REVIEW

Review Huawei Sound Joy bluetoothspeaker: samenwerking met Devialet

Rob Nijman | 18 april 2022 | Fotografie Fabrikant

SAMENVATTING

De Sound Joy is een uitstekende bijdrage in de markt voor bluetoothspeakers, met name dankzij de stevige bouw, de audioprestaties die het prijskaartje ontstijgen en de zeer degelijke accuduur. Voor je mentale gezondheid is het aan te raden om de app te vermijden.

PLUSPUNTEN

  • Accuduur
  • Powered by Devialet
  • Degelijk, handzaam en mobiel
  • Audioprestaties voorbij het prijskaartje

MINPUNTEN

  • AI-app vraagt AL je geduld

Op de valreep van het vorige kalenderjaar heeft Huawei de Sound Joy aangekondigd, een bluetoothspeaker uit dezelfde lijn waarin we ook de Sound X treffen. Dat spitst meteen de oren, want net als die Sound X is ook deze nieuweling een samenwerking met Devialet. En die hebben net een referentieklasse soundbar uitgebracht, waardoor de vraag ‘wat kunnen de Fransen in de markt voor draagbare speakers’ snel is gesteld.

Goed, dat laatste weten we op zich op basis van de succesvolle Phantom-modellen al, maar die kunnen we ook in de Reactor-versie niet ‘draagbaar’ noemen in de 'muziek-on-the-go'-zin van het woord. En ook de Sound X was in de praktijk niet echt mobiel, of in ieder geval toch niet in vergelijking met bluetoothspeakers van Denon, JBL of Teufel – om enkele directe concurrenten te noemen. De veel compactere Sound Joy brengt daar nu verandering in.

Huawei x Devialet

“We hebben de krachten gebundeld met Devialet om een audio-ervaring te ontwikkelen die u zowel zult voelen als horen,” zo luidde de intro van de Sound X destijds. De eerste samenwerking met de audiopioniers uit Parijs wendde hun skills aan om een draagbare speaker te voorzien van SAM, Devialet’s eigen Speaker Active Matching, en tal van andere Franse innovaties. “Dubbele subwoofers die geluidssignalen natuurgetrouw in realtime reproduceren, waardoor de luisteraar hifigeluid krijgt precies zoals het bedoeld is" – bijvoorbeeld.

In de nieuwe Sound Joy zijn de Chinezen en de Fransen de uitdaging aangegaan om al die knowhow in een nog kleinere verpakking tot stoppen. De cilindervormige speaker is 202 millimeter lang, heeft een diameter van 73 millimeter en weegt 680 gram. Met ondersteuning voor snelladen tot 40 Watt kan de Sound Joy in drie uur worden opgeladen om vervolgens dankzij een accucapaciteit van 8.800 mAh zo’n 25-26 uur vooruit te kunnen, om het mobiele nog één keer te onderstrepen. Of vooruit, twee keer: de Sound Joy is waterdicht volgens de IP67-norm en kan dus niet alleen tegen een buitje, je kunt ‘m ook gerust in de vijver laten kukelen.

Krachtige speaker

De Sound Joy is een monoluidspreker met twee actieve drivers aan boord, namelijk een tweeter van 10 Watt met een diameter van 19 millimeter voor de hoge tonen en een driver van 20 Watt van 50 x 75 millimeter voor de lagere en midden-tonen. De bas wordt versterkt door twee passieve radiators en het totale volume is volgens de fabrikant 79 dBA op een afstand van twee meter. Huawei stelt dat de Sound Joy frequenties tot 20 kHz kan weergeven, maar dat is op niveau -10 dB. Dat is niet slecht voor een bluetooth-luidspreker. Muzieksignaal komt binnen via bluetooth 5.2 met ondersteuning van AAC en SBC.

Naast de gebruikelijke knoppen kun je de speaker ook bedienen door te schudden om twee stuks te verbinden voor stereogeluid. Door met je telefoon op de luidspreker te tikken ga je naar het volgende nummer. Verder is er een knop om de spraakassistent te activeren en kan een Huawei Watch gelinkt worden om zo het volume aan te passen, te pauzeren of nummers te skippen. De oplichtende ring bovenop kan het volume of accuniveau aangeven. Wel vermeldt het begeleidend schrijven van Huawei dat je deze verlichting uit moet laten om de 26 uur speelduur te halen. Ook kan stevige rock (“which has a drastic sound”) die autonome capaciteit beperken. Soit, we zijn inmiddels gewend dat accucapaciteit met bepaalde randvoorwaarden komt. We hebben de Sound Joy niet op een volle batterij geklokt, maar ook met pak-'m-beet drie kwart van 26 uur kun je wel een feestje bouwen.

AI Life is hard

Een tweede opmerking van Huawei in het briefje dat we bij de Sound Joy aantreffen leest dat de AI Life app pas in april beschikbaar is voor iOS. Inmiddels is het april en kunnen inderdaad ook iPhone- en iPad-gebruikers met de app aan de slag, maar voor deze review maakte het niet uit – ik heb namelijk een Android smartphone, en nog eentje van Huawei ook. Dat maakte de ervaring met AI Life echter niet noodzakelijk rooskleuriger….

Voor een volledige beschrijving van de mogelijke struggles die je te wachten staan met deze app, verwijzen we je graag naar de uitgebreide review van de Sound Joy bij onze collega’s van TechFi. Dat is namelijk wel net iets meer dan ‘een minpuntje’ (het is zelfs in de titel van de review beland), dus die informatie geven we je graag mee. In ons geval was het net iets minder vervelend, maar toch delen we de ‘highlights’ hier ook even. Want het zal je niet verbazen dat het met een Huawei smartphone allemaal wat makkelijker schakelt om de Huawei AI Life app aan de praat te krijgen, maar ook ik kampte met het feit dat de app automatisch in tweevoud op je telefoon belandt (met slechts één werkende versie), en je door aardig wat hoepels moet springen om een account te maken en te verbinden.

Let wel, dat is allemaal niet van belang om muziek af te kunnen spelen op de Sound Joy (dát was namelijk kinderlijk eenvoudig, zoals het een bluetoothspeaker betaamt, en alle noodzakelijke bediening is ook met fysieke knopjes op de speaker te vinden), maar wel cruciaal om bij zaken als “Devialet-modus”, het bijstellen van de bassen en het binnenhalen van firmware upgrades te kunnen. En precies die Devialet-modus maakt natuurlijk dat de speaker met trots de merknaam op de zijkant heeft staan. 

Enfin: muziek

De problemen met de niet-noodzakelijke bediening via de app daargelaten zijn we natuurlijk vooral geïnteresseerd in de weergave. En die is – ook zonder de verschillende modi in de app – erg fraai. Zo fraai zelfs, dat we het prijskaartje even willen dubbelchecken, ook in het licht van diverse concurrenten die de afgelopen maanden voorbijkwamen hier (met adviesprijzen van gemiddeld zo’n 200 euro, versus de 129 van deze Huawei). Het cliché ‘groter dan het formaat doet vermoeden’ laat zich in ieder geval weer optekenen.

Het geluidsbeeld heeft een solide midden, waarin plaats is voor details die bij menig concurrent (in deze prijsklasse) in het doosje blijven zitten. Ook met het laag is weinig mis: de bas laat van zich horen, ondersteund door het op en neer pompen van de ronde uiteinden – waar je ook het Devialet-logo vindt. De bas is niet overdreven zoals je misschien gewend bent van de echte partyspeakers van merken als Sony en JBL, maar het geheel tekent voor een prima weergave. Wil je daar nog een stap in maken, kun je een tweede Sound Joy inschakelen (even schudden voor pairing) en in stereomodus aan de slag. Dat laatste hebben we hier niet kunnen testen.

Qua plaatsing van het geluid kun je de speaker met je ogen dicht eenvoudig aanwijzen, waarmee ik bedoel dat je ondanks een zeer degelijk geluidsbeeld op geen enkele manier te maken hebt met een weergever die in de ruimte verdwijnt. Wat volkomen logisch is, wie ondergedompeld wil worden in muziek zonder een duidelijk herleidbare bron komt niet weg met een bluetoothspeaker van 129 euro. Het punt hier is eerder dat dat geluidsbeeld wel gróter klinkt dan de daadwerkelijke bron, hoe aanwijsbaar ook, doet vermoeden. In deze prijsklasse is het daarom lastig iets beters te vinden, puur naar weergave (en accu!) gekeken.

Conclusie

We zijn altijd nieuwsgierig als Devialet met iets nieuws komt. Nieuwsgierigheid die zich vaak uit in verlangen. Dat is namelijk in de meeste gevallen volkomen terecht. De Parijzenaren hebben immers een aardige reputatie – van de ultrastrakke Expert en Expert Pro versterkers, de fijne Gemini in-ears en de absurde krachtigere-dan-nodig Phantom speakers tot de gloednieuwe Dione soundbar ("De Devialet Dione is een van de duurste soundbars die je kunt kopen. Die moet dus echt een topprestatie neerleggen. Dat is gelukkig ook echt het geval.").

Huawei is eveneens een merk waar ik persoonlijk goede ervaringen mee heb. Zodanig, dat ik eerder dit jaar de diverse aanbiedingen op nieuwe smartphones heb afgeslagen en een keer niét voor een nieuw toestel ben gegaan toen het einde van mijn telefoonabonnement weer in zicht kwam. In plaats daarvan heb ik verlengd met lagere maandlasten en ben ik braaf verder gegaan met mijn geliefde P30 Pro van de Chinese fabrikant. De keuze voor dat model werd ooit met name gemaakt om de bijzondere camera en het feit dat het zo'n beetje de laatste Huawei Android is die -softwaretechnisch- in Europa nog volledig ondersteund wordt, maar dat we als bijvangst nu de grootste ellende met de AI Life app bespaard zijn gebleven is een mooie nieuwe pluim in de HuaweiHoed. 

Anyway, de combi van Devialet en Huawei maakte dus ook nieuwsgierig. De Sound X heb ik nooit aan het werk gehoord, dus er moest maar eens een Sound Joy ter review aangevraagd worden. De korte versie? De Sound Joy is een uitstekende bijdrage in de markt voor bluetoothspeakers, met name dankzij de stevige bouw, de audioprestaties die het prijskaartje ontstijgen en de zeer degelijke accuduur. Voor je mentale gezondheid is het – toch in ieder geval in de huidig versie van de software – aan te raden om de app te vermijden. En toch: wil je er echt het beste uithalen, dan raden we je aan om die strijd met AI Life wel aan te gaan. Maar zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben. 

Huawei Sound Joy
129 euro, zwart of groen | consumer.huawei.com
Beoordeling 4 / 5

Lees ook de review van deze Huawei Sound Joy van onze collega's van TechFi






EDITORS' CHOICE