NIEUWSSony

Sony overweegt auto’s te gaan bouwen en toont concept SUV op CES2022

Sinan Kökbugur | 07 januari 2022 | Fotografie Fabrikant | Sony

Het Japanse Sony heeft op de CES2022  een prototype getoond van een elektrische auto genaamd Vision-S 02. Op de CES van twee jaar eerder had het bedrijf al de Vision-S aangekondigd. Het doel van Vision-S is volgens de fabrikant om bij te dragen aan de evolutie van mobiliteit. Sony onthulde tevens een prototype van een voertuig op zijn stand. Om dit concept te demonstreren is het bedrijf in het najaar van 2020 gestart met testen op de openbare weg in Europa. Nu heeft Sony prototype Vision-S 02 aangekondigd en tentoongesteld. Dit voertuig gebruikt hetzelfde EV/cloud-platform als het prototype Vision-S. Technologieën ontwikkelen die zijn gericht op veiligheid, beveiliging en entertainment staan volgens Sony centraal. Gaat Sony daadwerkelijk auto’s bouwen?

Sony Vision-S 02: prototype elektrische SUV

Komend voorjaar zal Sony Mobility Inc. opgericht worden om de EV-markt verder te verkennen en optimaal Sony’s AI-en robottechnologie in te zetten. Sony noemt zichzelf een creatief entertainmentbedrijf met technologie als basis en met als doel de wereld te vullen met emotie, door de kracht van creativiteit en technologie. Heel mooi, maar we hebben het nu over een auto en niet over een Playstation of televisie. Sony is wel een groot en kapitaalkrachtig bedrijf dus wellicht is de Japanse fabrikant in staat om ook iets op de automarkt te betekenen. Het getoonde prototype is een SUV (de Vision S 01 was een sedan) en biedt ruimte aan zeven mensen. De lengte is 4,9 meter en de breedte is 1,9 meter. Sony geeft een wielbasis op van drie meter. Sony zegt niets over actieradius of het gebruikte accupakket.

Naar eigen zeggen gaat Sony alle nodige aandacht besteden aan veilige en comfortabele mobiliteit. “Het systeem van Vision-S 02 ondersteunt veilig rijden door de omgeving realtime te herkennen en te analyseren. Rondom dit innovatieve voertuig zijn sensoren geïnstalleerd. Deze CMOS-beeldsensoren bieden een hoge lichtgevoeligheid, hoge resolutie en een groot dynamisch bereik. Het voertuig is tevens uitgerust met LiDAR-sensoren om de omgeving driedimensionaal te detecteren,” aldus de persverklaring.

Sony vervolgt: “het systeem is intuïtief verbonden met de bestuurder via de Human Machine Interface (HMI-systeem) van het voertuig. Hierdoor kan de bestuurder de omgeving zeer nauwkeurig beoordelen en anticiperen. Time-of-Flight (ToF)-sensoren worden gebruikt om de veiligheid van de bestuurder en de passagiers te bewaken. Dit biedt tevens ondersteuning voor intuïtieve handgebaren en spraakopdrachten om de auto-interface te bedienen.” Handgebaren om de auto te bedienen? Interessant. Eerst maar eens van een veilige afstand kijken hoe het anderen vergaat voordat we zelf in de auto gaan zitten.

Sony maakt voor Vision-S 02 gebruik van zijn eigen in-house technologieën en kennis over communicatietechnologie en beveiliging. Zo is bediening van het voertuig op afstand mogelijk als eerste stap naar een toekomst van autonoom rijden. Om dit te demonstreren voert Sony in Duitsland experimenten uit die vanuit Japan gecoördineerd worden. Samen met partners wordt samengewerkt om zo efficiënt en veilig mogelijk het voertuig te besturen met zeer nauwkeurige controle en monitoring. Dit via een innovatief telematicasysteem. Dankzij 5G-communcatie en cloudservice kunnen voertuiginstellingen, sleutelvergrendelingen en gebruiksinstellingen worden gesynchroniseerd. Updates worden via over-the-air (OTA) in het voertuig uitgevoerd, aldus de verklaring van Sony.

Sony Vision-S 02: onboard entertainment

Met entertainment zit het wel goed want daar heeft Sony in elk geval wel verstand van. De Vision-S 02 voertuigen zitten dan ook vol met entertainment. De luidsprekers in de stoelen met 360 Reality Audio bieden een driedimensionaal geluidsveld voor een meeslepende muziekervaring. Deze technologie maakt het mogelijk om een 360-graden muzikale belevenis te creëren. Elementen als de positie, afstand en hoek van de audiobron worden meegenomen in de geluidsopnamen. Dit resulteert in een muziekbelevenis die voelt alsof men midden in de actie zit.

Tevens is “Bravia Core for Vision-S” videoservice beschikbaar voor Vision-S 02 voertuigen. Deze content service is ontwikkeld in samenwerking met Sony Pictures Entertainment (SPE). Entertainment en technologie komen hier samen voor een unieke Sony ervaring. Alle nieuwe Bravia XR modellen zijn uitgerust met Bravia Core, zodat entertainmentfans kunnen genieten van de nieuwste SPE Premium titels en klassiekers, evenals de grootste IMAX Enhanced collectie. Bravia Core is de eerste content service met Pure Stream technologie voor een vrijwel lossless, UHD BD-equivalente kwaliteit met streamingsnelheden tot 80 Mbps. De “Bravia Core for Vision-S” biedt gedeelde of individuele videoweergave op het panoramische scherm vooraan en individuele displays op de achterbank. Verder zijn de gamemogelijkheden uitgebreid voor VISION-S 02. Naast het spelen van de streaming-games via de cloud is het mogelijk om PlayStation-games te spelen via een externe verbinding met de console thuis.

Het tonen van een prototype is niet hetzelfde als een fabriek met productie- en assemblagelijnen neerzetten. Het is niet gezegd dat Sony ook daadwerkelijk zelf auto’s gaat bouwen. Mogelijk wil Sony met de Vision-S 02 aan de wereld laten zien welke techniek in een auto verwerkt zou kunnen worden en het is ook mogelijk dat Sony zijn techniek verder ontwikkelt en uiteindelijk in auto’s van andere fabrikanten laat bouwen.

Wordt vervolgd.


EDITORS' CHOICE