Je vindt bij iFi Audio wel meer compacte head-fi-toestellen, maar de gloednieuwe xDSD Gryphon is wellicht de mooiste én meest veelzijdige van allemaal. Met dit jaszakvriendelijke apparaat kun je al het hi-resmateriaal afspelen op nagenoeg elke hoofdtelefoon. Aldus de Britse uitvinders. Wij gaan eens na op dat wel echt klopt.
iFi Audio xDSD Gryphon
De xDSD Gryphon is een mobiele DAC/hoofdtelefoonversterker die wordt aangekondigd als de opvolger van de xDSD die iFi Audio in 2018 presenteerde. Dat toestel vonden we al een opmerkelijke alleskunner maar de nieuwe generatie slaagt erin nog een heel stapje verder te gaan. Het is groter, dat wel, maar ook knapper en krachtiger. Dat laatste maakt dat je de Gryphon xDSD kunt zien als zowel een nakomeling van de xDSD als van de bijhorende xCan-hoofdtelefoonversterker. Dat alles nu in één apparaat geconcentreerd wordt is veel handiger dan met twee toestellen rondlopen.
Bij deze Gryphon-editie is gezorgd voor een accu en een slimme selectie aansluitingen, zodat je dit apparaat even makkelijk onderweg gebruikt om via Bluetooth een betere geluidskwaliteit uit je smartphone te sleuren als bij het thuiswerken aan je computer via USB hi-resmateriaal af te spelen. Het biedt bovendien waardevolle extra’s waardoor de xDSD Gryphon van 599 euro zich weet te onderscheiden van goedkopere DAC/hoofdtelefoon-versterkers. Denk dan zoals iFi’s eigen hipdac 2 of de compacte staaf-DAC’jes van AudioQuest of THX. Maar het neemt met bepaalde functies zelfs afstand van een aantal rivalen die ongeveer hetzelfde kosten.
Het is weer een heupfles
Je hoeft de xDSD Gryphon niet per se mobiel te gebruiken, maar alles is wel aanwezig om dat mogelijk te maken. Te beginnen bij een laag gewicht (215 Â gram) en compacte afmetingen. Dit toestel bezit het formaat van een compacte smartphone, waardoor je hem vrij makkelijk in een jaszak of een kleinere handtas kunt stoppen. De xDSD Gryphon is wel wat groter dan zijn voorganger, die echt wel op broekzakformaat geschapen was. Het is nog steeds mobiel te gebruiken, maar er zijn ook wel kleinere oplossingen.
Gaan mensen zich vragen stellen of je drankgewoontes als je de xDSD Gryphon bovenhaalt? Misschien wel, want net zoals de eerder vermelde hipdac heeft dit toestel wel de trekjes van een heupfles. Misschien komt dat wel door die centraal geplaatste volumeknop aan de bovenkant, die doet denken aan de draaidop op zo’n flesje.
Grapjes terzijde, moeten we toegeven dat de Gryphon een prachtig ding is, met dank aan de knap afgewerkte metalen behuizing. Opnieuw is er gewerkt met golvingen in het metaal, wat apart oogt en zelfs goed in de hand ligt. Dit design kennen we nog van de eerste xDSD, positief is dat iFi Audio nu kiest voor een mattere afwerking die vingerafdrukken nauwelijks toont.
OLED-scherm
Een toevoeging die gerust in de categorie ‘blikvanger’ mag geplaatst worden is het grote geïntegreerde OLED-display die volgens iFi Audio geoptimaliseerd is om geen negatieve invloed op de geluidskwaliteit uit te oefenen. Op het scherm verschijnt informatie over de audiostream en kun je zien welke extra functies ingeschakeld zijn. Netjes – heel wat comfortabeler dan DAC’s die je informeren met gekleurde led’s die je met de handleiding in de hand moet ontcijferen. De display is een lange strook aan de bovenkant, een plaatsing die het handig maakt qua leesbaarheid en ook gewoon het design net wat specialer maakt.
Tijdens het uitpakken ervaren we gauw een sterk premiumgevoel. De xDSD Gryphon ziet er gewoonweg chique en waardevol uit. Stevig ook wel. We hebben de indruk dat je dit toestel tijdens het pendelen onbevreesd mag gebruiken. Er is trouwens een case beschikbaar als je toch wat extra bescherming zoekt. In de doos zitten ook de nodige (mooie) USB-kabels om het toestel te verbinden met een computer of mobiel apparaat. Heel lang zijn ze niet, maar dat hoeft ook niet. De USB-C naar USB-C kabel is zelfs heel kort, maar dat is net handig als je met deze DAC en smartphone op sjok bent. Je wil niet én twee toestellen én meterslange kabels in je jaszak proppen.
Een ongewonere optie bij deze iFi Audio is dat je ook kabelvrij naar muziek kunt luisteren. Je verbindt de xDSD Gryphon dan via Bluetooth met je smartphone, tablet of een ander toestel. Ja, zelfs een nieuwere televisie bijvoorbeeld. Dat is dan weer een handige manier om die Berliner Philharmoniker-concert via hun streamingapp op een goede hoofdtelefoon te beluisteren. iFi Audio scoort nog eens extra door de hypervolledige ondersteuning van Bluetooth-codecs. Naast de onvermijdelijke SBC en AAC waren vier smaken van aptX al indrukwekkend geweest (incluis aptX HD). Maar er is meer: LDAC en LHDC/HWA zijn er ook bij.Â
Laden en streamen
Naar goede iFi Audio-gewoonte worden er maximaal knoppen, ledjes en ingangen voorzien op wat al bij al kleine oppervlaktes zijn. Toch valt alles comfortabel te bedienen. Ondanks de grote volumeknop vind je vooraan bijvoorbeeld nog twee drukknoppen, vijf leds én twee koptelefoonuitgangen. De keuze voor een gebalanceerde 4,4-mm Pentaconn is toekomstgericht én maakt het aansturen van betere koptelefoons mogelijk. Je kunt uiteraard ook met de klassieke 3,5-mm jack die je op de meeste koptelefoons vindt aan de slag. En ja, iFi Audio kiest opnieuw voor een S-Balanced-aanpak, een techniek die ongebalanceerde koptelefoons de voordelen van een gebalanceerde aansluiting schenkt.
De achterkant is even druk als de voorzijde. Te beginnen met twee aparte USB-C-poorten, eentje meer dan je misschien verwacht. In principe gebruik je één om de xDSD Gryphon van stroom te voorzien, terwijl de andere dient om audiodata aan te leveren. Het scheiden van deze twee zaken zou de geluidskwaliteit ten goede komen, al zijn twee kabels soms wat onhandiger. Bij mobiel gebruik is laden en streamen scheiden een goed idee als je de accu van je smartphone wil sparen.
Dat gezegd zijnde kun je wel instellen dat je het toestel met één USB-kabel oplaadt én van muziek voorziet. De ingebouwde accu gaat trouwens heel lang mee. Uiteindelijk verkozen wij om het toestel gewoon af en toe op te laden, en dan met een enkele USB-kabel te werken.
Achteraan ontdek je ook dat je een muziekbron niet enkel via USB of via Bluetooth kunt verbinden. Er zijn ook twee analoge ingangen en een aansluiting voor een optische input.
Doe maar alle hi-res
Het DAC-gedeelte van de Gryphon is gebaseerd op een chipoplossing van Burr-Brown. Wie hier een naam als ESS of AKM had verwacht, kent duidelijk de Britten van iFi Audio niet. Zij verkiezen te werken met soms iets oudere chipsets van Burr-Brown die ze goed kennen en weten aan te vullen met eigen circuits. In dit geval wordt dezelfde chipset toegepast die je ook in de 3.249-euro kostende Signature-versie van de Pro iDSDÂ terugvindt. Wat dat betekent is dat je eigenlijk alle materiaal op dit klein kastje kunt afspelen, incluis MQA-materiaal en tot 768 kHz DXD. Let wel, de breedste hi-resondersteuning heb je (zoals wel vaker) via de USB-ingang. Daarbij kun je ook kiezen uit drie digitale filters.
Aan versterkingszijde opteert iFi voor een volledig analoog dual-monocircuit, wat ook heel typisch is voor de Britten. Grote pluspunten van deze techniek zijn het zeer beperkte ruisgehalte en crosstalk (besmetting van het ene kanaal door het andere). Deze PureWave-versterking kan 1.000 mW leveren aan een 32-Ohm koptelefoon, met een maximale voltage van 6,7 Volt via de gebalanceerde uitgang. Daar kan je al wat mee, denken we dan.
XBass II en XSpace
Twee functies die we herkennen van andere iFi Audio-toestellen zijn XBass II en XSpace. Het eerste tilt de lagere frequenties wat hoger, op een manier dat de hogere frequenties niet bezoedeld of overstemd raken. Het is geen subtiele toevoeging – je merkt het echt – maar wel heel goed geïmplementeerd. We vonden het wel de moeite bij een oudere AKG K702-hoofdtelefoon die iets te veel naar de analytische kant neigde. iFi Audio vindt het zelf een interessante toevoeging bij het luisteren naar een hoofdtelefoon met een open design. Je hebt bij Xbass II trouwens meer tweakingopties dan je zou vermoeden als je de eenvoudige drukknop vooraan ziet. Achteraan is een tweede schakelaar die je kunt verschuiven van een Bass- naar een Presence-stand. Of je kiest voor Bass+Presence, naargelang hoe je graag de hogere middenfrequenties gepresenteerd krijgt.
XSpace is een crossfeed-functie die een hoofdtelefoon of in-ears meer als luidsprekers doet klinken. Of je dat beter vindt, hangt van je voorkeur af. Je schakelt het in elk geval snel in en uit, dus proberen kost weinig moeite.
Serieus wat power
Kijkend naar de specificaties zou de xDSD Gryphon de meeste hoofdtelefoons moeten kunnen aansturen, ook oudere flagships met hogere impedanties. De meeste nieuwe koptelefoons doen op dat vlak veel minder lastig. Om het toch wat moeilijker te maken, halen we er een Beyerdynamic DT 1990 Pro en een Sennheiser HD 650 bij. Dat zijn beide koptelefoons met een hoge impedantie (250 en 150 Ohm), die we met customkabels gebalanceerd aansluiten. Er zijn zeker veeleisendere weergevers te vinden, maar niet enorm veel. In elk geval weet de iFi Audio de klus zonder al te veel zweetdruppels op het voorhoofd wel te klaren.
Met de DT 1990 Pro vinden we de match heel geslaagd, de HD 650 kan nog beter. Bijvoorbeeld via de Pro iCan van iFi Audio of de Ferrum OOR die toevallig ook op ons bureau staan te pronken. Dat zijn natuurlijk wel toestellen die een veelvoud van deze xDSD Gryphon kosten. Dat de power bij de iFi Audio aanwezig is om deze veeleisende koptelefoons tot op een hoger niveau aan te sturen, daar twijfelen we niet aan.
Een mobiele DAC/versterker ontwerpen die geschikt is voor zowel moeilijk aan te sturen over-ears als hypergevoelige in-ears? Er zijn makkelijkere zaken. Als je graag luistert via betere oortjes, is het dikwijls lang zoeken naar een toestel dat echt helemaal ruisvrij blijft. Standaard is de xDSD Gryphon dat ook niet helemaal, merken we bij het aansluiten van een FiiO FA7. En dat is verre van de meeste gevoelige in-ears die je kunt vinden. Maar stop niet met lezen, want onderaan de iFi Audio is er een schakelaar met de label ‘IEMatch’. Hiermee pas je de gekozen hoofdtelefoonuitgang aan voor IEM’s zodat storend ruis verdwijnt. En dat werkt uitstekend, waardoor de dwarse stiltes tussen de speelse geluidsexperimenten van de recent overleden Mira Calix op ‘absent origin’, bijvoorbeeld bij ‘silence is silver’, ook nagenoeg pikzwart zijn.
Deze FiiO-oortjes zijn met hun heldere detailweergave echt een goede match voor deze gekke maar fascinerende muziek. Die stille achtergrond is ook een enorme plus als we overschakelen naar Symphonie 3 in D Major van Tchaikovsky. Dit is een oudere opname uit 1979 waarbij Von Karajan het stokje vasthoudt en die in 2019 opnieuw werd uitgebracht door Deutsche Grammophon. De eerste drie minuten speelt het orkest heel rustig en stil, vooraleer over te schakelen op forte. Bij die intro en ook bij latere rustigere stukken zou eventuele ruis enorm opvallen. Bij deze klassieke werken toont de XSpace op de FiiO-oortjes ook z’n meerwaarde. Het zijn al opnames met een zekere ruimtelijkheid – want opgenomen in een concertzaal – maar met XSpace komt er een natuurlijkheid bij die je net meer in de muziek zet.
Conclusie
iFi Audio slaagt er altijd in om compacte apparaten te bouwen die veel kunnen. Dat is ook hier het geval, en de fabrikant maakt zijn vele beloftes ook echt waar. Vergeleken met de meeste andere mobiele DAC/versterkers vind je op de xDSD Gryphon heel wat extra’s, zoals een gebalanceerde Pentaconn-aansluiting, een uitstekende IEM-modus en handige audiofuncties. Koppel die rijkdom aan een luxueuze behuizing met OLED-display én een inzichtrijk geluid, en je spreekt over een referentie in z’n prijsklasse. Het is een uitstekende keuze als je zonder een stapel apparatuur in hoge kwaliteit wil luisteren, aan je computer of onderweg.
iFi Audio xDSD Gryphon
599 euro | www.ifiaudio.com | networkmediasystems.eu
Beoordeling 4,5 op 5
Technische specificaties
Ingangen: Bluetooth, 2 x aux-ingang (4,4 en 3,5 mm), optisch, USB
Uitgangen: 4,4 mm Pentaconn (gebalanceerd), 3,5 mm (S-Bal ongebalanceerd)
Bluetooth: Bluetooth 5.1 (aptX, aptX HD, aptX Adaptive, aptX LL, LDAC, HWA, AAC en SBC)
Hi-resondersteuning: DSD (tot 512), PCM (tot 32/ 768), DXD (tot 768 kHz)
Autonomie: tot 8 uur
Extra’s: IEMatch, Xbass II, XSpace, drie digitale filters, OLED-display
Afmetingen: 1,9 x 7,5 x 12,3 cm
Gewicht: 215 gram