NIEUWS

Wiim Mini: streamer zo groot als een ijshockeypuck

Ongeveer drie jaar nadat Google de Chromecast Audio uit productie heeft genomen is er nu een vergelijkbaar apparaatje op de markt verschenen genaamd Wiim Mini. Net als de Chromeacst Audio is de Wiim Mini een klein rond apparaatje met veel streaming-functies en fysieke aansluitingen en de Wiim Mini is ook nog eens betaalbaar.  Is de Wiim Mini een Chromecast Audio alternatief?

Wiim Mini: kleine en eenvoudig te bedienen streamer met veel functies

De Google Chromecast Audio is ongeveer drie jaar gelden uit productie genomen. Het apparaatje is kennelijk nog steeds heel populair want een tweedehands exemplaar heeft een hogere prijs dan de oorspronkelijke verkoopprijs. Het lijkt erop dat de makers van de Wiim Mini dit feit ook is opgevallen. De Wiim Mini is waarschijnlijk de meest betaalbare en eenvoudigste manier om Bluetooth, Spotify Connect, Tidal Connect en (de Roon-vriendelijke) Apple AirPlay 2 toe te voegen aan een hifisysteem. Sluit de Mini aan op een wifi-thuisnetwerk, sluit hem aan op een versterker (of DA-converter) en de gebruiker krijgt de beschikking over een reeks streamingmogelijkheden. Gapless playback wordt ondersteund en Wiim belooft een eenvoudige installatie en configuratie.

In het apparaat ter grootte van een hockeypuck – diameter zeven centimeter – biedt een intern Texas Instruments DAC-circuit met ondersteuning voor PCM tot 24 bit/192 kHz. De analoge uitgang is een 3,5 millimeter jackplugaansluiting. Wiim geeft een S/R-verhouding op van 106 dB. De Wiim Mini ondersteunt geen MQA en ook geen DSD, maar vermoedelijk zal de doelgroep dat niet missen.

De Wiim Mini biedt ook een optische uitgang die alles resampled naar 48kHz. Naar verluidt zal een latere firmware-update ondersteuning van een resolutie tot 24bit/192kHz via de optische uitgang toevoegen.

Naast de genoemde analoge uitgang, heeft de Wiim Mini een microfoon die helpt bij het synchroniseren van AirPlay 2-weergave in meerdere kamers, capacitieve aanraakbediening op de bovenaknt (voor volume omhoog/omlaag, afspelen/pauze) en Siri/Alexa stemassistent-integratie. Voeding komt binnen via USB-C en daar kan elke USB-oplader voor gebruikt worden.

Wiim Mini: prijs en leveringsinformatie

De Wiim Mini kost 99 euro en is o.a. verkrijgbaar via Amazon. Meer weten? Kijk dan op de website van Wimm.


EDITORS' CHOICE