NIEUWS

Cube Audio Jazzon: full range vloerstaander met slechts één driver

De Poolse fabrikant Cube Audio bouwt drivers en luidsprekers waar deze drivers in zijn verwerkt. Het verschil met het overgrote deel van de concurrerende fabrikanten is het feit dat Cube Audio full range drives bouwt. Een cross-over is niet nodig en de drivers en luidsprekers van Cube Audio gedragen zich als puntbron. Het nieuwste model is de vloerstaande Jazzon die een driver van het type F10 Select aan boord heeft.

Cube Audio Jazzon

Het in Polen gevestigde Cube Audio biedt zijn drivers los te koop aan voor wie zelf een luidspreker zou willen bouwen. Wie daar geen zin in heeft kan ook een kant en klare luidspreker kopen. De vloerstaande Jazzon is voorzien van de full range F10 Select. Omdat slechts één driver in de luidspreker is geplaatst, ontbreekt de noodzaak van een cross-over filter. Een ander voordeel is het feit dat bij het gebruik van een enkele driver de luidspreker zich als puntbron gedraagt. Faseverschillen tussen drivers kunnen niet optreden.

De F10 Select is volgens de fabrikant geschikt voor zowel basreflex als gesloten behuizingen en kan zelfs in een open baffle systeem worden geplaatst. De diameter is tien inch en de opgegeven gevoeligheid is 90 dB. Dit betekent dat geen krachtpatser van een versterker ingezet hoeft te worden. De F10 Select en de Jazzon kunnen dus ook aangestuurd worden door een kleinere buizenversterker. De randen van de F10 Select zijn gemaakt van rubber en niet van schuim en de levensduur zou daarmee op een jaar of dertig uit moeten komen.

De behuizing van de Jazzon is van het type TQWT (= Tapered Quarter Wave Tube). De afmetingen zijn 30 x 40 x 100 centimeter.

Een paar Cube Audio Jazzon luidsprekers afgewerkt in zwart of satijn wit wisselt van eigenaar voor net geen 8.000 euro. De versies afgewerkt met hoogglans of naturel fineerafwerking kosten net geen 10.000 euro per paar. Wie zelf kasten wil bouwen kan de F10 Select drivers kopen voor net geen 3.000 per paar. Meer weten? Kijk dan op de website van Cube Audio.


EDITORS' CHOICE