NIEUWSMOON

De Moon Voice 22 is de eerste luidspreker van Simaudio

Simaudio, de Canadese fabrikant achter audiomerk Moon, heeft zijn eerste luidspreker aangekondigd, genaamd Voice 22. De Voice 22 is een tweeweg monitorluidspreker die volgens de fabrikant profiteert van Simaudio’s toonaangevende technologie en eersteklas materialen. De frontjes zijn met stof bekleed en magnetisch bevestigd. De koper kan kiezen uit een hoogglans witte of zwarte uitvoering.

Moon Voice 22: tweeweg monitorluidspreker

Het Canadese audiomerk Moon is vooral bekend van zijn versterkers en DA-converters. Het bedrijf heeft zijn ervaring van meer dan veertig jaar gebruikt om een luidspreker te bouwen die Moon een eigen stem zou moeten geven. Moon stelt dat de nieuwe Voice 22 streeft naar transparantie en realisme.

Het ontwerp van de behuizing heeft een moderne uitstraling met een klassieke draai die naar eigen zeggen doet herinneren aan het ontstaan van Simaudio in 1980. De traditionele vormgeving verbergt echter hedendaagse technologie, zoals de CGD (Curved Groove Damping) waarvoor patent is aangevraagd, om de paneelresonanties van de luidspreker te regelen. De mechanische eigenschappen van de behuizing zijn ontworpen om vrij te zijn van trillingen die het geluid kunnen kleuren. Strategisch geplaatste beugels verbeteren de stijfheid en een groef gevuld met dempingmateriaal loopt door de binnenmuren. Dit maakt de lengtes tussen de randen op elk punt op het oppervlak verschillend, waardoor de paneelresonantie wordt beperkt en het geluid wordt verbeterd. Bovendien beloven basextensie en -definitie buitengewoon indrukwekkend en plezierig te zijn, vooral voor zo'n compacte luidspreker, aldus de verklaring van de fabrikant.

De behuizing meet 35 x 20 x 29 centimeter (H x B x D) en de Voice 22 weegt ruim tien kilogram per stuk. De woofer heeft een diameter van 15 millimeter en is voorzien van een gegoten aluminium mand en een met mineraal gevulde polypropyleen conus. De rubberen rand zorgt volgens de fabrikant voor een betere transiënte respons en de verlengde koperen huls op het poolstuk van de motorstructuur zorgt voor een lagere inductantie en vervorming. De spoel is gemaakt van met koper bekleed aluminiumdraad om de bewegende massa te verminderen.

De soft-dome tweeter heeft een diameter van 29 millimeter en maakt gebruik van een door verzadiging gecontroleerd motorsysteem voor minder vervorming en een niet-reflecterende achterste kamer met geoptimaliseerde demping. Volgens Simaudio zorgt dit voor een betere dynamiek. De mechanische structuur werkt zonder een typische frontplaat en is geïntegreerd in een aangepaste golfgeleider, hetgeen een breder frequentiebereik en een lagere cross-overfrequentie mogelijk maakt.

Om ervoor te zorgen dat beide drivers samenwerken, is een cross-over op een tweelaags printplaat ontworpen voorzien van hoogwaardige gemetalliseerde polypropyleen filmcondensatoren voor optimale geluidskwaliteit en langdurige betrouwbaarheid. De cross-over heeft een helling van 12 dB per octaaf (tweede orde). De cross-overfrequentie is 1,5 kHz. In combinatie met de golfgeleider die de spreiding regelt, zou dat moeten resulteren in een goede samenwerking tussen de drivers om de overgang minder opvallend te maken. De geclaimde frequentierespons is 55 Hz tot 24 kHz (± 3dB). Op niveau -6 dB is dat 45 Hz tot 30 kHz. Moon geeft een gevoeligheid op van 89 dB (2,83 Volt / 1 meter).

Volgens Moon is de nieuwe Voice 22 de perfecte partner voor de Moon Ace en alle versterkers uit de 200- en 300-serie. Uiteraard zullen ook versterkers van andere fabrikanten gebruikt kunnen worden.

De Voice 22 kan op elk stevig oppervlak worden geplaatst met zijn unieke geïntegreerde Hover Base of op een op maat gemaakte standaard, die optioneel verkrijgbaar is. De Hover Base is ontworpen om stabiliteit te bieden en trillingen te verminderen. Ook geeft het de speaker een elegant en zwevend uiterlijk.

Moon Voice 22: prijs en leveringsinformatie

Moon's Voice 22 is verkrijgbaar in hoogglans zwarte of witte afwerking en wordt geleverd met bijpassende met stof beklede magnetisch te bevestigen roosters. Voor een bedrag van 3.000 euro per paar gaan ze over de toonbank. De optionele statieven kosten 480 euro per paar.


EDITORS' CHOICE