High Gloss, Walnut Wood en Blonde Wood. De levering in de Benelux is inmiddels volop gestart, bij onderstaande dealers zijn de modellen nú te beluisteren. De Focus 10 heeft een adviesprijs van 5.000 euro per set, het topmodel Focus 50 kost 10.000 euro per paar. Zelf hebben we Dynaudio Benelux al lief aangekeken voor het middelste model, dus de review van de Dynaudio Focus (7.500 euro) mag je snel verwachten. 

Dynaudio Focus: dealers in Nederland
.

Dynaudio Focus: dealers in België
.

MERK

EDITORS' CHOICE