Hi-Visit Alpha High End voor Zwitserse High End: Goldmund, PIEGA & Swiss Cable

Tijdens de weekends van 30 april en 8 mei organiseerde de Belgische audiodealer Alpha High End een show met als thema: Zwitserland, Svizzera, la Suisse. Zowel in de vestiging in Brasschaat als in Brussel stonden drie Zwitserse merken in het voetlicht: Goldmund, PIEGA en Swiss Cable. Muziek uit de Alpen, daar kunnen we ons wat bij voorstellen. Vanuit de redactie van HIFI.NL/.BE kwam die ándere High End (in München) er nog even tussendoor, maar we blikken graag terug op twee geslaagde weekends bij Alpha High End. 

High End uit Zwitserland

De Zwitserse alpenhoorn was oorspronkelijk een werktuig waarmee herders de koeien van de weide naar de stal riepen. Later groeide de alpenhoorn uit tot een folkloristisch muziekinstrument. De toonaard waarin een alpenhoorn bespeeld kan worden, is afhankelijk van zijn lengte. In Zwitserland is een lengte van 3,5 m toonaangevend. Door zijn unieke klank verenigt de alpenhoorn de rijkdom van een koperen blaasinstrument met de zachtheid van een houten blaasinstrument. Een beetje zoals PIEGA en Goldmund: twee totaal verschillende merken met een specifiek karakter die niettemin samen een fraai geheel kunnen vormen.

Goldmund

Goldmund ontwerpt en bouwt al bijna veertig jaar speakers en elektronische componenten op het hoogste niveau. De Zwitsers gooiden hoge ogen met legendarische modellen zoals de Reference draaitafel, de Apologue draadloze luidsprekers en de Telos eindversterkers. Ontworpen en gebouwd met de Zwitserse precisie die we kennen van horloges en uurwerken. Helaas was het Zwitserse merk lange tijd niet beschikbaar in de Benelux.

Terug van nooit weggeweest

“Goldmund is eigenlijk terug van nooit weggeweest. De producten van Goldmund waren alleen internationaal verkrijgbaar”, legt Robert Brijde (foto rechts) van PUUR audio, video & domotica en distributeur voor de Benelux uit. “Toen mijn compagnon Daan Vreeswijk en ik rond 2009 in voorbereiding voor PUUR door Nederland trokken om wat nieuwe merken te beluisteren, ontdekten we bij een hifizaak de oude Goldmund Logos speakers. De prestaties van die speakers hebben ons als het ware betoverd. Later, op de ISE -toen nog in de Amsterdamse RAI in plaats van in Barcelona- zijn we met Goldmund in gesprek geraakt. Na bijna drie jaar onderhandelingen zijn we er in geslaagd om exclusieve distributeur voor de Benelux te worden. Vervolgens hebben we vanaf eind 2017 Goldmund in onze showroom en aansluitend op de XFI 2018 en 2019 weer op de kaart gezet. In 2020 wilden we groots uitpakken met Goldmund, maar je weet wat er tussen gekomen is”, lacht Robert. "Dat hebben we dus in 2021 gedaan op het eerste DAE. Daar werden we benaderd door Alpha High End. Vandaag kunnen we Goldmund dus in de Belgische markt introduceren."

Een aparte benadering

“Goldmund is een merk met een rijk verleden dat uitblinkt in muzikaliteit. Enerzijds zijn er de uitsluitend actieve speakers, anderzijds de elektronische componenten. Elk voor een apart publiek gebouwd”, aldus Robert. “De actieve speakers zijn bestemd voor een lifestyle publiek. Mensen die behoorlijk willen investeren in een degelijk audiosysteem maar die geen zin hebben in aparte componenten en bekabeling. En omdat de speakers ook wireless aangestuurd kunnen worden, volstaat het om de stekkers in het stopcontact te steken en met een Goldmund dongle een audiostreamer aan te sluiten. Wil je bij voorbeeld ook een cd-loopwerk aansluiten, dan heb je wel een voorversterker nodig."

"De apparatuur van Goldmund is bedoeld voor de hobbyisten, mensen met speakers van andere merken die in het teken van hun hobby voor losse componenten kiezen waarmee ze naar hartenlust kunnen experimenteren. Maar als ze klaar zijn met hun hobby kunnen ze, zonder compromissen inzake kwaliteit, overstappen naar het actieve gebeuren. Dat is natuurlijk een aparte benadering.”

Het mooie van Goldmund

“Met welke speakers je een Goldmund component ook combineert, je hoort altijd wel ergens het specifieke karakter van Goldmund”, zegt Robert overtuigd. “De typische muzikaliteit, rust en controle die het merk typeert. Neem nou bijvoorbeeld de Telos versterker, dat is een model waarop Goldmund al jaren voortbouwt, een versterker die in 40 jaar doorontwikkeld is tot wat hij nu is. Bij Goldmund gebeuren er nooit revolutionaire zaken, het is altijd doorwerken op dezelfde stabiele basis en de producten aanpassen aan de nieuwste technologie. Zonder ooit afbreuk te doen aan het karakter. Dat is eigenlijk het mooie van Goldmund.”

Het assortiment

Het assortiment van Goldmund omvat vier active wireless speaker systems: Samadhi, Satya en Prana. De speakers worden gekenmerkt door het zwarte metalen frame met twee gescheiden modules waarin luidsprekers, versterking en D/A-conversie ondergebracht zijn. De kleine Goldmund Metis MKII bookshelf speaker is eveneens een volwaardig, actief systeem.

Op het vlak van versterking vind je bij Goldmund onder andere de Telos 590 NextGen II en de Telos 7 NextGen integrated amps, de Telos 440 Mono Amp, de Telos 300 Stereo power amp en de Mimesis 37S NextGen pre amp.

Nieuw vlaggenschip

Over de toekomst van Goldmund wil Robert niet veel kwijt. Wel verklapt hij ons dat hij binnenkort naar Genève vliegt om er kennis te maken met een nieuw vlaggenschipluidsprekersysteem. Met een volledig nieuw design dat zal afwijken van alles wat Goldmund tot nu toe gedaan heeft. In München zal alles duidelijk worden volgens Robert. En daarmee heeft hij niets teveel gezegd, zoals we inmiddels via onze collega's weten...

PIEGA

Voor het tweede luik van de Zwitserse show komen we terecht bij luidsprekerfabrikant PIEGA. Het Zwitserse familiebedrijf dat meer dan 30 jaar geleden door Kurt Scheuch en Leo Greiner opgericht werd. Ook vandaag is PIEGA nog altijd een familiebedrijf, geleid door Manuel en Alexander Greiner. PIEGA maakte furore met modellen zoals de Arlecchino, Capriccio, Arabella en Elektra luidsprekers. Fraaie combinaties van schoonheid en geluidskwaliteit.  

Evolutie en beweging

“Het feit dat Piega een familiebedrijf is, merk je op alle niveaus”, zegt Daniele Salupo. “Binnen het bedrijf staat iedereen open voor elkaar en is er altijd ruimte voor overleg. Manuel en Alexander Greiner zijn gemakkelijk aanspreekbaar en houden niet van een strikte hiërarchie. Alles verloopt er in een aangename en ongedwongen sfeer. PIEGA is een onderneming die volop beweegt en evolueert, zowel op menselijk als op technologisch vlak. Het is fijn om voor PIEGA te werken.” Daniele kan het weten, hij verzorgt al jaren de distributie in Zwitserland, België en Nederland.

W.A.F.

“PIEGA is een merk dat ik al lang koester. De diversiteit van PIEGA boeit me”, gaat Daniele verder. “Denk aan de verschillende series. Van ACE, Premium, Coax tot MasterLine, telkens weer slaagt PIEGA er in om haar producten te verfijnen. Letterlijk en figuurlijk, want vergeten we natuurlijk ook het bijzonder fraaie design niet."

"Onze producten hebben een hoge Wife Acceptance Factor. Weet je, mannen kopen vooral met hun oren, dames kopen vooral met hun ogen”, lacht Daniele. Een uitspraak die we natuurlijk geheel voor zijn rekening laten.  

Made in Switserland

“PIEGA speakers zijn erg stabiel, ook op het vlak van distributie en prijszetting”, legt Daniele uit. “Het is een groot voordeel dat je als fabrikant zelf je producten in de markt kunt zetten. Een Zwitsers product, made in Switzerland, is nog altijd een indicatie voor kwaliteit. De bekwaamheid van onze medewerkers is indrukwekkend. We nodigen regelmatig klanten uit om een kijkje te komen nemen in de fabriek. Een bezoek dat hen meestal lang bijblijft”.

Ribbon tweeters & aluminium

En dan hebben we het nog niet over de geluidskwaliteit gehad. “De ribbon speaker is bepalend voor de klank van elke PIEGA”, beweert Daniele. “Onze ribbon tweeters zijn bijzonder dun en vele malen lichter dan een doorsnee tweeter. Daarom hebben ze een  ongelofelijk snelle reactiesnelheid en detaillering waardoor alle finesses hoorbaar worden. De aluminium behuizing van onze speakers is ons stokpaardje. Elke behuizing bestaat uit één stuk aluminium, dus geen lasnaden, vibraties en resonanties. Toch is die rigide behuizing heel dun, veel dunner dan mogelijk met een houten behuizing.

Een PIEGA voor iedereen

“PIEGA’s laten zich gemakkelijk combineren met heel wat versterkers”, meent Daniele. “Het assortiment is groot genoeg. Ook op het vlak van prijzen en afmetingen. Voor iedere muziekliefhebber is er wel een PIEGA beschikbaar. Met een opmerkelijke klankkwaliteit, een fraai design en made in Switserland. Maar je moet me niet geloven, ga zelf luisteren”, lacht hij.

Master & Coax Series

In het assortiment van PIEGA vind je de Master Series met daarin de Master Line Source, de Master Line Source 2 en de Master Line Source 3. De Coax Series bestaat uit de Coax 711, 511, 311 en de 111 center speaker. Voorts is er de Premium en Premium Wireless Series en de nieuwe Ace Wireless Series en subwoofers.

Swiss Cables

De bekabeling tussen de Goldmund componenten en PIEGA speakers kwam tot stand met de kabels van Swiss Cables. De massieve UP-OCC geleiders in de kabels worden gefabriceerd volgens een procedé waarbij ze op een zeer langzame manier gegoten worden. Elke kabel heef zijn eigen geometrie, in functie van de kabellengte.

Waar mogelijk wordt hout gebruikt omdat hout een zeer goede resonator is. Alle kabels worden met de hand gemaakt in Zwitserland. Daarmee bereiken ze bij Swiss Cables een klankkwaliteit die, naar eigen zeggen, voor de meeste fabrikanten onbereikbaar is.

Evolution, Reference & Diamond

Het assortiment van Swiss Cables is onderverdeeld in vier series: Evolution, Reference, Reference Plus en Diamond. Daarin vind je interconnects, speaker cables en jumpers. Maar ook voor power chords, power bars en cable supports kun je bij Swiss Cables terecht.

Een moeilijke keuze, of toch niet?

Naar goede gewoonte bij Alpha High End hebben we in Brasschaat en Brussel uitvoerig kunnen luisteren. Rekening houdend met de verschillende akoestische omstandigheden in de twee vestigingen, hebben we een goede vergelijking kunnen maken. Het is duidelijk dat Goldmund componenten en PIEGA speakers perfect te combineren zijn en dat je met beide merken een fantastische high end set kunt samenstellen. Kies je voor een (draadloze) lifestyle set met slechts twee passieve speakers en een additionele muziekbron, moet je bij Goldmund blijven. Kies je voor een uitgebreide set met losse Goldmund componenten en speakers van een andere fabrikant, dan ben je bij Goldmund en PIEGA aan het juiste adres. Wat ons betreft kun je geen foute keuze maken, het is enkel een kwestie van persoonlijke voorkeur. Op budgettair vlak moet je wel even goed rekenen. Maar ga vooral eerst uitgebreid luisteren.  

Wat hebben we beluisterd bij Alpha High End?
Goldmund Mimesis pre 37S NextGen analog stereo preamplifier
Goldmund Telos power 440 Mono Power amp
Goldmund Prana Active Wireless speakers met Aurender streamer
Goldmund Metis 7 integrated amplifier
Goldmund Telos 590 NextGen II integrated stereo amplifier
Goldmund Telos 7 Telos 7 NextGen integrated stereo amplifier
PIEGA Master Line Source 2 speakers
PIEGA Master Line Source 3 speakers
PIEGA Premium serie speakers 501, 701 en Coax
Swiss cables
Weiss Dac 502

MERK

EDITORS' CHOICE