Wilson Benesch lanceert vloerstaander Omnium

De Engelse luidsprekerbouwer Wilson Benesch heeft de Omnium gelanceerd, een vloerstaande luidspreker en volgens de fabrikant de nieuwste en groenste toevoeging aan zijn referentieluidsprekerlijn. De nieuwe Omnium bouwt voort op het ontwerp en de techniek van zijn voorgangers. Volgens Wilson Benesch is de Omnium “de nieuwste evolutie van een levende afstamming” in plaats van een nieuw model.

Wilson Benesch Omnium: 2,5 weg vloerstaande modulaire luidspreker

De nieuwe Omnium van de Engelse fabrikant Wilson Benesch is een 2,5-weg vloerstaander en volgt de modulaire ontwerpfilosofie die het in Zuid-Yorkshire gevestigde bedrijf in 2001 met zijn Odyssey Range heeft aangenomen. Wilson Benesch vergelijkt deze benadering met de Porsche 911, waarbij elk nieuw ontwerp voortbouwt op de lessen van zijn voorganger, zodat het “de nieuwste evolutie van een levende afstamming” wordt in plaats van een nieuw model.

De naam Omnium weerspiegelt dit ook omdat het Latijn is voor “van alles” en werd gekozen om de drie decennia van onderzoek en ontwikkeling ervoor te erkennen. De naam Omnium erkent echter niet alleen het erfgoed erachter, maar profiteert ook van de volgende generatie materiaaltechnologieën die zijn ontwikkeld via een gezamenlijk onderzoeks- en ontwikkelingsproject genaamd SSUCHY (dat staat voor Sustainable Structural & Multifunctional Bicomposites from Hybrid Natural Fibers & Bio-Based Polymers).

Wilson Benesch Omnium: technologie

De Fibonacci-tweeter van Wilson Benesch kwam voor het eerst uit in 2012 en de nieuwste één inch versie bouwt voort op het ontwerp van de Semisphere-tweeter. De voorplaat van de Fibonacci-tweeter is gevormd uit een structuur van koolstofvezelcomposiet, waardoor een geometrisch geoptimaliseerde golfgeleider ontstaat die precies is afgestemd op de unieke output van de Silk-Carbon Hybrid tweeterkoepel, zegt het bedrijf uit Sheffield.

Met zowel de frontplaat als de motor ontkoppeld van de rest van het tweeterchassis, wordt bereikt dat de tweeter niet alleen een “ruler-flat frequency response” en ultrabrede spreidingskarakteristieken heeft, maar ook een optimale frequentie- en timing-integratie met de Tactic 3.0 midrange-aandrijfeenheid.

De Omnium heeft een drietal Tactic 3.0 drivers met een diameter van zeven inch (hoge en lage bas en middenbereik), die de isotactische polypropyleenconus hebben behouden en de optimale balans tussen stijfheid en demping van de vorige generatie blijft bieden. De fabrikant stelt dat deze unieke mix van materiaaleigenschappen Wilson Benesch in staat stelt om het cross-overvrije, direct versterkergekoppelde ontwerp voor de midrange-aandrijfeenheid te behouden met behoud van nulfasevervorming. Bovendien resulteert het nieuwe Fibonacci-element in een driver die een perfecte roll-off produceert zonder enige spoel, een uitgebreide frequentierespons tot 4 kHz en een vlakke frequentierespons binnen zijn werkbereik, zo stelt het bedrijf.

De laagfrequente belasting van de Omnium wordt geleverd door een reeks isobare aandrijfsystemen. Dit reproduceert volgens de ontwerpers een ongelooflijk strakke en gecontroleerde basrespons die perfect is geïntegreerd met de midrange Tactic 3.0-aandrijfeenheid.

De respons van de drie 7-inch drivers in het Isobaric Drive System is bijna identiek aan die van de Tactic 3.0 midrange-drives, hetgeen zorgt voor een bijna perfecte integratie over de hele audioband.

Ten slotte mag de bovenkant van koolstofvezelcomposiet opvallend zijn, maar zijn complexe vorm is van cruciaal belang voor de prestaties van de luidspreker, omdat door het verwijderen van vlakke, reflecterende oppervlakken en het creëren van complexe gebogen structuren, geluidsgolven die de luidsprekerbehuizing raken, worden verstrooid en hun energie en daarom hoorbare aanwezigheid vermindert.

De Omnium staat op poten die in eigen huis zijn gefreesd uit een blok aluminium van 80 kilogram om een enkele voet van 38 kilogram te creëren. Deze voet vomrt samen met de 14 mm trekbouten die een ton compressiedruk genereren door de behuizing van de Omnium de basis van de luidspreker.

De vloerstaande luidspreker weegt 140 kilogram en meet 180 x 63 x 28 centimeter (H x D x B) bij de baffle. De voet is 59 centimeter breed. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 28 Hz tot 30 kHz (+/- 2 dB) met een gevoeligheid van 89 dB en nominale impedantie vam 4,5 Ohm.

Wilson Benesch Omnium: groene luidspreker en SSUCHY

Naar eigen zeggen 's-werelds eerste 'Groene Luidspreker' is slechts een van de vele resultaten op de ambitieuze lijst van het pan-Europese SSUCHY-project (Sustainable Structural & Multifunctional Bicomposites from Hybrid Natural Fibers & Bio-Based Polymers), dat in 2017 van start ging.

Europa's 'Horizon 2020' heeft 7,4 miljoen euro geïnvesteerd om dertien universiteiten, vier mkb's en verschillende blue-chipbedrijven in staat te stellen samen te komen, samen te werken en te innoveren om geavanceerde wetenschappelijke en materiaaltechnologieën te leveren die vereist zijn voor de circulaire economie. De missie is om op olie gebaseerde niet-recyclebare materialen te vervangen of feitelijk materiaaltechnologie van de volgende generatie te bieden.

Wilson Benesch heeft tientallen jaren pionierswerk achter de rug, waaronder de gebogen flanken van koolstofcomposiet en metalen schot van de ACT One-luidspreker uit 1994 en investeringen in productietechnologieën voor Resin Transfer Molding (RTM) die de weg vrijmaakten voor de Odyssey Range die in 2001 werd gelanceerd. Dankzij voortdurende herinvestering van de winst van het bedrijf, de overstap naar op vacuüm gebaseerde systemen of VRTM volgden snel en in 2011 werd de Geometry-serie gelanceerd.

Het nieuwste resultaat voor Wilson Benesch is de nieuwe ACT 3Zero Monocoque. Deze geavanceerde composiettechnologie structuur is het grootste afzonderlijke onderdeel in de luidsprekerbehuizingen van Wilson Benesch en vormt het hart van de Eminence-luidspreker.

De monocoque significante (orden van grootte) biedt superieure dempingsmogelijkheden vergeleken met de vorige generatie ACT Monocoque. Bovendien is de ACT 3Zero Monocoque gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare en duurzame materialen en is hij vrijwel geheel vrij van materiaal op oliebasis. Zelfs de hars die de vorige generatie koolstofvezel monocoque gebruikte is vervangen door een Bio Resin. Bovendien vereist het VRTM-proces om de ACT 3Zero Monocoque voor de Omnium te maken slechts de helft van de energie die nodig is om de monocoque van de vorige generatie te produceren.

Wilson Benesch Omnium: prijs en leveringsinformatie

De Wilson Benesch Omnium is nu verkrijgbaar, maar de prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE