NIEUWSAudel

Audel U-Basik 5/8: monitorluidspreker uit Sicilië

De in Sicilië gevestigde luidsprekerfabrikant Audel heeft het tweeweg monitormodel U-Basik 5/8 aangekondigd. De afgelopen twee jaar van de coronapandemie hebben geleid tot marktverstoringen, waardoor o.a. de prijzen van grondstoffen (berkenmultiplex, drivers, koper en aluminium) aanzienlijk zijn gestegen. Hierdoor werd en wordt de liquiditeit negatief beïnvloed door constante prijsschommelingen. Desondanks is de nieuwe U-Basik 5/8 volgens de ontwerpers een betaalbare luidspreker met een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding geworden.

Audel U-Basik 5/8: Italiaanse fabrikant in zwaar weer

Audel is een kleine luidsprekerfabrikant gevestigd in Casteldaccia, in de buurt van Palermo op Sicilië, gerund door de eigenaar Walter Carzan. Audel is naar eigen zeggen geraakt door de coronapandemie en de gestegen prijzen van grondstoffen en componenten. Het bedrijf heeft daarom het portfolio moeten wijzigen om niet in de rode cijfers te komen. Als de handelsmarges van voorgaande jaren waren gehandhaafd, hadden de prijzen met maximaal vijftig moeten worden verhoogd. In plaats daarvan is gezamenlijk besloten om de noodzakelijke prijsverhogingen te beperken tot circa twintig. Deze beslissing bracht echter ook enkele enorme opofferingen met zich mee.

Audel stopt na vele jaren puur om kostenredenen met de productie van het Nika-model. Het Nika-model bood al slechts een minimale marge, die niet verder verlaagd kon worden. De marges zijn ook aanzienlijk geslonken voor de Sonika- en Magika-modellen. Ze zullen echter door Audel blijven worden geproduceerd, omdat ze volgens de fabrikant met het Nika-model een van de juweeltjes van de Audel-productie zijn. Audel zal nooit in staat zijn puur commerciële en economische artikelen te produceren. Toch is en blijft het Walter Carzan's doel om een handgemaakt product van uitzonderlijke kwaliteit te kunnen aanbieden voor een prijs van minder dan 2.500 euro. Zo'n product kan namelijk de aandacht van potentiële kopers trekken en op een later tijdstip ook hun interesse richten op de grotere en krachtigere Audel-modellen.

Walter Carzan, voornamelijk ontwerper, is een van de bekendste architecten van Italië. Hij houdt ervan om zijn vaardigheden als ontwerper voortdurend te testen en uit te breiden. De eigenlijke Audel-modelcatalogus is compleet en zal de komende jaren hetzelfde blijven. De tijd is daarom ideaal om een nieuw model toe te voegen aan het gevestigde Audel-luidsprekerportfolio en dat is het tweeweg model U-Basik 5/8.

Audel U-Basik 5/8: tweeweg monitorluidspreker

Walter Carzan beschrijft zijn bedrijfsfilosofie als volgt: “In de afgelopen jaren hebben we altijd een oprechte en directe relatie met de eindgebruiker gezocht, we hebben geprobeerd uw kleine behoeften te begrijpen en hebben er altijd naar gestreefd ervoor te zorgen dat ieder van u tevreden blijft met onze inzet. Onze passie en vooral de beschikbaarheid van ons kleine maar efficiënte team heeft ons geholpen om voor het eerst een luidspreker voor alleen monitoren te ontwerpen en te produceren”. Het model U-Basik 5/8 is volgens de ontwerpers de herinterpretatie van een klassieke monitorluidspreker en is tevens het eerste pure monitormodel van Audel-eigenaar en ontwerper Walter Carzan. “Ik heb altijd gezegd dat het opnieuw bezoeken van eenvoudige objecten eigenlijk een zeer complexe ervaring is. U-Basik 5/8 bevestigde mijn mening absoluut!”

De nieuwe U-Basik 5/8 zal zich moeten laten vergelijken met vele andere merken die al hifigeschiedenis hebben geschreven in een praktisch verzadigde markt. Walter Carzan heeft echter een bewuste keuze gemaakt om deze stap te zetten om zijn identiteit als ontwerper, producent en Audel-merk te bevestigen. “De prestaties, de fabricagekwaliteit, de prijs-kwaliteitverhouding en uiteindelijk de acceptatie op de hifi-markt van de U-Basik 5/8 wordt beoordeeld door u en de luisteraars,” aldus Carzan.

Om tot een scherpere prijs te komen, heeft Walter Carzan een nieuwe vorm voor deze speaker ontworpen en ontwikkeld. Hierdoor kunnen individuele stappen in het productieproces eenvoudiger en sneller worden uitgevoerd. Bij de klassieke Audel-luidsprekermodellen is de productie van de ronde delen van de behuizing zeer tijdrovend en daarom erg duur. Het pure werkproces van de Audel-luidsprekermodellen duurt tien dagen, terwijl veel werkprocessen alleen kunnen worden uitgevoerd zonder mechanische hulpmiddelen, dus uitsluitend met de hand. Met de nieuwe Audel U-Basik 5/8 heeft Walter Carzan een gedeeltelijk machinaal te produceren luidsprekermodel bedacht, waarbij de pure verwerkingstijd met ongeveer vijftig procent zou kunnen worden verminderd. Op deze manier werden enorme prijsstijgingen van grondstoffen en bewerkingstijd zoveel mogelijk gecompenseerd om de feitelijke handmatige productiecapaciteit vrijwel te verdubbelen, aldus de uitleg van Audel.

De nieuwe U-Basik 5/8 wordt met de hand en machinaal vervaardigd met gebruikmaking van alle Audel-patenten en zonder enig kwaliteitsverlies. In vergelijking met de Audel Sonika MK2 is de nieuwe U-Basik 5/8 uitgerust met een grotere woofer van 13 centimeter en een groter volume van acht liter.

Audel U-Basik 5/8: prijzen en leveringsinformatie

De U-Basik 5/8 van Audel zal verkrijgbaar zijn in twee afwerkingen, t.w. Ebony en Canaletto Walnut. We weten nog niet wanneer de levering in de Benelux gaat beginnen Prijsinformatie voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt, maar afgaande op de geruchten op Duitse websites zal de prijs onder de 2.500 euro per paar liggen. Afdekrooster en standaard worden als optionele producten aangeboden.


EDITORS' CHOICE