NIEUWSKEF

KEF viert 60e verjaardag met lancering van vloerstaande actieve luidspreker LS60 Wireless

De Britse luidsprekerbouwer KEF bestaat sinds 1961 en is dus ruim zestig jaar oud. Dat heugelijke feit wordt thans met wat vertraging gevierd met de lancering van de LS60 Wireless, een actieve draadloze vloerstaande luidspreker. Volgens KEF vertegenwoordigt de LS60 Wireless zestig jaar aan vakmanschap en innovatie in technologie. De KEF LS60 Wireless is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wij hadden 'm al een tijdje in huis. Lees daarom vooral ook onze recensie van de KEF LS60 Wireless.

KEF LS60 Wireless: slanke en innovatieve vloerstaander

Het in Groot-Brittannië gevestigde KEF is opgericht in 1961 door Raymond Cooke OBE (1925-1995). De Engelse luidsprekerfabrikant bestaat nu dus ruim zestig jaar. Gedurende zijn bestaan heeft het bedrijf traditioneel vakmanschap gecombineerd met innovatie om daarmee een vaste plek te krijgen in de behoorlijk volle markt van luidsprekers. Om het zestigjarig jubileum luister bij te zetten heeft KEF naar eigen zeggen al zijn technologieën gecombineerd om superieure akoestische prestaties te leveren in een onderscheidende, stijlvolle en moderne vloerstaande luidspreker: de LS60 Wireless. 

KEF LS60 Wireless: zestig jaar akoestische innovatie

De LS60 Wireless is 's werelds eerste Single Apparent Source Wireless systeem. De unieke technologie is afkomstig van KEF's Blade-luidspreker, waarbij wordt gestreefd het akoestische ideaal van een puntbron te bereiken, waarbij lage, midden- en hoge frequenties vanuit één punt komen. Deze unieke technologie is alleen mogelijk met KEF's iconische Uni-Q driver array. Het resultaat is een uiterst nauwkeurig geluid in een groter luistergebied.

Het hart van de Single Apparent Source-configuratie van de LS60 Wireless wordt gevormd door de 12e generatie Uni-Q met Metamaterial Absorption Technology (MAT) driver array. Deze geavanceerde Uni-Q is speciaal ontworpen om optimaal te presteren in de LS60 Wireless en is voorzien van een groot aantal verfijningen, waaronder een ‘tweeter gap damper’ en een nieuwe Z-Flex surround die zorgt voor een vrijwel perfecte overgang van het geluid van de luidspreker naar de kamer. 

MAT fungeert als akoestisch instrument waarmee 99 procent van het ongewenste geluid dat van de achterzijde van de tweeter komt wordt geabsorbeerd. Dit elimineert ongewenste vervormingen en leidt volgens de ontwerpers tot een zuiverder, natuurlijker akoestische resultaat. Samen zorgen deze innovaties en verfijningen voor een brede sweet spot, een ongeëvenaard natuurlijk geluid met een vervorming die verbijsterend laag is.

Het slanke profiel van de luidsprekers en de nauwe plaatsing van de drivers in de Single Apparent Source-configuratie vragen om een nieuwe benadering van het bass driver ontwerp. Als gevolg hiervan is de LS60 Wireless voorzien van twee paar Uni-Core driver arrays, die voor het eerst werden toegepast op de KC62 subwoofer, waardoor de basprestaties worden gemaximaliseerd terwijl de ruimte tot een minimum wordt beperkt. KEF's P-Flex en Smart Distortion Control Technology zorgen ervoor dat de laagfrequent prestaties net zo gebalanceerd en gedetailleerd zijn als het geluid dat afkomstig is van de Uni-Q driver array. Bovendien zijn de bass drivers back-to-back gemonteerd in een kracht onderdrukkende opstelling, hetgeen zorgt dat kasttrillingen worden geëlimineerd.

KEF LS60 Wireless: slim en krachtig

De LS60 Wireless levert verheven geluid met impact. Dit komt doordat de Music Integrity Engine de Single Apparent Source-configuratie en andere akoestische technologieën van KEF samenbrengt, zodat ze nauw kunnen samenwerken. De Music Integrity Engine, het brein achter de meeste draadloze luidsprekers van KEF, biedt een reeks op maat gemaakte digitale signaalverwerking algoritmen (DSP's), waardoor het een perfect getimede audio prestatie kan leveren met een beter beeld en een strakker geluid. De Music Integrity Engine beschikt over fasecorrectie bij lage frequenties. Deze nieuwe functie zorgt niet alleen voor perfect getimede prestaties, maar levert een exacte timing waardoor het lijkt alsof naar het oorspronkelijke geluid wordt geluisterd.

De LS60 Wireless heeft een uitzonderlijke kracht. Met een uiterst geoptimaliseerde mix van op maat gemaakte versterking die samen 1.400 Watt aan vermogen levert, met aparte versterkers die zijn toegewezen aan de hoge, midden- en lage frequenties binnen elke luidspreker. Dit slim beheerde vermogen maakt dat de LS60 Wireless in staat is om op elk volumeniveau een prachtig gebalanceerde prestatie neer te zetten.

De LS60 Wireless biedt ook de keuze tussen een bekabelde of draadloze interspeaker-verbinding, waarbij gekozen kan worden voor een bekabelde verbinding (24-bit/192 kHz) of KEF's low-latency intelligente draadloze interspeaker-verbinding, die betrouwbaar kabelvrij luisteren biedt tot 24-bit/96 kHz.

KEF LS60 Wireless: intuitive connectivity, Play anything. Hear everything

De KEF LS60 Wireless levert hoogwaardige streaming in elk denkbaar formaat. Het platform biedt de keuze, connectiviteit en controle die de basis vormen van een ongeëvenaarde gebruikerservaring.

De out-of-the-box draadloze compatibiliteit maakt het mogelijk om met Wi-Fi, Apple AirPlay 2, Google Chromecast en Bluetooth muziek te streamen. Met de KEF Connect app kan je gemakkelijk Amazon Music, Qobuz en Deezer streamen of luisteren naar online radio en podcasts. Ook de native apps Spotify Connect, Tidal en QPlay kunnen rechtstreeks worden gebruik om te streamen.

De aansluitmogelijkheden houden daar niet op, want de luidsprekers ondersteunen alle bedrade bronnen. KEF heeft zelfs een draaitafelingang gemonteerd en een CD-speler of gameconsole kunnen ook worden aangesloten. Er is ook een HDMI-aansluiting (eARC) voor een hoogwaardige verbinding met de televisie en een speciale uitgang op elk van de twee luidsprekers voor de toevoeging van een of twee KEF subwoofers.

De LS60 Wireless ondersteunt het streamen van PCM-bestanden tot 24-bit/384 kHz, evenals DSD en MQA decodering. MQA stelt muziekliefhebbers in staat om probleemloos te genieten van de originele master opname. In samenwerking met MQA levert Tidal – een van KEF's compatibele streaming platforms – geverifieerde master opnames direct vanaf de bron.

KEF LS60 Wireless: gebruiksvriendelijke bediening

De KEF Connect-app begeleidt de gebruiker bij de configuratie van zijn KEF LS60 Wireless en beschikt over gebruiksvriendelijke geluidsinstellingen, zodat de LS60 Wireless optimaal op de ruimte wordt afgestemd. Er zijn normale en expertmodi, waarbij ongeacht de kennis van akoestiek de beste prestaties worden geleverd. Met de app kan de LS60 Wireless eenvoudig worden aangesloten op het thuisnetwerk, waarna elk aspect van de prestaties kunnen worden geregeld.

KEF LS60 Wireless: slank ontwerp in drie verschillende afwerkingen

Het slanke ontwerp van de LS60 Wireless is mogelijk dankzij de geavanceerde technologieën die zich in de behuizing bevinden. De LS60 Wireless is het product van een gezamenlijk ontwerp van de gerenommeerde ontwerper Michael Young en het ontwerpteam van KEF. De elegante luidspreker past moeiteloos in een breed scala aan woonruimten, zowel vanwege het uiterlijk als vanwege de aansluitmogelijkheden.

De luidspreker is verkrijgbaar in drie elegante matte afwerkingen: Titanium Grey, Mineral White en Royal Blue. Dit kleurenschema is ontworpen aan de hand van twee soorten benaderingen van interieurontwerp. Titanium Grey en Mineral White zijn ontworpen om te worden geïntegreerd en gemengd in verschillende ruimtes. Royal Blue is volgens KEF een meer opvallende afwerking die perfect is voor liefhebbers die een statement willen maken. Alle afwerkingen zijn voorzien van bijpassende driver-units en detaillering om een werkelijk uitzonderlijke luidspreker neer te zetten.

KEF LS60 Wireless: belangrijkste kenmerken 

 • De luidspreker speelt alle gangbare muziekdiensten af en ondersteunt alle belangrijke audioformaten
 • Draadloos, zowel vanaf de bron als tussen de luidsprekers
 • Uitgebreide aansluitmogelijkheden waaronder WiFi, Bluetooth, HDMI eARC, optical, coaxial en cinch
 • Gepersonaliseerde luisterervaring via KEF Connect app
 • Single Apparent Source-technologie voor coherent en meeslepend geluid
 • Twaalfde generatie Uni-Q met Metamaterial Absorption technologie (MAT) voor uitzonderlijke akoestische nauwkeurigheid
 • 4 x 5,25" Uni-Core force-cancelling drivers voor maximale basprestaties
 • Music Integrity Engine voor een rijk, vol geluid
 • PCM tot 24-bit/384 kHz, DSD en MQA
 • Systeemvermogen van 1.400 Watt met speciale versterkers voor HF, MF en LF
 • Ontwerp door de gerenommeerde ontwerper Michael Young en het KEF productontwerpteam
 • Verkrijgbaar in drie afwerkingen: Titanium Grey, Mineral White en Royal Blue

KEF LS60 Wireless: prijs en leveringsinformatie

De KEF LS60 Wireless wisselt voor een bedrag van 6.599 euro per set van eigenaar. De levering zal in de loop van juni 2022 beginnen. Lees ook onze recensie van de KEF LS60 Wireless.

MERK

EDITORS' CHOICE