NIEUWSShanling

De Shanling UA5 is geen aansteker, maar een bijzondere USB-DAC

Shanling heeft de UA5 aangekondigd. De nieuwe UA5 lijkt op een aansteker maar het is een USB-DAC die in elke jaszak of handtas past. Ondanks het kleine formaat heeft de gebruiker de keuze uit een 3,5 millimeter jackplug aansluiting en een 4,4 millimeter gebalanceerde aansluiting. De instellingen kunnen op een klein schermpje aan de zijkant worden afgelezen. Optioneel zullen verschillende kleuren leren hoesjes verkrijgbaar zijn.

Shanling UA5: hybride voeding

De nieuwe UA5 wordt Shanling's eerste draagbare DA-converter tevens hoofdtelefoonversterker met een ingebouwde lithiumbatterij, waardoor hij in de speciale “Hybrid power”-modus kan werken. Indien ingeschakeld, werken bepaalde delen van UA5 nog steeds op USB-stroom, zoals de USB-controller en FPGA, maar de cruciale onderdelen van de DA-converter en de hoofdtelefoonversterker zullen in plaats daarvan een schonere stroom van de batterij gebruiken.

Volgens de fabrikant bleek deze opstelling bij het testen nuttig in drie scenario's. Ten eerste krijgt de UA5 op deze wijze consistente analoge prestaties en een lage ruisvloer, onafhankelijk van de kwaliteit van de USB-stroom van het aangesloten apparaat. Voorts is er minder stroomverbruik van het aangesloten apparaat en dat kan interessant zijn bij gebruik met een smartphone. Ten slotte, de verminderde stroomvraag zorgt voor compatibiliteit met bepaalde apparaten, die normaal gesproken niet in staat zijn om voldoende stroom te leveren voor een USB DAC-Amp.

UA5 kan natuurlijk werken in een standaard USB Powered-modus, waarbij de batterij volledig is losgekoppeld en alle delen van UA5 via USB stroom krijgen. De UA5 schakelt ook automatisch naar deze modus wanneer de batterij leeg raakt.

Shanling UA 5: hoogwaardige DA-converter en hoofdtelefoonversterker

De UA5 is voorzien van twee ESS Sabre ES9038Q2M DAC's en een speciale Ricore RE6863-versterker. Het aansluiten van een hoofdtelefoon (of versterker) kan via de asymmetrische 3,5 millimeter jackpluguitgang of via de 4,4 millimeter symmetrische uitgang.

De volumeregeling is op de tast vindbaar. Het monochrome OLED-schermpje biedt de mogelijkheid om instellingen te zien en te wijzigen zonder een smartphone te hoeven pakken.

Shanling UA 5: prijs en leveringsinformatie

De Shanling UA5 is naar verwachting leverbaar vanaf maart 2022 in een rode of zwarte uitvoering. Optioneel zullen leren hoesjes in de kleuren zwart, grijs en bruin leverbaar zijn. Prijzen voor de Benelux moeten nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE