NIEUWS

Toneoptic Rpm: uitbreidbaar meubel om vinylplaten in op te bergen

Het in de Amerikaanse stad Los Angeles gevestigde Toneoptic Rpm heeft een opbergsysteem gelanceerd om vinylplaten overzichtelijk op te slaan. De platen staan met hun fronthoes naar voren en dat maakt het zoeken van de juiste plaat leuker en makkelijker volgens de ontwerpers. Het systeem van Toneoptic Rpm is naar verwachting uitbreidbaar, maar voor nu worden slechts vijftig exemplaren uitgegeven. Vermoedelijk willen de makers de markt peilen, maar de makers hebben al aangekondigd verder te willen gaan met de productie.

Toneoptic Rpm

Fabian Geyrhalter, de oprichter van het bedrijf Toneoptic, legt de ontwerpfilosofie achter het nieuwe product uit. “Het opslaan van vinylplaten (meestal zijdelings gedaan) is contra-intuïtief voor de manier waarop we vinylplaten willen selecteren (wat cover-forward is). De afgelopen 70+ jaar is het mechanische aspect van het opslaan van platen onaangeroerd gelaten, terwijl veel cosmetische ontwerpwijzigingen de markt overspoelden. Het was tijd om de opslag van vinylplaten op grondig te heroverwegen en het intuïtief te maken voor de manier waarop we het medium graag ervaren.”

Fabian vervolgt: “Als een levenslange vinylverzamelaar worstelde ik met de manier waarop ik mijn platen het liefste opsloeg, hetgeen natuurlijk in bibliotheekstijl is. Ik bleef platen selecteren om te draaien die een dikke rug of gemakkelijk leesbare titels hadden, dus degene waarbij ik de plaat snel kon herkennen. Door dit te doen, was ik me er op een gegeven moment van bewust dat ik alle dunne ruggen wegliet, oudere tweedehandse platen waarvan de ruggen onleesbaar waren geworden, of de vele die helemaal geen titels op hun rug hadden”.

In essentie is het nieuwe opbergsysteem een kubus met platen die, bij aanraking en trekken, 90 graden naar voren zouden draaien, zodat je er gemakkelijk doorheen kunt bladeren terwijl je ze nog steeds weer opbergt op de klassieke manier van ruggen naar buiten gericht. Het Toneoptic Rpm maakt hiervoor gebruik van een 90 graden rotatiemechanisme waarop patent is aangevraagd.

De Toneoptic Rpm is met de hand gemaakt en ontworpen om  naar eigen zeggen een multi-zintuiglijke ervaring voor de verfijnde vinylverzamelaar te bieden. Het is gemaakt van massief walnoot of Fins berkenhout met een hoogglans witte acryllak op waterbasis. Elke unit biedt ruimte voor 60 tot 75 platen en wordt geleverd met drie verdelers om 12, 10 en 7 inch platen te categoriseren of te ordenen. Het platenopslagsysteem wordt gemaakt door een team van drie in een kleine houtwerkplaats in Los Angeles.

Toneoptic Rpm: prijs en leveringsinformatie

De Toneoptic rpm-voorverkoop bestaat uit vijftig strikt genummerde en ondertekende speciale 'Founder's Batch'-eenheden die de allereerste Toneoptic Rpm's aangeven die ooit aan het publiek zijn verkocht. De Walnut-versie kost nu 4.250 dollar en de glanzend witte versie wisselt voor 3.750 dollar van eigenaar. Let op: dit zijn Amerikaanse prijzen en een belangstellende in de Benelux moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, invoerrechten en het lokale BTW-tarief.EDITORS' CHOICE