Goldmund Gaïa: kolossaal vlaggenschip actieve speaker (en: de Goldmund Pulp)

Het grote nieuws van Goldmund in München is de Gaïa, het nieuwe vlaggenschip van de Zwitsers. Een imposant design, dat onder meer 8 drivers en 8 individuele Telos versterkers behuist. De conceptversie is nagenoeg afgerond en zal naar verwachting later dit jaar in zijn definitieve vorm op de markt verschijnen. 380 kilo per stuk, ruim 500.000 euro per set, ex btw – maar dan ben je wel meteen klaar, want streamen naar deze actieve speakers doe je net als bij de Prana per usb dongle. Wie ze al een keer wil horen, moet een afspraak maken op het kantoor in Genève, want daar staat in zwart een set die wel is aangesloten.

Goldmund Gaïa

Wie Goldmund kent weet dat ze bij het merk design en ontwerp hoog in het vaandel hebben. Niet voor niets stond de Goldmund Apologue in de jaren 80 in het Museum of Modern Art in New York, en die eer houden ze hoog met een kunstwerk dat opnieuw niet in dat MoMA zou misstaan.

Dr. Véronique Adam, die als hoofd van het R&D team op de beursvloer enthousiast over de Gaïa vertelt, heeft daar wel haar eigen visie volledig op los kunnen laten. In tegenstelling tot eerdere topmodellen – waarbij ze toch deels aan een bestaand ontwerp was gebonden – komt deze Gaïa namelijk volledig uit haar pen. Uiteraard met het nodige respect voor het nalatenschap van de Apologue en Epilogue modellen. Ze werkte daarvoor samen met Franse ontwerpster Cécile Barani, van wiens hand er volgend jaar ook twee kleinere uitvoeringen zullen verschijnen. De kleinste daarvan zal net iets groter zijn dan de Prana en ook qua prijs daarbij in de buurt zitten.

Op een later moment zullen we zeker uitgebreider terugkomen op het nieuwe flagship, maar de belangrijkste details willen we je uiteraard alvast meegeven. We noemden in de inleiding al de 8 drivers. Dat zijn meer bepaald 1 dome tweeter, 1 dome super tweeter, 2 vier inch high medium, 2 zes inch low medium en 2 twaalf inch woofers. De eerste 6 van dat rijtje zijn elk voorzien van ingebouwde Telos versterkers die 300 Watt leveren, en in het geval van de 2 woofers is dat zelfs 350 Watt. Aan vermogen geen tekort dus. 

De behuizing, die voor ons werd geopend om een kijkje achter de digitaal-actieve schermen te geven, meet 65 centimeter breed, 85 centimeter diep en maar liefst 210 centimeter hoog, goed voor in totaal 380 kilo schoon aan de haak. Voor wie het soort haak heeft dat hier daadwerkelijk aan zou kunnen. Maar we vermoeden dat degene die noord van een half miljoen euro uit kan geven aan een set speakers ongetwijfeld ook een kraan kan regelen.

Goldmund Pulp

Het minder grote nieuws, toch in ieder geval fysiek, is de Goldmund Pulp. Maar eigenlijk moeten we het niet ‘minder groot’ noemen, want met deze stijlvolle actieve set van 12.800 euro (eveneens ex btw) is het high-end luxemerk uit Zwitserland toch een klein beetje toegankelijker geworden. Deze set wordt in september verwacht, aan bijbehorende stands wordt nog gewerkt.

De designspeaker – laten we ‘designspeaker’ als werktitel aanhouden, ‘Pulp’ is toch een beetje een mismatch tussen ontwerp en benaming – is een samengeperst concentraat (ah, nu snappen we ‘m) van Goldmund’s know-how en techniek. De set actieve speakers is voorzien van een softdome tweeter, een vijf inch woofer, twee 175 Watt Telos amps per unit én een motortje dat volautomatisch het frontje tevoorschijn kan toveren. Wireless aansturen gaat via Bluetooth aptX en WiSA. 

Wordt zeker vervolgd!

MERK

EDITORS' CHOICE