Review Sivga SV021 hoofdtelefoon: stijlvolle, betaalbare head-fi

SAMENVATTING

Prijs, prestatie, comfort, duurzaamheid, design: de Sivga SV021 vinkt eenvoudig alle hokjes af, met een perfecte en betaalbare stap naar onze audiofiele hobby.

PLUSPUNTEN

  • Zeer betaalbaar
  • Audioprestaties hebben kenmerken van hifi
  • Licht en zeer comfortabel
  • Design en looks

MINPUNTEN

  • Waar blijven de stijlvolle in-ears?

Op een van de weinige audioshows in 2021 die echt konden doorgaan, Dutch Audio Event, kwamen we bij Network Media Systems een paar producten tegen die onze interesse grepen – en daarna ook niet meer loslieten. En kleine verrassing: dat waren geen onbereikbare hifi-zaken waarvoor je een lening moet afsluiten of een paar organen moet verkopen. Het zijn audioproducten die betaalbaar zijn, maar goed gebouwd en echte kwaliteit vertegenwoordigen. Neem bijvoorbeeld deze Siva SV021 hoofdtelefoon.

Sivga SV021

Op het Dutch Audio Event in oktober hebben we al een minuut of tien kunnen luisteren naar de Sivga SV021. Dat smaakte naar meer. Even enkele maanden vooruit spoelen en we hebben 'm een dikke maand in gebruik. En het is maar jammer dat we nu zo weinig naar buiten kunnen – want de SV021 mag dan een saaie naam hebben, deze hoofdtelefoon mag absoluut gezien worden. Een heuse fashion accessoire, dankzij het lichte camel waarmee de hoofdband en oorkussens zijn uitgevoerd, en de oorschelpen met hun gelakt notenhout. Geen echt notenhout overigens, maar dat maakt de uiterst fraaie combi van kleur en materiaal er niet minder om.

Een waar stukje eyecandy dus, en daar stopt het design nog niet. De beugel is uitgevoerd in een matte rvs, wat vervolgens weer terug komt bij de aansluiting onderaan de oorschelp. Ook over het snoer is nagedacht. Al met a scoort Sivga op het front van uiterlijk en design de volle 100 punten. Maar klinkt het ook ergens naar? 

Specs maken de headphone

Looks zeggen natuurlijk niks over de kwaliteit van het geluid. Gelukkig maar, want er zijn echt gedrochten van koptelefoons die dan toch de sterren van de hemel spelen. Als we naar de specs kijken van de Sivga SV021, dan ziet het er goed uit. Het draaggewicht komt uit op 275 gram. Dat is erg licht. Er zit een kabel bij van 1.6 meter, die uitmondt in een 3.5 mm aansluiting. Er is ook een adapter naar 6.35 mm bijgeleverd. De Sivga SV021 is een gesloten over-ear systeem, voorzien van 50mm drivers. Onderaan de oorschelp zit de aansluiting voor de kabel, een 2.5 mm aansluiting, en is eenvoudig te vervangen of te upgraden. Net als de hoofdkussens, overigens.

De Sivga SV021 heeft een impedantie van 32 Ohm. Dat maakt de koptelefoon vrij eenvoudig om aan te sturen. Althans…op papier. Vaak is in combinatie met een dac of dap nog veel meer te bereiken. Al is dat geen garantie voor succes. Iets dat wel vaak doorslaggevend is bij succes, is de prijs. En met een prijskaartje van slechts 159 euro haalt Sivga flink uit naar Meze 99c maar ook bijvoorbeeld HiFiMan HE400SE. Dat maakt het geheel nóg interessanter.

Specificaties Sivga SV021 over-ear hoofdtelefoon

Transducer type: Dynamic driver
Transducer size: 50mm
Frequency response: 20Hz - 20KHz
Sensitivity: 105dB +/- 3dB
Impedance: 32 Ohm +/-15%
Cable length: 1.6M +/-0.2M
Connector: 3.5mm
Weight: 275g 

Stijlvolle playlist

Om te beoordelen hoe de Sivga 021 klinkt, richten we ons op een paar uiteenlopende nummers. Een aantal vaste tracks die we veel gebruikt hebben om te luisteren: 

Metallica – Nothing Else Matters (S&M album)
Bruno Mars – Perm
Dirty Loops – Rock you
Adele – Easy on me

Om zo consequent mogelijk te luisteren, doen we dat via Tidal. De hardware die we gebruiken is vrij simpel. Een Apple iPad en een AudioQuest DragonFly Cobalt. Die iPad heeft namelijk nog gewoon een 3.5 mm aansluiting voor een koptelefoon. De gebruikte playlist moet een goed en gebalanceerd beeld geven van de audioprestaties van de Sivga SV021. Er zitten bijvoorbeeld wat smeuïge nummers tussen, maar ook prachtige vocalen.

Het eerste wat we willen benoemen, toch weer vóór de audiokwaliteiten, heeft te maken met comfort. Want Oh-Oh-Oh, wat zit deze Sivga heerlijk. Het geeft ons het idee van een luie bank, waar je op zondagmiddag in neerploft en niet meer vanaf komt. De textuur van de kussens en hoofband is erg zacht en voelt aangenaam. Combineer dat met het lichte gewicht en je hebt een winnende combi. Bovendien is er dankzij het ontwerp al een goede dosis natuurlijke noise cancelling. Dus de start is veelbelovend!

De muziekkeuze blijkt ook uitstekend te zijn, want de Sivga heeft een voorliefde voor wat bas. Zeker in de lagere gebieden wordt het geheel goed opgepakt. Afhankelijk van het nummer kan het af en toe het mid-laag overstemmen, maar daar komen we straks nog even op terug. De weergave van laag is erg goed, zonder boomerig of te dik over te komen. En als we verder luisteren, dan worden we aangenaam verrast door een gedetailleerd en wijd stereobeeld. Iets wat goed naar voren komt bij Metallica en Adele.

Bij Metallica is het met name het symfonische orkest dat zorgt voor een groot een breed stereobeeld. De midden en de lage tonen worden heel netjes neergezet tegenover het laag. Iets wat we persoonlijk toch niet hadden verwacht. Vaak neemt het laag snel de overhand. De Sivga betrappen we erop een snelle en blije koptelefoon te zijn, een beetje zoals een jonge hond.

Dat verandert zodra we de AudioQuest Dragonfly Cobalt ertussen zetten. Je hoort direct dat er meer grip is op het geluid, meer controle. En dan kunnen we ook echt spreken van 'hifi-eigenschappen'. Dat wordt vrij snel duidelijk bij de zang van Adele. Op die uithalen zit meer controle. Ook het laag dat meer afkadering krijgt, waardoor er net iets meer lucht ontstaat in het mid en mid-laag. Met muziek van Bruno Mars en Dirty Loops wordt het luisteren echt heerlijk. Het geluid heeft body, is snel en heeft een hoge fun factor.

Eindoordeel

De Sivga SV021 is een opmerkelijke speler in het headphone segment, en dan voor de prijs-kwaliteitverhouding. Voor het toch echt lage bedrag van 159 euro zijn de prestaties belachelijk goed. De Sigva gaat de strijd aan met de concurrentie en doet dat in stijl. Want heel eerlijk, in het zwart is de koptelefoon niet heel bijzonder. Maar in het kameelbruin? Very nice.

Omdat ook de audioprestaties goed zijn, is het een uitermate geschikt model voor iemand die een upgrade vanaf bijvoorbeeld standaard oordopjes zou willen, of de eerste stappen in de hifi/head-fi wil zetten. Bij de beleving via de externe dac hoorden we namelijk wel echt de kenmerkingen die we als 'hifi' mogen bestempelen, ook al is dat aan de budgetkant. Het zorgt in ieder geval financieel bezien voor een zeer lage drempel om te beginnen met een audiofiele hobby of simpelweg meer luisterplezier te creëren. Als je op zoek bent naar een koptelefoon in deze prijsklasse, zet de Sivga SV021 dan absoluut in de top 3 om eens te gaan beluisteren.

Conclusie

Het merk Sivga of de het model SV021 zijn waarschijnlijk nog geen bekende namen – maar dat kan niet lang meer duren. Wij hebben alle hokjes kunnen afvinken. Prijs, prestatie, comfort, duurzaamheid, design; deze hoofdtelefoon is een perfecte en betaalbare stap om te beginnen met een audiofiele hobby of voor het creëren van meer luisterplezier. Zeker als je de Sivga SV021 combineert met een kleine dac voor optimale prestaties.

Sivga SV021
€ 159 | Sivga – Network Media Systems
Beoordeling 5 / 5 

MERK

EDITORS' CHOICE