NIEUWS

Malbork Warsaw: luidsprekers die als sculpturen zijn ontworpen

Het nieuwe luidsprekermerk Malbork is vernoemd naar een kasteel in Polen en werd opgericht met het idee om de standaard voor akoestisch ontwerp te doorbreken en klanten niet alleen een luidspreker, maar ook of eerder een sculptuur te bieden. Ja, het zijn absolute blikvangers, maar de Malbork Warsaw heeft ook allerlei originele technische vondsten. We weten niet of de luidsprekers ook in de Benelux geleverd zullen gaan worden, maar wat nu niet is kan later komen.

Malbork Warsaw: CNC gefreesd uit aluminium

De productie van de Malbork Warschau-luidsprekers is intensief. Het kost drie weken ononderbroken CNC-bewerking om de aluminium behuizingen voor slechts één paar luidsprekers te maken. Elke luidspreker begint als een blok aluminium van circa 100 kilogram en na bewerking blijft er ongeveer 45 kilogram over. Met voet komt het gewicht op circa 55 kilogram. De vorm is bepaald niet alledaags. De visite zal de luidspreker niet over het hoofd zien. Alle producten van Malbork zijn ontworpen, ontwikkeld en geassembleerd in de VS.

Malbork Warsaw: lint tweeter

Daniel Fajkis, de CEO van Malbork, vertelt dat het gebruik van aluminium voor de behuizing zorgt voor een uitstekende stijfheid en dat zorgt voor een strakke basrespons en een krachtige reproductie van middentonen. De taps toelopende cilindrische interne kamergeometrie is ontworpen om resonanties teniet te doen door geen wanden te hebben waartegen staande golven kunnen weerkaatsen. De kamers zijn ook royaal bekleed met glasvezelisolatie om de behuizingen verder te dempen.

De ribbon-tweeter is geplaatst in een behuizing met open achterkant, die profiteert van zijn naar achteren gerichte mogelijkheden, waardoor het geluidsbeeld wordt verdiept als de hoge frequenties weerkaatsen op de achterwand van de luisterruimte.

Malbork Warsaw: tri-amping

De Malbork Warsaw luidspreker is met drie paar aansluitingen ook ontworpen om door drie versterkerkanalen aangedreven te worden. Voor wie geen drie versterkers wil aansluiten  gebruikt de hoogzuivere massief koperen machinaal bewerkte bruggen om de ingangen samen te trekken voor gebruik met slechts één versterkerkanaal.

Malbork Warsaw: kabels

Malbork produceert ook luidsprekerkabels, waarbij ongebruikelijk koper, messing of roestvrijstalen afscherming aan de buitenkant van de kabel wordt gebruikt, wat volgens hen een wenselijk uiterlijk en 'opperste duurzaamheid' geeft.

Malbork Warsaw: technische specificaties

 • Frequentiebereik: 39 Hz tot 30 kHz
 • Totale hoogte: 127 centimeter
 • Tweeter: Neodymium Aero-lint
 • Middentoner: geplooide aluminium conus
 • Woofer: polypropyleen conus
 • Gewicht: 55,8 kilogram
 • Materiaal: aluminium (6061-T6)
 • Belastbaarheid (overbrugd): 75 – 350 Watt
 • Alt-ingang: acht Ohm
 • Sopraan-ingang: vier Ohm
 • Tenor-ingang: vier Ohm

De luidsprekers van Malbork Warssaw zullen hun debuut maken op de AXPONA 2022 van 22 tot 24 april, in zaal 380.

De Malbork Warsaw kost in de VS naar verluidt 65.000 dollar per paar. We hebben geen officiële prijs voor de Benelux, maar een belangstellende moet rekenen op wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.

 

 

 


EDITORS' CHOICE