NIEUWSYamaha

Yamaha lanceert netwerk receiver R-N2000A en vloerstaande luidspreker NS-2000A

Het Japanse Yamaha heeft een nieuwe productlijn genaamd Hi-Fi 2000 Serie gelanceerd. De eerste twee leden van de nieuwe familie zijn netwerk receiver R-N2000A en de vloerstaande luidspreker NS-2000A. Met de volledige analoge Hi-Fi technologie van de Hi-Fi 5000 en 3000 serie als voorbeeld, luiden deze nieuwe componenten volgens de fabrikant de volgende generatie van het digitale tijdperk in. De apparaten maken hun debuut op de High End audiobeurs die komende dagen in München plaatsvindt.

Yamaha R-N2000A: analoge versterker met streaming-functies

De R-N2000A Netwerk Receiver van Yamaha is in de basis een analoge versterker voorzien van een dikke ringkerntransformator. Het apparaat heeft analoge en digitale aansluitingen een Yamaha heft de R-N2000A natuurlijk voorzien van zijn eigen MusicCast streaming platform. Het opgegeven vermogen is 90 Watt per kanaal bij een luidsprekerimpedantie van acht Ohm. Bij vier Ohm is dat ongeveer twee keer zoveel.

De R-N2000A is uitgerust met Yamaha's eigen automatische kalibratietechnologie genaamd YPAO (Yamaha Parametric Room Acoustic Optimizer). Om de positie van de artiest en de muziekinstrumenten zo precies mogelijk weer te geven, en de delicate nuances en atmosfeer van de ruimte te vatten, corrigeert YPAO de verschillen in waarneming van het geluid, veroorzaakt door invloeden op de akoestiek van materialen en fysieke afstanden tot de muren. Het gebruik van de ES9026PRO D/A converter van ESS Technologies zorgt ervoor dat het geluidsbeeld accuraat gereproduceerd wordt met een natuurlijke en ruimtelijke afbeelding en een sensatie van openheid.

In plaats van het geluid simpelweg luider weer te geven, beweert de fabrikant dat de R-N2000A het gevoel van dynamiek kan vergroten. Deze dynamiek geeft krachtig het verschil weer tussen dramatische stiltes en beweging in muziek. Om dit te bewerkstelligen hebben de ontwerpers op effectieve wijze het concept van “Mechanical Grounding” toegepast, dat eerder is gebruikt in de vlaggenschepen. Het concept begint letterlijk aan de voet, door deze vast te monteren aan het chassis. Vervolgens gebeurt hetzelfde met het grote koellichaam, de ringkerntransformator, en de blokcondensatoren. Dit ontwerp voorkomt ongewenste vibraties en resulteert in een krachtig en zeer expressieve respons van de lage frequenties en laten je het laag echt voelen, aldus de persverklaring.

Yamaha R-N2000A: tonale balans

Om alle sonische elementen en frequenties, van muziekinstrumenten tot vocalen op alle toonhoogtes, zo natuurgetrouw mogelijk weer te kunnen geven, en de specifieke harmonie in de muziek uit te vergroten, is zowel het versterkings- als het stroomgedeelte van het ontwerp opzettelijk gescheiden van de aarde.

De volkomen symmetrische bouw, inclusief het eigen “Floating and Balanced” eindversterker-technologie – die de effecten van de kleinste fluctuaties in voltage en externe aardingsruis volledig opheft – zorgt volgens de onterpers voor een superieure S/R-verhouding en kanaalscheiding en laat een opmerkelijk expressieve energie horen in de weergave van alle muziekinstrumenten.

Omdat de R-N2000A ook nog eens is uitgerust met Yamaha’s MusicCast netwerksysteem, heeft de gebruiker alle gemakken van het moderne luisteren naar de lievelingsmuziek overal in huis en van alle denkbare bronnen, zoals lossless muziek op bijzonder hoge kwaliteit en in hoge resolutie van diensten als Amazon Music HD, Apple Music, Spotify, etc, etc.

Yamaha R-N2000A: ja, met VU-meters

Om naast de oren ook de ogen te verwennen beschikt de R-N2000A over prachtige, analoge VU-meters en een high-def OLED display die een visuele indicatie van de muzikale dynamiek geven en zo een unieke mix zijn van modern digitaal en ouderwetse nostalgie. De high performance USB-DAC laat je het beste uit je favoriete hi-res audiobronnen halen en de HDMI met ARC (Audio Return Channel) zorgt voor de beste en handigste verbinding met de TV.

De R-N2000A zal leverbaar zijn in een zwarte en zilverkleurige uitvoering. Prijs- en leveringsinformatie moeten nog bekend worden gemaakt.

 

 

Yamaha NS-2000A: drieweg vloerstaande luidspreker

Met de creatie van de NS-2000A heeft Yamaha haar rijke verleden van instrumentbouw, inclusief piano’s, samen laten komen met de laatste technologieën. Als beroemd instrumentmaker is Yamaha zeer gepassioneerd om ook in de audiolijnen de geluiden voortgebracht door de muziekinstrumenten zo getrouw mogelijk weer te geven. “Om dit mogelijk te maken met de nieuwe N-S2000A hebben we geput uit het ontwerp van onze vlaggenschipmodellen om zo een consistente toonkleur - of tonale balans - te kunnen bereiken over het gehele frequentiespectrum,” aldus Yamaha.

De NS-2000A maakt voor iedere luidsprekerunit gebruik van de nieuw ontwikkelde Harmonious Diaphragm, die uit een mix van ZYLON en spar bestaat. Terwijl ZYLON beschikt over uitstekende eigenschappen op het gebied van snelheid, interne dissipatie en souplesse, is spar het hout van voorkeur voor de klankborden van vleugels en essentieel voor de weergave. Deze mix zorgt voor een accurate en waarheidsgetrouwe tonale expressie over het gehele geluidsspectrum en laat de harmonie van het geluid voor zich spreken en de muziek rijker en mooier klinken.

Yamaha NS-2000A: behuizing

Om de behuizing te optimaliseren voor een hoge mate van dynamiek, heeft Yamaha  gebruik gemaakt van laser vibrometers, bekend van de R&D in instrumentbouw, en FEM (Finite Element Method) analyse. Het tussenschot in de behuizing is optimaal verstevigd om ervoor te zorgen dat LF-respons rotsvast is en zorgt voor een zekere en comfortabele basis voor de muziek en in staat een enorm geluidsbeeld te creëren.

Om de ideale afbeelding van audiobronnen te kunnen recreëren, maakt Yamaha gebruik van haar eigen “Acoustic Absorber”, een unieke resonantiebuis die staande golven in de behuizing elimineert en de noodzaak om absorberend materiaal toe te passen minimaliseert. Op deze manier wordt het realisme van de muziek niet doodgeslagen, een gevaar dat schuilt in de toepassing van geluidsabsorberende materialen en worden energieniveau en dynamiek in stand gehouden. Verder hebben de ontwerpers twee speciaal gevormde buizen, genaamd R.S. (Resonance Suppression) Chambers, achter de luidsprekerconussen gemonteerd om ongewenste resonanties op te heffen, daarmee wederom excessief gebruik van absorberende materialen voorkomend. Door het toepassen van deze door Yamaha gepatenteerde technologieën wordt de originele muziek levendig gereproduceerd, zonder negatieve effecten op de minutieuze signalen van de muziekbronnen.

De elegante verschijning van de behuizingen met hun intens diepe glans zijn een eerbetoon aan het ambacht van Yamaha met het maken van hun vleugels. Ze hebben een statige elegantie, zowel spelend als in stilte en bieden een intens genot en bevrediging op het hebben van Hi-Fi in de huiskamer, aldus de wervende tekst van het persbericht.

De NS-2000A weegt 32,8 kilogram en meet 330 x 1.134 x 459 millimeter (B x H x D). Het opgegeven frequentiebereik is 34 Hz tot 65 kHz maar dit is wel op een niveau van -10 dB. Dat is dus iets anders dan het frequentiebereik op niveau -3 dB zoals de meeste fabrikanten opgeven. De impedantie is zes Ohm met een minimum van 3,5 Ohm. De gevoeligheid is 88 dB (2,83 Volt / 1 meter).

Ook m.b.t. de NS-2000A moet nog prijs- en leveringsinformatie bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE