NIEUWSTAD

TAD Evolution Two: vloerstaande luidspreker met beryllium tweeter en MACC-woofers

Technical Audio Devices Laboratories Inc. (TAD) heeft een nieuwe vloerstaande luidspreker gelanceerd genaamd Evolution Two. De Evolution Two (of TAD-E2) heeft een beryllium tweeter en een tweetal woofers die zijn voorzien van een conus van geavanceerd composietmateriaal. De levering zou in de loop van mei moeten gaan beginnen.

TAD Evolution Two: tweeter

De TAD-E2 is een 2 1/2-weg luidspreker. Net als de modellen TAD-E1TX en TAD-ME1 die ook lid zijn van de Evolution -reeks, heeft de TAD-E2 een beryllium tweeter met een diameter van 2,5 centimeter. Beryllium is zeer licht en zeer stijf, maar moeilijk om te bewerken. Beryllium tweeters zijn dus niet goedkoop. De vorm van het membraan is mede bepaald door gebruik te maken van een methode die TAD Harmonized Synthetic Diaphragm Optimum Method noemt (HSDOM). Het frequentiebereik loopt tot 60 kHz. Met hulp van een aluminium golfgeleider wordt volgens de fabrikant een natuurlijk geluid geproduceerd.

Tad Evolution Two: nieuw ontwikkelde woofers

De woofers hebben een diameter van 15,5 centimeter en zijn voorzien van een conus genaamd Multi-layered Aramid Composite Cone (MACC). De conus heeft aan de voorkant een laag aramidevezel en aan de achterkant een laag van zachte papiervezel. Volgens de fabrikant is het resultaat een verfijnde en kleuringvrije weergave.

Tad Evolution Two: behuizing met baspoort aan de onderkant en voor- en achterkant

De techniek voor de behuizing wordt door TAD Structurally Inert Laminated Enclosure Technology (SILENT) genoemd en is gemaakt van MDF en berkenmultiplex. De ronde bovenkant vermindert diffractie van het geluid uit de tweeter. De afwerking is mat en de houtkleur zal in de meeste interieurs gemakkelijk in te passen zijn.

Het door de fabrikant zogenoemde Aero-Dynamic Port System behelst een baspoort aan de onderkant met openingen aan de voorkant en achterkant. De hoornvormige openingen reduceren poortruis en de symmetrische vorm helpt met het tegengaan van resonanties.

Tad Evolution Two: technische specificaties

TAD geeft een frequentiebereik op van 30 Hz tot 60 kHz. De cross-overfrequenties liggen op 90 Hz en 2,8 kHz. De gevoleigheid is 87 dB 92,83 Volt / 1 meter). De impedantie is zes Ohm (minimum 4,5 Ohm). De afmetingen zijn 320 x 1.085 x 405 millimeter (B x H x D) en de Evolution Two weegt 32 kilogram.

Tad Evolution Two: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting zal de levering in de loop van mei beginnen. De adviesprijs is 14.250 euro per paar.

 


EDITORS' CHOICE