NIEUWS

In memoriam Meat Loaf, zanger van Paradise By The Dashboard Light

De Amerikaanse rockzanger Meat Loaf (geboren als Marvin Lee Aday) is op 74-jarige leeftijd overleden. De zanger en acteur overleed donderdagavond in het bijzijn van zijn vrouw Deborah, aldus is te lezen op zijn Facebookpagina. De doodsoorzaak is niet bekend, maar Meat Loaf kampte al langere tijd met gezondheidsklachten. Zijn meest bekende album is Bat Out Of Hell waarvan ruim veertig miljoen exemplaren zijn verkocht. Zijn meest bekende nummer? Natuurlijk “Paradise By The Dashboard Light”. 

Meat Loaf (27 sept. 1947 – 20 jan. 2022)

De carrière van rockzanger Meat Loaf, geboren op 27 september 1947 in het Texaanse Dallas als Marvin Lee Aday, omspande meer dan zestig jaar. Zijn album Bat Out of Hell dat uitkwam in 1977 werd wereldwijd meer dan 40 miljoen keer verkocht, en is daarmee een van de bestverkochte albums ooit. Het nummer Paradise By The Dashboard Light, dat hij samen met Ellen Foley zong, stond drie weken op nummer 1 in de Nederlandse Top 40. Nog steeds stroomt de dansvloer vol als Paradise By The Dashboard Light wordt opgezet, ondanks de ongebruikelijke lengte en tempowisselingen in het nummer. Er zijn twee versies van Paradise By The Dashboard Light. De single-versie is de ingekorte versie, speciaal voor de radio. Op het album staat de volledige versie.

Het succes kwam eigenlijk tegen alle verwachtingen in. Een zwaarlijvige zweterige man met lang haar die stond te zingen alsof hij elk moment kon instorten leek bepaald geen succesformule te zijn. In New York ontmoette Meat Loaf tekstschrijver en musical componist Jim Steinman (die vorig jaar is overleden). Ze raakten bevriend en samen maakte ze het album Bat Out Of Hell. Het vinden van een producer bleek niet makkelijk te zijn. De opera-achtige en enigszins bombastische rockmuziek gecombineerd met Meat Loafs uiterlijk en theatrale optreden op het podium week te veel af van wat op dat moment gangbaar was in de muziekindustrie. Muziekproducer Todd Rundgren durfde het in 1977 wel aan om het album uit te brengen. Hij beschouwde het album als een parodie op Bruce Springsteen, zo verklaarde hij in 2009 in Mojo Magazine.

De rest is geschiedenis. Bat Out Of Hell werd een knallend succes. Het succes had echter een keerzijde. Meat Loaf had astma en dikwijls moest hij na het zoveelste uitzinnige optreden aan de zuurstof. Meat Loaf heeft nog meer albums uitgebracht, die ook goed verkochten, maar het verkoopaantal van Bat Out Of Hell werd niet geëvenaard.

Naast zanger was Meat Loaf acteur. In de jaren zeventig van de vorige eeuw speelde hij de rol van Eddy in de inmiddels tot cultfilm verheven komische horrormusical The Rocky Horror Picture Show. Ook was hij te zien in o.a. de films Wayne’s World (1992) en Fight Club (1999).

‘We weten hoeveel hij voor veel van jullie betekent en we waarderen alle liefde en steun die we tijdens het rouwen om zo’n inspirerende artiest en mooie man zullen krijgen’, laat de familie van de zanger weten in een verklaring. ‘Van zijn hart aan jullie zielen: stop nooit met rocken.’

Meat Loaf kampte de laatste jaren met gezondheidsproblemen. Zo zakte hij meerdere keren in elkaar op het podium, o.a. vanwege zijn astma. Een cilinder met zuurstof was altijd in de buurt. In 2016 was hij voor het laatst op tournee. Zijn laatste album Braver Than We Are kwam in datzelfde jaar uit. Meat Loaf laat zijn vrouw Deborah Gillespie en twee dochters achter.


EDITORS' CHOICE