NIEUWSLuxman

Luxman M-10x: nieuwe eindversterker, mede vanwege 100-jarig jubileum

De Japanse audiofabrikant Luxman heeft de M-10x aangekondigd, een tweekanaals eindversterker die het nieuwe vlaggenschip van de vloot van eindversterkers zal worden. De M-10x kan eventueel gebrugd worden tot mono eindversterker en zal de langlopende Luxman M-900u vervangen.

Luxman M-10x

De Luxman M-10x eindversterker, die naar eigen zeggen enige jaren ontwikkeltijd heeft gekost, zal één van de eerste modellen zijn van het portfolio van de volgende generatie. Het honderdjarig jubileum van Luxman is pas in 2025, het jaar waarin de radio-uitzendingen in Japan begonnen, maar Luxman neemt vast een voorschot op dit jubileum.

De originele en eigen techniek van Luxman, zoals ODNF-circuits, zijn geanalyseerd en vervolgens verder ontwikkeld door middel van uitgebreide computersimulaties om een verbetering van de audioprestaties te bereiken. Volgens Luxman was het pas na herhaalde auditie van nieuwe circuitcomponenten en luistertests van prototypes dat de resultaten geschikt werden bevonden voor adoptie als “LIFES1.0” in de nieuwe M-10x. LIFES1.0 is het Luxman Integrated Feedback Engine System.

Het resultaat is een hoog vermogen in zowat elke denkbare belasting. De M-10x kan 150 Watt per kanaal aan acht Ohm leveren en gaat zelfs tot 1.200 Watt aan één Ohm. In gebrugde modus (twee kanalen vormen samen één mono kanaal) gaat de M-10x tot 2.400 Watt aan twee Ohm.

Net als bij eerdere Luxman-versterkers is de dempingsfactor hoog, d.w.z. 710, voor buitengewone controle over de beweging van de luidspreker. Het resultaat is dat het vermogen direct en moeiteloos beschikbaar is, ongeacht de uitdagingen van luidsprekerimpedantie of de dynamische vereisten van de muziek. Een ander resultaat van deze ontwerpkeuzes is een versterkerchassis van ongewoon gewicht: de M-10x weegt 48,4 kilogram.

De Luxman M-10x heeft behuizing die lijkt op de D-10x. De analoge VU-meters hebben LED-verlichting en de linker VU-meter is precies in het midden van het front geplaatst. Dat is immers de actieve meter als de M-10x in mono modus zou worden gebruikt. Verder is er een 12 Volt trigger-ingang en uitgang om meerdere versterkers in een thuisbioscoop in serie te schakelen of integratie in geautomatiseerde systemen mogelijk te maken.

Luxman M-10x: prijs en leveringsinformatie

De Luxman M-10x Power Amplifier zou rond eind februari 2022 beschikbaar moeten komen. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE