NIEUWSNakamichi

Nakamichi lanceert Shockwafe Dolby Atmos-soundbar met eARC en aptX HD

Het van oorsprong Japanse audiomerk Nakamichi heeft een nieuw soundbar-systeem onthuld. De nieuwe Shockwafe soundbar is een heel systeem want de soundbar kan gezelschap krijgen van twee subwoofers en vier satellietluidsprekers. Wie dat teveel van het goede vindt kan ook een configuratie aanschaffen met één subwoofer en twee satellietluidsprekers. Naar eigen zeggen is de Shockwafe soundbar 's werelds eerste soundbar die Qualcomm aptX HD ondersteunt.

Nakamichi Shockwafe Ultra 9.2 eARC-soundbar

Nakamichi heeft een roemruchte geschiedenis. Het bedrijf bouwde ooit cassettedecks die de concurrentie in alle opzichten het nakijken gaf. Nakamichi was de Rolls Royce onder de fabrikanten van cassettedecks. Cassettedecks leiden tegenwoordig een marginaal bestaan, hoewel tweedehands Nakamichi’s voor soms astronomische prijzen worden aangeboden.

Exit cassettedecks. Nakamichi bouwt tegenwoordig thuistheatersystemen en bluetooth-luidsprekers. Nakamichi produceert sinds 2016 een reeks van Shockwafe-soundbars. Het eerste model, de Shockwafe Pro 7.1-soundbar, was de eerste soundbar ooit met zeven discrete surround-kanalen. In 2018 werden er nog vier modellen toegevoegd aan Nakamichi's Shockwafe-reeks, met dubbele subwoofers, quad modulaire surround-luidsprekertechnologie en DTS:X-compatibiliteit, Vlaggenschip was de Shockwafe Ultra 9.2 DTS:X. In 2019 heeft het bedrijf dit topmodel geüpdatet met het Shockwafe Ultra 9.2 SSE Soundbar-systeem, dat werd uitgeroepen tot CES 2019 Innovation Awards Honoree.

Nakamichi presenteert nu het nieuwe vlaggenschip Shockwafe Ultra 9.2 eARC-soundbar. Dit nieuwe systeem beschikt over de geheel nieuwe Spatial Surround Elevation (SSE) Max-technologie van het bedrijf, supercharged luidsprekerdrivers en versterkerhardware, eARC- connectiviteit, Dolby Atmos, DTS:X, Dolby Vision en, voor de allereerste keer, Qualcomm aptX HD- ondersteuning. Dat is handig voor streaming via bluetooth vanaf een smartphone of tablet. Nakamichi beweert daadwerkelijk samen te werken met zijn klanten door middel van enquêtes en bètatests, waarbij meer dan 5.000 beoordelingen werden geanalyseerd om de upgrades en functies te begrijpen die consumenten het meest wilden voor het 2022-model.

Spatial Surround Elevation (SSE) Max Surround Processing Technology is volgens de verklaring van de fabrikant een architectuur bestaande uit nauwkeurig afgestemde prestatiehardware en de exclusieve softwarematige SSE surroundtechnologieën die in eerdere Shockwafe-series werden gebruikt. Deze convergentie van kracht, verwerking en prestaties belooft de meest meeslepende 360° film-, muziek- en gaming-entertainmentervaring die mogelijk is, aldus Nakamichi.

Nakamichi Shockwafe Ultra 9.2 eARC-soundbar: drivers

De soundbar is voorzien van zes op maat ontworpen twin-cone drivers (diameter 2,75 inch) met een groter bereik, twee tweeters met zijden dome-surroundeffecten (diameter 1 inch) en versterkers met een hoog uitgangsvermogen voor een soepel, krachtig, kristalhelder geluid.

Het ontwerp valt op door het feit dat eventueel twee subwoofers ingezet kunnen worden. De kenmerkende dubbele 10-inch subwoofers van Nakamichi zijn verbeterd en worden aangedreven door nieuwe versterkers met hoog uitgangsvermogen.

Ten slotte kunnen twee of vier (of geen) satellietluidsprekers aan het systeem worden toegevoegd. De tweeweg modulaire surround-luidsprekers beschikken nu ook over zijden dome-tweeters en twin-cone drivers met een diameter van drie inch. De subwoofers zijn draadloos en hebben de versterkers voor de passieve satellietluidsprekers aan boord.

Deze soundbar, subwoofers en surround-luidsprekers hebben een matzwarte behuizing en zullen dus weinig aandacht trekken in een omgeving met weinig of geen licht.

Nakamichi geeft een frequentiebereik op van 20 Hz tot 22 kHz. Het versterkervermogen is als volgt opgebouwd.

  • Soundbar: 400 Watt
  • Surround links en rechts: 150 Watt per kanaal
  • Surround links en rechts achter: 150 Watt per kanaal
  • Subwoofers (twee stuks samen): 600 Watt

 

Nakamichi Shockwafe Ultra 9.2 eARC-soundbar: aansluitingen

Natuurlijk heeft de Shockwafe soundbar een HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel) aansluiting zodat de soundbar audio met een hogere resolutie kan ontvangen in combinatie met 4K HDR en Dolby Vision-doorvoer naar een tv. Met drie HDMI 2.1-ingangen kunnen ook meerdere apparaten gemakkelijk op de soundbar worden aangesloten.

Nakamichi Shockwafe Ultra 9.2 eARC-soundbar: prijzen en leveringsinformatie

De levering van de Nakamichi Shockwafe Ultra 9.2 eARC-soundbar zou binnenkort moeten gaan beginnen. De prijzen voor de Benelux zijn nog niet bekend gemaakt.


EDITORS' CHOICE