HI-VISITAuthentic

Authentic High End Audio: Grüße aus Brüssel und Berlin

Authentic High End Audio opende onlangs een tweede zaak in Brussel. Om dat te vieren organiseerden zaakvoerders Steve Meyns en zijn kersverse echtgenote Mary-Ann Rijk een Berlijnse avond. Een avond die in het teken stond van Voxativ Audio. Niet toevallig een merk dat in Berlijn ontworpen en gebouwd wordt. Reden voor een nieuwe HiVisit ook!

Berlijn en Brussel, twee Europese hoofdsteden. Voor Steve en Mary-Ann is Brussel de stad waar ze graag leven en werken. Berlijn is voor hen de stad van Voxativ Audio. “De eerste keer dat we een Voxativ hoorden spelen, werden we op slag verliefd op de ongelofelijke geluidskwaliteit van het Duitse merk”, zegt Mary-Ann. “Toen we ook kennis maakten met de mensen achter het merk en ontdekten hoe gedreven, volhardend en vernieuwend ze zijn, beseften we dat we met Voxativ een bijzonder merk in huis haalden. Daarom dragen we deze avond op aan Voxativ en Berlijn”.

Berliner Currywurst

Geen betere manier om in Brussel een Berlijnse avond te vieren dan met een foodtruck voor de deur die de aanwezige gasten de originele Berlijnse Currywursten voorschotelt. In zijn pure vorm of tussen een broodje. Of natuurlijk met Belgische frietjes. Doorgespoeld met bier en wijn, meer moet dat niet zijn. Coronaproof, want je mocht enkel binnen met een geldige CovidSafe.  

Voxativ Audio

Inès Vogel, oprichtster en eigenares van Voxativ Audio, was voor de gelegenheid vanuit Berlijn naar Brussel afgezakt, samen met Dirk Halfman, sales director van Voxativ voor Europa. Het verhaal van Inès Vogel en Voxativ leest als een roman. Het idee voor Voxativ ontstond in 1988. Inès Vogel werkte als engineer bij Mercedes Benz aan de ontwikkeling van motoren. Tot op het moment dat de Daimler groep de engineers met een riante ontslagpremie de laan uitstuurde. Inès zag het als een buitenkans. Plots kreeg ze de tijd om te doen wat ze eigenlijk als kind al zo graag deed. “Als tiener verzamelde ik luidsprekers van oude radio’s om er primitieve speakers mee te bouwen”, lacht Inès. “Maar nu was het tijd voor het echte werk. Omdat ik zelf geen muziekinstrument kan bespelen, wilde ik luidsprekers bouwen die klinken zoals instrumenten. Mijn studies en werk als engineer hebben me daarbij goed geholpen. Bij het ontwerp van drivers moet je immers ook rekening houden met een aantal mechanische aspecten, zoals bijvoorbeeld de ophanging van de driver.”

Thuis, aan de keukentafel terwijl ze tv keek, experimenteerde Inès met het ontwikkelen van een wideband driver. “Met geel papier en dunne houtlaagjes”, lacht ze, “puur als hobby, zonder enige druk om te produceren of te verkopen. Rond 2000 had ik een eerste driver klaar, volledig met de hand gebouwd. Het CNC-frezen van de metalen onderdelen en de bouw van de houten behuizing moest ik natuurlijk overlaten aan vakmannen. En plots had ik een kant en klare speaker”.

Schimmel Vogel

Op dat moment was er nog geen sprake van Voxativ. “Tot op een dag een vriend me vroeg waarom ik de speaker niet in productie nam”, vertelt Inès. “De sound van de speaker was schitterend, maar de looks leken nergens op. Pianobouwer Schimmel Vogel was bereid om de speakerbehuizing te bouwen en af te werken in hoogglans pianolak. Het resultaat was ronduit schitterend”. Dat betekende meteen het startschot voor de eenmanszaak Voxativ Audio. Ook nu nog worden alle Voxativ speakers afgewerkt met hoogglans pianolak van de allerhoogste kwaliteit.

Speaker & product of the year

Het klinkt als een sprookje, maar toen de hoofdredacteur van het Amerikaanse Stereophile Magazine één van de ondertussen gebouwde Voxativ setjes in handen kreeg, ging de bal pas echt aan het rollen. Voxativ haalde meteen de cover van het magazine. Meer zelfs, Voxativ schopte het bij Stereophile Magazine tot speaker of the year. En dat alles twee jaar nadat Inès Vogel de Daimler groep verlaten had. Voxativ draaide inmiddels op volle toeren. “Hoewel ik al vijf medewerkers in dienst had, maakte ik de drivers nog altijd zelf, volledig met de hand”, zegt Inès, “want de kleinste vergissing zou de klank nadelig beïnvloeden”. En alweer schopte een Voxativ speaker het tot product of the year, dit keer bij het magazine The absolute sound. Voxativ werd populair in de Verenigde Staten. Ook nu nog wordt 80% van de verkoop gerealiseerd in de USA.

Het assortiment

Het assortiment van Voxativ is ondertussen uitgebreid tot 9 speakers: de Hagen Tower en Monitor, het Alberich speaker systeem, de Absolut Hagen, de Ampeggio Due, de 9.87, de Ampeggio X, de Pi en de Zeth met bijpassende Pi-Bass en Z-Bass modules en een serie full range drivers. Daarnaast ontwikkelde Voxativ ook een aantal buizenversterkers: de Ampreggio Preamp, de Ampreggio Monos, de T805 Integrated en de T211 Integrated. De Absolut Box is een integrated amp met DSP, DAC, Wifi en Bluetooth aan boord. Een systeem dat in combinatie met Zeth, Hagen en Fit speakers het Absolut System vormt. Voeg daar nog de 4 Battery Power Supplies, het Voxativ Rack en een aantal kabels aan toe en je weet dat je bij Voxativ alles vindt wat je nodig hebt om een bijzonder hoogwaardig en fantastisch klinkend muzieksysteem samen te stellen.

The next level

Het is duidelijk dat we van Inès Vogel en Voxativ nog heel wat mogen verwachten. “Voxativ is niet alleen gefocust op wideband speakers en buizenversterkers”, zegt ze. “Met Voxativ willen we het aangenaam maken om ook naar streaming audio te luisteren, zonder dat het elektronisch klinkt. Want zelfs Bluetooth kan heerlijk klinken. Met Voxativ willen we the next level in streaming audio bereiken”.

De geluiden van muziek

Om al dat fraais te verkopen, wordt Inès bijgestaan door sales manager Dirk Halfmann. Dirk werkte jarenlang voor een andere luidsprekerfabrikant maar zag muziek in Voxativ. “Het is echt een grote belevenis om Voxativ te presenteren”, legt hij uit. “De emotie, de details, de driedimensionele sound en de diepgang, brengen de muziek tot leven. Net alsof je vlak voor het podium zit en alle kleine details ervaart zoals vingers die de snaren van een gitaar of de toetsen van een piano beroeren, de ademhaling van de muzikanten, enzovoort. Met Voxativ hoor je ook de geluiden van muziek”.

Enig verkooppunt in de Benelux

“Voxativ werkt zonder distributeur”, zegt Steve. “Dat maakt dat Authentic High de exclusieve dealer is van Voxativ Audio in de Benelux. De fabricatie gebeurt in Berlijn, made in Germany. Voxativ is geen massaproduct, het is een delicatesse voor fijnproevers. Daarom is er geen ruimte voor een groot aantal dealers. Als je Voxativ wil proeven, moet je hier bij ons zijn”, lacht Steve.

Auguste Reyerslaan

Dat is dus in de nieuwe vestiging van Authentic High End Audio op de Auguste Reyerslaan 158 in Brussel, waar ook de feestelijkheden georganiseerd werden. Een statig herenhuis waarvan het gelijkvloers smaakvol en met respect voor het karakter van het pand verbouwd werd tot een moderne audiozaak. Discreet, zonder grote etalages en flitsende neonreclames.

Enriched – front

“In onze nieuwe zaak worden 3 luisterkamers ingericht”, legt Mary An uit. “Elk met een eigen look & feel. De eerste luisterruimte noemen we Enriched – front. Met merken zoals Linn, Kudos en Boenicke die je kunt vergelijken met BMW en Porsche. Merken die dank zij hun mooie design en superieure bouwkwaliteit geassocieerd worden met het goede leven”, lacht Mary-Ann die weet dat haar echtgenoot Steve niet alleen gepassioneerd is door haar en goede muziek maar ook door exclusieve auto’s.

Alternative – middle

“In de tweede luisterruimte maak je kennis met Voxativ, Graham en Lejonklou. Nichemerken die je niet zo vaak tegenkomt”, gaat Mary Ann voort. “Denk maar aan Lamborghini of aan Steve’s favoriete automerk Lotus. “Ze doen iets met je, you love it or you hate it. Hoe dan ook, ze maken pure emoties los.”

Exclusive – back side

“In de derde luisterruimte gaan we nog een stapje verder”, aldus Mary-Ann. “Met Linn en Tidal, merken die we in autotermen vergelijken met Rolls Royce of Bugatti. Zij staan voor absolute luxe. Voor sommigen onder ons een beetje over de top, maar onweerstaanbaar voor wie alleen maar het allerbeste wil.”

V.I.P. listening

Dat onweerstaanbare vind je ook op de eerste verdieping van het pand. Dit is de ruimte waar Steve en Mary-Ann hun V.I.P. klanten ontvangen en bedienen à la tête du client , zoals ze dat in Brussel zeggen. Met set ups die op verzoek van de klant vooraf samengesteld worden. En omdat de eerste verdieping ook de leefruimte is van Steve en Mary-Ann kan dat in een uitgesproken huiselijke sfeer. Met een hapje en een drankje, hoe kan het ook anders?  

Voxativ 9.87

Natuurlijk was er tijdens de Berlijnse avond ook tijd voor muziek. We luisterden naar een Voxativ T805 Integrated Amp met Voxativ 9.87 luidsprekersysteem. Dit modulaire hybride actieve systeem bestaat uit twee units die aan elkaar zijn gekoppeld om als één geheel te presteren. Het bovenste gedeelte bestaat uit een passieve Pi-monitor van de tweede generatie die uitgerust kan worden met een driver naar keuze. Het onderste gedeelte van de combinatie bestaat uit het krachtige actieve Pi-Bass woofer-uitbreidingssysteem dat Ripol®-luidsprekerontwerpfilosofie combineert met het door Voxativ Audio gepatenteerde Acoustic Stealth Technology®. De Pi-Bass module is uitgerust met 2 extreem snelle neodymium woofers die aangedreven worden door een 250W klasse A/B versterker. Gezien deze unieke combinatie werkt het systeem semi-actief. In die zin dat de Pi-monitoren geen crossover nodig hebben omdat ze rechtstreeks gevoed worden door een complementaire versterker zoals de Voxativ T805.

Zelf beleven?

We waren, net zoals alle aanwezigen, zwaar onder de indruk. Dit bijzonder krachtige full-range systeem speelde de pannen van het dak. Als je meer wil weten over Voxativ en als je het systeem met eigen oren wil beleven, maak dan snel een afspraak met Steve en Mary-Ann bij Authentic High End. Ze zullen je graag ontvangen. Maar dan wel zonder Berliner Currywursten.   

Nog even meegeven dat je ook terecht kunt bij Authentic High End in de Lebeaustraat 31 in Brussel. Het adres waar het voor Authentic High End allemaal begon. In deze kleinere maar super gezellige winkel aan de Grote Zavel kun je niet alleen terecht voor schitterende audioapparatuur. Mary-Ann presenteert er een fraai assortiment aan juwelen die gemaakt worden met natuurlijke parels. Je kunt er ook proeven van de heerlijke Italiaanse wijnen uit Figline Valdarno van muzieklegende Sting. Genieten van music and a bottle. Het is eens wat anders dan een message in a bottle. | www.authenticbytagomago.com


EDITORS' CHOICE