NIEUWSFinal Audio

HEM 2022 beursvloer: fullrange elektrostatische luidsprekers Final Model 15

Ons team loopt rond op de beursvloer van de High End audiobeurs in München die vanochtend is begonnen en zal duren tot zondagavond. We zien nieuwe producten, bestaande producten, fraaie producten, opvallende producten, leuke producten, prototypes en combinaties van dit alles. Soms zijn nog geen prijzen en technische gegevens bekend, maar dat neemt niet weg dat we onze lezers voor zover mogelijk graag een indruk willen geven van wat er allemaal wordt gedemonstreerd. Een van onze redacteuren had bijvoorbeeld een ontmoeting met de fullrange elektrostatische luidsprekers van het Nederlandse Final.

Final Model 15 op de beursvloer van High End München

De Nederlandse luidsprekerbouwer Final Audio (niet te verwarren met Final, de Japanse maker van hoofdtelefoons) is in 1989 opgericht door de broers Maarten en Michiel Smits. Vanuit hun visie om de best presterende elektrostatische weergever te ontwikkelen, hebben deze Nederlandse innovators door de jaren heen diverse patenten verworven en technologieën ontwikkeld die voor elektrostaten uniek zijn, zowel in materiaalgebruik alsook door de inzet van bijvoorbeeld 3D printing technologieën.

Op de beursvloer staat onder meer de Final Model 15. Hier spelen ze met R.E.L. subs voor ondersteuning in het laag, maar die hebben ze eigenlijk niet nodig. De Final Model 15 is immers een fullrange luidspreker. Nu staat de Final Model 15 eindelijk ook voor het grote internationale publiek opgesteld, in München, al kon de bezoeker van het Dutch Audio Event in Veldhoven ze in oktober 2021 al spotten. Lees ook onze recensie over de Final Model 15. En kijk voor alle High End-berichten op hifi.nl/munchen.

MERK

EDITORS' CHOICE