NIEUWSGryphon

De nieuwe vlaggenschepen van The Gryphon heten Commander en Apex

Het Deense audiobedrijf The Gryphon Audio Designs heeft nieuwe vlaggenschepen aangekondigd die de vloot van versterkers zullen aanvoeren. De Commander is de nieuwe voorversterker waarbij voorversterker en voeding ieder zijn ondergebracht in een aparte behuizing. Eindversterker Apex komt in een stereo-uitvoering en in een mono-uitvoering. Voor verplaatsing van een enkele Apex is een professioneel verhuisbedrijf nodig.

The Gryphon Audio Designs Commander: voorversterker

Het in Denemarken gevestigde The Gryphon Audio Designs noemt de nieuwe Commander “de meest geavanceerde voorversterker die beschikbaar is”, terwijl de Apex eindversterkers “pure klasse A vermogensversterking verheffen boven wat eerder mogelijk werd geacht.”

Met behulp van de uitstekende en veelgeprezen Pandora-voorversterker van het bedrijf als startpunt, deelt de Commander de duo mono topologie van de Pandora. Net als de Pandora heeft de Commander aparte kasten voor enerzijds de signaalschakelingen en anderzijds de voeding. Bovendien heeft de Commander evenals de Pandora een single-ended klasse A ingangsbuffer, omdat dit het voordeel biedt dat het signaal door het kleinst mogelijke aantal elektrische componenten gaat, t.w. slechts twee transistors en een enkele weerstand.

De Commander heeft geen negatieve terugkoppeling (zero global negative feedback). Volgens de fabrikant is sprake van aanzienlijke vooruitgang op veel sonisch kritieke gebieden, waaronder een zeer nauwkeurige, extreem lage ruisspanningsreferentie in verband met de analoge serieregelaars die de versterkertrappen leveren. De spanningsreferentie van de commandant heeft ongeveer vijftig keer minder ruis dan de al uitstekende referentie die in Pandora wordt gebruikt, stelt Gryphon.

De voeding is gehuisvest in een apart chassis en er is sprake van drie voedingen. Elk kanaal heeft een volledig discrete, lineaire voeding met twee ringkerntransformatoren als basis. In totaal zijn dus vier ringkerntransformatoren geplaatst. Twee hiervan (één per kanaal) voeden de dual mono voorversterkercircuits, terwijl het tweede paar is gereserveerd voor toekomstige broncomponenten van The Gryphon, waardoor een toekomstbestendig upgradepad wordt geleverd. Een derde voeding voorziet het digitale besturingscircuit van stroom. Volgens de makers is sprake van een maximale mechanische en elektrische scheiding tussen digitale en analoge secties.

Het chassis is grotendeels opgetrokken uit aluminium en levert volgens de fabrikant optimale werkomstandigheden voor het circuit. De bodemplaat van de Commander bestaat uit een sandwich van drie afzonderlijke lagen Kerrock, bitumen en roestvrij staal. Alle printplaten van de versterker en analoge voeding zweven boven deze bodemplaten op speciaal ontworpen isolatoren, waardoor een onberispelijke, vrijwel trillingsvrije omgeving wordt geboden voor de gevoelige circuits van Commander.

Een vier millimeter dik glazen venster presenteert Commander's 4,3-inch TFT capacitieve aanraakscherm voor een uiterst intuïtieve gebruikersinterface, aldus The Gryphon. In het systeemmenu van de Commander kunnen opstartniveau, kanaalbalans, het maximale volumeniveau, het afstemmen op het bronniveau, de naamgeving van de ingang en de helderheid van het scherm (inclusief Auto Dim On/Off) worden ingesteld. Een pass-trhrough voor opname in een meerkanaals systeem wordt ook geboden en de Commander heeft ook de Green Bias besturing voor gebruik met eindversterkers van The Gryphon.

Ten slotte nog een leuke nieuwigheid: het display van de Commander verandert met de afstand van de luisteraar tot het systeem; zodat volume en andere instellingen uniform leesbaar blijven, ongeacht de luisterpositie.

The Gryphon Apex: zeer zware klasse A eindversterker

De technische specificaties van de nieuwe eindversterker Apex illustreren het feit dat kosten bij dit ontwerp schijnbaar geen rol spelen. De Apex Mono heeft maar liefst 128 bipolaire uitgangstransistoren geschikt voor zeer hoge stroomsterkte (64 per chassis), een afvlakcapaciteit van 2,080.000 µF (2,08 Farad, dat is 1,04 Farad per chassis), vier afzonderlijke op maat gemaakte 2.000 VA ringkerntransformatoren (twee per kanaal), allemaal ondergebracht in een gedempt en zeer zwaar uitgevoerd chassis. De Apex Stereo heeft van dit alles de helft voor twee kanalen, dus 64 transistors, 1,04 Farad en twee ringkerntransformatoren voor twee kanalen.

Optillen van een Apex eindversterker, ook met meerdere personen, gaat rugklachten veroorzaken. De Apex Stereo weegt ruim 200 kilogram. Dat wegen de monomodellen ook en daar zijn er twee van nodig. De afmetingen zijn 593 x 371 x 886 millimeter (B x H x D).

De specificaties zijn natuurlijk fantastisch. De Apex Stereo kan 2 x 210 Watt aan acht Ohm, 2 x 420 Watt aan vier Ohm, 2 x 800 Watt aan twee Ohm en 2 x 1.490 Watt aan één Ohm leveren. De uitgangsimpedantie ie 0,015 Ohm. De Apex Mono doet er nog een klein schepje bovenop met 225 Watt aan acht Ohm, 450 Watt aan vier Ohm, 880 Watt aan twee Ohm en 1.690 Watt aan één Ohm. De uitgangsimpedantie is met 0,01 Ohm nog wat lager. Het frequentiebereik van beide modellen loopt van 0,3 Hz tot 330 kHz (op niveau -3 dB).

De Apex eindversterkers werken in klasse A. The Gryphon zweert bij klasse A sinds de lancering van het model DM100 in 1991, omdat geen enkele andere circuittopologie de sonische perfectie van klasse A benadert. Klasse A heeft ook nadelen en dat is o.a. het relatief grote stroomgebruik. De fabrikant heeft daarvoor iets bedacht dat “Green Bias” heet. Door deze techniek wordt pure klasse A geleverd en in de meeste situaties een aanzienlijk lager stroomverbruik dan traditionele oplossingen. Het komt erop neer dat met Green Bias op elk moment de hoeveelheid klasse A geselecteerd kan worden die nodig is om luidsprekers in pure Klasse A aan te sturen, rekening houdend met factoren als luidsprekergevoeligheid, kamergrootte, muzikale dynamiek en algemeen volumeniveau.

Ten slotte, de Apex is voorzien van The Gryphon’s eigen luidsprekeraansluitingen die blanke draad, vorkjes (spades), bananenstekkers of een combinatie daarvan accepteren.

The Gryphon Audio Designs Commander en Apex: prijzen en leveringsinformatie

De Gryphon Commander voorversterker kost 63.000 euro. De Apex Stereo kost 99.000 euro en de Mono kost 198.000 euro per paar. Een later uit te brengen speciaal plateau voor de Apex genaamd Standart Apex Amplifier Stand zal 8.000 euro kosten.

MERK

EDITORS' CHOICE