De zoektocht naar een betere alles-in-één luidspreker met hifi-credentials eindigt gauw in een lijstje waar maar enkelen op prijken. Wil je iets beters dan Sonos? Dan is de keuze beperkt. Een naam die je niet over het hoofd mag zien is T+A, de Duitse luxe-aanbieder die in z’n derde generatie draadloze Caruso-speaker veel streamingopties, een touchscreen en een hoog premiumgehalte combineert. En een bijhorende geluidskwaliteit op het niveau van een kwaliteitsmerk uit Duitsland? Dat onderzoeken we in deze review.
T+A Caruso
Veel lezers zullen dromen van een ultieme stereoset, waarin een versterker twee weergevers aanstuurt. Dat klassieke verhaal wordt op een unieke wijze ingevuld door de T+A Caruso R, die we recent uitgebreid bespraken. Het is wellicht een van de meest complete alles-in-versterkers in een designbehuizing die we ooit zagen. Sommige mensen willen echter nog meer afslanken. Het muzieksysteem moet echt uit één doos bestaan, incluis het luidsprekergedeelte. “Een draadloze speaker zoals pakweg een Sonos Five, bedoel je?”, we horen het je al zeggen. Maar de T+A Caruso – merk op: zonder de extra ‘R’ – is toch iets anders.
Zijn voornaamste rivalen zijn premiumproducten zoals de Naim Mu-so 2 of misschien de Linn Series 3. Functierijke alleskunners en draadloze speakers met een echte premiumuitstraling en dito prijskaartje, zeg maar. De Caruso betreedt die arena met een paar heel eigen troeven, zowel qua design als qua functies en geluidskwaliteit. Het toestel kost 3.000 euro en biedt daarvoor 200 Watt verdeeld over twee stereokanalen.
Verdorie, dit zijn wel veel opties
Qua mogelijkheden en bediening deelt de Caruso veel met de Caruso R-receiver. Het is dus wel de moeite om de review van dat toestel, die we trouwens combineerden met niet één, maar twee paar T+A-speakermodellen, door te nemen. Qua design lijken de twee apparaten bijzonder sterk op elkaar, al is de Caruso beduidend groter dan het Caruso R-model. Of om exact te zijn: de voetafdruk is ongeveer hetzelfde, maar dit toestel is vele centimeters hoger. Er moet nu eenmaal naast een hoop elektronica ook een aantal speakers in de behuizing passen. Hoeveel? Wat dacht je van zeven stuks, incluis een grotere woofer die naar beneden wijst.
Eén gevolg is dat de Caruso een iets forser rechthoekig touchscreen cadeau kreeg dan zijn receiver-broer. En ja, ook bij deze T+A is er boven dit display een sleuf van een cd-speler te bespeuren. Maar eerst die streamingopties: AirPlay 2, Bluetooth, DLNA, Spotify Connect, plus een aantal streamingdiensten die in het toestel zelf zijn ingebouwd (Tidal, Qobuz, Deezer). Internetradio en Podcasts ontbreken niet op het appel. Wat de Caruso onderscheidt van de meeste rivalen is dat T+A het niet op een menukaart vol streaming hield. Naast die cd-speler is er ook een FM/DAB+-tuner ingebouwd. Een rits ingangen, waaronder een optische ingang waarop je bijvoorbeeld een televisie kunt hangen, vervolledigen het plaatje. Een toegewijde phono-ingang is er niet, maar je kunt een draaitafel aansluiten via een van de twee analoge cinch-inputs. Gewoon kiezen voor een platenspeler met versterkte uitgang of een kleine phono-voorversterker toevoegen.
Wat de T+A-speaker ook bijzonder maakt, zijn de uitgebreide instellingen op vlak van tonaliteit. Naast de klassieke treble-midrange-bass-instellingen, kun je ook Contour Fundamental en Contour Presence instellen. Het is zelfs mogelijk om een externe subwoofer aan te sluiten, wat nog interessant kan zijn in een grotere kamer of als je tv-geluid een stevigere basbasis wil geven.
Heldere app
De enorme diversiteit aan manieren om naar muziek te luisteren is iets heel bijzonders en unieks voor een product zoals dit. Toch voelt de Caruso niet overcomplex of ingewikkeld aan. Dat heeft te maken met de strakke interface die op het touchscreen verschijnt. Het wordt ook bijna exact gespiegeld in de T+A Caruso-app (Android en iOS), die zeker op een tabletscherm mooi presenteert met grote iconen en een heldere presentatie. Het hoofdscherm van de app of op het toestelscherm toont alle mogelijke streamingopties en ingangen.
Mocht je dat overweldigend vinden, dan kun je het overzicht vereenvoudigen naar enkel de opties die je nodig hebt. Het werkt allemaal heel soepel. Standaard worden albumhoezen als je in het aanbod van Qobuz of Tidal duikt nogal klein weergegeven, maar even iets aanpassen in de instellingen van de app en alles presenteert wat rianter. De Caruso kan in theorie met spraak bediend worden. In de praktijk is dat (vooralsnog) minder interessant in de Benelux. T+A koos om Alexa te integreren, de stemassistent van Amazon die goed werkt in Engels en Duits, maar Nederlands niet verstaat. Als dat verandert, wordt die optie natuurlijk wel relevanter.
Bekend design
We schreven het al bij de Caruso R: de Caruso-lijn is bedoeld als interieurvriendelijk, maar volgt wel de designaanwijzingen die de losse T+A-componenten hanteren. Het resultaat mag gezien worden. Het mag een groter toestel zijn, de geborstelde aluminium bovenkant en de zwarte metalen behuizing zorgen voor veel klasse en een strakke verfijning. Zelfs de achterkant, met netjes geplaatste poorten en grote koelvinnen, oogt chique.
Het toestel staat trouwens op vier pootjes, waardoor het een centimeter boven het tafelblad zweeft. Die ‘levitatie’ is nodig zodat de woofer onderaan bassen kan verspreiden – en zodat de T+A kan pronken met een lichtgloed afkomstig van een lichtsysteem in de basis. Standaard licht die blauwwit op, maar via de instellingen kun je andere kleuren en zelfs wisselende kleurtinten instellen. Bij heel wat dure systemen worden goedkope remotes geleverd, maar het metalen kastje van T+A is even solide en strak als de Caruso zelve.
Gecontroleerd
Hoewel de Caruso wel twee aparte kanalen afspeelt en daarvoor de nodige speakers bezit, is het stereobeeld minder uitgesproken dan bij een stereosysteem met aparte geplaatste luidsprekers. Toch zorgt de slimme plaatsing van de drivers voor een zekere stereo-ervaring. De Caruso vult wat meer de kamer, vooral als je hem vrij op een meubel plaatst op enkele meters afstand.
De extra woofer onderaan ondersteunt ook geslaagd de tracks op ‘Happier than Ever’ van Billie Eilish. Het zweterige ritme bij ‘Oxytocin’ ligt als een diepe baslaag onder de halfkreunende stem van de zangeres, vocals die met veel definitie worden afgespeeld. Bij sommige draadloze speakers valt de frequentieweergave uit elkaar, lijken de bassen en het midhoog een eigen leven te leiden. Hier krijg je echter een mooi geheel te horen, prima voor achtergrondmuziek maar ook om kritischer te luisteren. De helderheid – eventueel te tunen met Contour Presence – is ook een plus als je een podcast of het nieuws op de radio beluistert.
Je kan in principe de Caruso overal parkeren, zelfs op de grond. Niet op een dik tapijt of zo, dat zou die lage tonen dan weer te veel dempen. Het beste resultaat hadden we toch met het toestel op een iets lager tv-meubel. Zo kregen we het Schumann, Brahms en Dvorak-quatre-mains-spel van het Geiser Duo het fijnst aangeleverd. Een tikje donker, wel authentiek en een perfecte keuze voor een winteravond.
Als er trouwens af en toe heftiger op de toetsen geramd wordt, tijdens ‘Bilder aus Osten Op.66, III’ bijvoorbeeld, verwerkt de Caruso die dynamische pieken goed. We merkten al tijdens het testen van de Caruso R op dat T+A via DSP-sturing stevig de teugels in handen houdt, zonder echter gecomprimeerd of plat te klinken.
Draadloze luidsprekers worden vaak gezien als vooral bedoeld voor het leveren van achtergrondmuziek, een taak die de Caruso absoluut kan afhandelen. De verfijndere klank en bredere frequentieweergave maken dit muzieksysteem wel polyvalenter. Uiteraard zal de ultrakritische luisteraar het ware stereopad bewandelen – en in die context is de Caruso R een interessante optie als je het toch interieurvriendelijk wil houden.
Niettemin is de frisheid en open presentatie iets dat de Caruso duidelijk voor heeft op Sonos en co, waardoor het in staat is om moeilijkere stukken zoals de orkestrale jazz met snelle, subtiele percussiewerk van Isfar Sarabski toch geslaagd neer te zetten. Wat krijg je dan? Een toestel dat tijdens een laat zondagsontbijt met de krant een fijne laag muziek in de kamer neerzet, waarbij je bij iets muzikaals dat prikkelt toch het volume kunt opkrikken en met meer aandacht kunt luisteren. Veelzijdig, noemen ze dat.
Conclusie
Zijn formaat en prijskaartje maken de T+A Caruso een luxe-inzending in het segment van draadloze speakers. Het is dan ook veel meer dan dat. Onder meer vanwege de gesofistikeerde driveropstelling, de ingebouwde radiotuners, de cd-speler en vele ingangen spreken we hier eigenlijk over een compleet muzieksysteem.
Dat je meteen naar muziek kunt luisteren via de ingebouwde stereospeakers is een grote troef. De vele, vele opties worden overzichtelijk gepresenteerd door de interface op het grote touchscreen en via de app. Bovenal is de Caruso een zeer krachtig speakersysteem, waarbij muziek detailrijk en krachtig wordt gepresenteerd op een verrassend bed van bassen.
T+A Caruso
3.000 euro | www.ta-hifi.de
Beoordeling 4,5 op 5