NIEUWSKEF

KEF onthult nieuwste Blade vloerstaande luidsprekers

Sinan Kökbugur | 17 februari 2022 | Fotografie Fabrikant | KEF

Het Britse luidsprekermerk KEF heeft zijn vloerstaande model Blade herzien en opnieuw uitgebracht. De luidsprekers zijn voorzien van KEF’s nieuwste akoestische innovaties, waaronder Metamaterial Absorption Technology (MAT). De kasten hebben gebogen lijnen. Het ziet er niet alleen mooi uit maar door deze vorm worden resonanties verregaand onderdrukt.

KEF Blade: slanke vloerstaande luidspreker

De Blade-productlijn van het in 1961 opgerichte KEF demonstreert hoe innovatie en design – zonder daarbij de akoestiek te vergeten – het meest zuivere en realistische geluid creëren. KEF wordt naar eigen gedefinieerd door zijn uitstekende geluidskwaliteit en is toegewijd aan het leveren van een superieure audio-ervaring. De Blade serie staat voor het perfectioneren van een grensverleggend concept en bevat een tal van nieuwe ontwikkelingen, waaronder de toevoeging van Metamaterial Absorption Technology (MAT).

Lees ook ons introductieverslag

De kasten van de Blade zijn opvallend maar het meest opvallende aan de luidsprekers is volgens de ontwerpers de kwaliteit van het geluid. Het niveau is uitzonderlijk. Listen and believe. Het design getuigt van een avontuurlijke sensibiliteit voor wie een statement wil maken: de luidsprekers staan als trots audio kunstwerk in hun interieur.

KEF is trots op zijn technologisch leiderschap en innovatiekracht zonder vooroordelen en beperkingen. Met dit als belangrijkste pijler en door technici de vrijheid te geven om het allerbeste van KEF te laten zien, werd in 2009 Concept Blade geboren. In 2011 werd dit verder verfijnd en ontwikkeld en ontstonden HiFi luidsprekers voor serieuze audioliefhebbers. In 2022 resulteren technologische ontwikkelingen in een preciezer beeld en een uiterst nauwkeurig geluid op breder gebied. Dit maakt Blade ongelooflijk coherent over alle hoorbare frequenties, hetgeen betekent dat wat men hoort nauwkeuriger en meeslepender klinkt.

KEF Blade: ontwerp

Het sculpturale ontwerp van de Blade wordt bepaald door de akoestiek. Het zachte design loopt sierlijk taps toe van boven naar beneden, van voor naar achteren, en vormt geen onderbreking die de helderheid van het geluid kan verstoren. De complexe parabolische rondingen van de akoestische inerte kasten zijn slim ontworpen om staande golven, die het geluid zouden kunnen vertroebelen, te elimineren.

De iconische luidsprekers zijn verkrijgbaar in een palet van acht afwerkingen, waarbij vijf kleuren voor de behuizing worden gecombineerd met zes kleuren voor de conus van de driver. Dit benadrukt nog eens de verfijning van de technologie die de luidsprekers bevatten. Alsof dat nog niet genoeg is, kunnen liefhebbers ook een eigen kleurenschema voor de luidsprekerkast samenstellen door een Pantone naar keuze aan te leveren voor een werkelijk unieke Blade.

KEF Blade: technologie

Blade is een attitude. Het gaat volgens de ontwerpers om het verkennen van de kunst van het mogelijke. De nieuwste versie van de Blade profiteert daarom van KEF’s nieuwste akoestische innovatie: Metamaterial Absorption Technology (MAT) en een op maat gemaakte 12e generatie Uni-Q driver array en een groot aantal andere verbeteringen.

MAT is een uitzonderlijk revolutionair instrument in het akoestische arsenaal van KEF, omdat alle complexe kanalen op efficiënte wijze 99% van het ongewenste geluid absorbeert. Dit elimineert ongewenste vervormingen en leidt tot een zuiverder, natuurlijker akoestisch resultaat.

Het gebruik van MAT, het resultaat van een gezamenlijke ontwikkeling met de Acoustic Metamaterials Group, is een nieuwe mijlpaal in luidsprekersdesign en bewijst KEF’s aanhoudende passie voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën om de luisterervaring te verbeteren. Metamaterialen zijn speciaal ontwikkelde structuren die bestaande materialen op zodanige wijze gebruiken dat zij nieuwe, gewenste eigenschappen vertonen die in natuurlijk voorkomende stoffen eenvoudigweg niet worden gevonden.

MAT is het resultaat van een gezamenlijke ontwikkeling met de Acoustic Metamaterials Group en het gebruik van de technologie is een geheel nieuwe mijlpaal in luidsprekerontwerp. De technologie demonstreert eens te meer KEF's niet aflatende passie voor het ontwikkelen van nieuwe technologieën om de luisterervaring te verbeteren. Metamaterialen zijn speciaal ontwikkelde structuren die bestaande materialen op zodanige wijze gebruiken dat zij nieuwe, gewenste eigenschappen vertonen die in natuurlijk voorkomende materialen eenvoudigweg niet worden gevonden.

In het hart van de Blade bevindt zich de Single Apparent Source technologie. Single Apparent Source is een uitbreiding van de iconische Uni-Q driver array, de bouwsteen van het kenmerkende KEF-geluid. De technologie is erop gericht het akoestische ideaal van een puntbron te bereiken, waarbij lage, midden- en hoge frequenties vanuit één punt komen.

Dit maakt de Blade ongelooflijk coherent over alle hoorbare frequenties: wat je hoort is realistischer en meeslepender.

KEF Blade: revolutionair geluid

De vier robuuste woofers van de Blade zijn perfect geïntegreerd met de Uni-Q en MAT om een zuivere, massief uitgebreide, onberispelijk gecontroleerde laagweergave te produceren. In lijn met de zuiverheid van het originele Blade concept, maakt het loskoppelen van de spreekspoel van het diafragma het gebruik van lage cross-overs mogelijk, hetgeen resulteert in een zuiverder en zijdezacht basgeluid. Deze drivers zijn back-to-back gemonteerd om te voorkomen dat de kast bij luid spelen wordt opgeblazen. Op deze manier worden kinetische krachten die anders de output kunnen beïnvloeden geëlimineerd. Elk paar zit in een aparte kamer voor de nodige demping.

Het ontwerp van de cross-over is verbeterd om het signaalpad te optimaliseren voor maximale helderheid. Bovendien maken twee paar WBT-connectors van audiokwaliteit bi-wiring of bi-amping mogelijk voor een verliesvrije geluidsoverdracht.

De Blade serie staat voor het perfectioneren van een baanbrekend concept, om mensen te verrassen met de ultieme luisterervaring, met daarbij de filosofie van innovatie in het streven naar het meest nauwkeurige en realistische geluid.

KEF Blade: belangrijkste kenmerken 

  • De Single Apparent Source-technologie revolutioneert de oriëntatie van de drivers voor de lage, midden- en hoge frequenties om een geluid te produceren dat je zuiverder en meeslepender ervaart
  • Metamaterial Absorption Technology (MAT) elimineert 99% van de vervorming in de hoge frequenties voor een zuiver, natuurlijk geluid
  • Op maat gemaakte 12e generatie Uni-Q met MAT driver array zorgt voor een uitzonderlijke akoestische nauwkeurigheid
  • Twee paar krachtonderdrukkende LF-drivers die een zuivere, massief uitgebreide bas produceren
  • Verbeterd cross-over design die het signaalpad finetuned voor maximale helderheid
  • Geoptimaliseerd kastdesign voor de beste akoestische prestaties
  • Twee modellen beschikbaar: Blade One Meta, Blade Two Meta
  • Verkrijgbaar in acht afwerkingen door het combineren van vijf kastafwerkingen met zes driver conus kleuren: Piano Zwart/Koper, Piano Zwart/Grijs, Berijpt Blauw/Blauw, Berijpt Blauw/Brons, Houtskool Grijs/Rood, Houtskool Grijs/Brons, Racing Red/Grijs, Arctic Wit/Champagne
  • Gepersonaliseerde afwerking beschikbaar op aanvraag

 

KEF Blade: prijzen

Prijs Blade One Meta: € 35.000 per paar
Prijs Blade Two Meta: € 26.000 per paar

Meer informatie op nl.kef.com

Lees ook: KEF introduceert nieuwe generatie Reference-modellen

MERK

EDITORS' CHOICE