NIEUWSSME

SME lanceert Model 60, nieuw vlaggenschip draaitafel

De Britse fabrikant SME heeft een nieuwe vlaggenschip draaitafel aangekondigd genaamd Model 60. De nieuwe Model 60 van SME heeft ook een nieuw ontwikkelde toonarm genaamd SME 5A. We weten nog niet wanneer de levering gaat beginnen en ook is de prijs voor de Benelux nog niet bekend gemaakt, maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

SME Model 60: het nieuwe vlaggenschip

Het in 1946 opgerichte en in Groot-Brittannië gevestigde SME (dat staat voor Scale Model Equipment) heeft een nieuwe vlaggenschip platenspeler aangekondigd met de naam Model 60. De Model 60 speelt mee aan de bovenkant de markt en beschikt volgens de fabrikant over alle onberispelijke precisie-engineering die verwacht mag worden van van het Britse merk.

Het Model 60 is ook meteen voorzien van een nieuwe toonarm van het type SME 5A. De SME 5A is een bijgewerkte versie van de langlopende favoriet SME 5 die voor het eerst werd geïntroduceerd in 1984. De letter 'A' staat voor geavanceerd. De taps toelopende magnesium armbuis van de originele SME 5 is vervangen door een buis van high-tech hars. De originele SME 5 blijft overigens in productie.

Volgens SME is de stijfheid van de nieuwe armbuis verbeterd. De dwarsdoorsnede van de SME 5A ziet eruit als een Reuleaux-driehoek (dat is een driehoek met gebogen zijkanten). De overstap naar een goed gedempt materiaal zoals deze hars is een poging om armbuisresonanties tot een minimum te beperken. Naar verluidt is het niet mogelijk om de toonarm apart te kopen.

Conform de bouwtraditie van SME, is de Model 60 grotendeels gemaakt van nauwkeurig bewerkt aluminium. De standaardversies zijn verkrijgbaar in conventioneel geanodiseerd zwart of geborsteld zilver, terwijl de met de hand afgewerkte 'diamant' zilveren afwerking of een van de gekleurde opties een prijstoeslag van 10-15 procent toevoegt, afhankelijk van de keuze van de klant.

Elk van de vier voeten van Model 60 herbergt een herziene versie van het kenmerkende isolatiesysteem van SME. De voeten maken gebruik van meerdere rubberen 'O'-ringen om externe trillingen te filteren en een siliconenbad voor het hoofdlagerhuis om ongewenste resonantie in de draaitafelstructuur te dempen. Zelfs de verstelbare voeten in de basis van de hoektorens zijn ontkoppeld van de rest van de structuur met een speciaal polymeer om verdere isolatie te bieden.

SME heeft ook de gelegenheid aangegrepen om de stroomvoorziening van de motor van de SME Model 60 te verbeteren. De Model 60 wordt geleverd met een nieuwe hoofdcontroller, die de grote nettransformator naar een aparte behuizing verplaatst om ongewenste interferentie te verminderen.

SME Model 60: prijs en leveringsinformatie

We weten niet wanneer de levering in de Benelux gaat beginnen en prijsinformatie voor de Benelux moet ook nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE