Cambridge Audio lanceert draaitafels Alva TT V2 en Alva ST

Het Britse Cambridge Audio heeft een tweetal nieuw draaitafels gelanceerd genaamd Alva TT V2 en Alva ST. De Alva TT V2 is de verbeterde opvolger van de Alva TT en de Alva ST is een wat goedkoper model dat is afgeleid van de Alva TT V2. Beide draaitafels komen naar verwachting in de loop van de lente op de markt.

Cambridge Audio Alva TT V2 en Alva ST

Met de Cambridge Audio Alva TT V2 presenteert het Britse bedrijf de opvolger van zijn succesvolle draaitafel Alva TT en levert met de Cambridge Audio Alva ST ook een goedkoper zustermodel. Beide apparaten hebben een Bluetooth-interface en een ingebouwde phono-voorversterker, die nu ook kan worden uitgeschakeld om het gebruik van hoogwaardige externe voorversterkers mogelijk te maken.

Terwijl de Alva TT V2 is ontworpen als een direct drive draaitafel met een mc-element zoals voorheen, drijft de Alva ST het draaiplateau aan via een riem en is voorzien van een mm-element. De hoogwaardige toonarm en elektronica zijn bij beide modellen identiek, zodat ook de kleinere Alva ST garant staat voor een uitstekende klank.

De twee draaitafels Alva TT V2 en Alva ST zijn weer op veel kleine details verbeterd. De massieve plaat van polyoxymethyleen (POM) van de TT V2 moet zorgen voor een uitstekende synchronisatie, terwijl de ST een plaat van gegoten aluminium heeft die absoluut gelijkmatig en perfect uitgebalanceerd is dankzij de CNC-productie. De hoogwaardige toonarm wordt gekenmerkt door zijn hoge stabiliteit ondanks zijn lage effectieve massa van slechts elf gram, waarbij de toonarmlagering nog verder is verbeterd in vergelijking met de oorspronkelijke Alva TT. Het mc-element van de Alva TT V2 is daarentegen hetzelfde gebleven. Perfect afgestemd op de toonarm, is hij onmiddellijk klaar voor gebruik onder alle bedrijfsomstandigheden en vereist geen aanpassing van de kant van de gebruiker.

Er is niet beknibbeld op de geïntegreerde phono-voorversterker. De RIAA-egalisatie heeft een afwijking van slechts 0,3 dB. De Alva ST met mm-element geleverd met een Audio Technica AT-VM95e element en maakt zo een ongecompliceerde verandering naar een element naar keuze mogelijk. Daarnaast vertrouwt Cambridge Audio ook op veel componenten van de premium Alva TT V2 platenspeler met riemaandrijving: een schakelbare, geïntegreerde phono-voorversterker, draadloze high-res streaming met aptX HD en de nieuwe toonarm zijn identiek. Maar voor wie dat wil is er dus ook nog de mogelijkheid om de interne phono-versterker te omzeilen.

Beide draaitafels zijn uitgerust met een hoogwaardige Bluetooth aptX zender, die het vinylgeluid zonder kabels met een resolutie van 48 kHz en 24 bits doorstuurt naar compatibele hificomponenten. Verder is de toonarmlagering naar eigen zeggen verder verbeterd en zorgt zo voor een nog nauwkeuriger en storingsvrij scannen van zelfs de kleinste muzikale details.

De Alva ST is ontwikkeld om zelfs met kleinere budgetten vinylfascinatie mogelijk te maken. Veel geluidsbepalende componenten zoals de phono-voorversterker en toonarm zijn rechtstreeks uit het grotere model overgenomen. De Bluetooth-eenheid komt ook precies overeen met de Alva TT V2. De belangrijkste verschillen tussen de twee modellen liggen in het aandrijfprincipe en het geplaatste element. De motor van de Alva ST brengt zijn vermogen via een riem over op het draaiplateau, hetgeen een goedkopere productie mogelijk maakt zonder grote verliezen in synchronisatie te hoeven vrezen. Daarnaast is de aluminium afdekplaat vervangen door een hoogwaardige lak in het klassieke zilveren Cambridge Audio design en is het bedrijfslogo geïmplementeerd middels het zeefdrukproces.

Cambridge Audio Alva TT V2 en Alva ST: prijzen en leveringsinformatie

De Alva TT V2 en Alva ST draaitafels zijn naar verwachting vanaf het voorjaar van 2022 verkrijgbaar. De adviesverkoopprijzen zijn 999 euro voor de Alva ST en 1.999 euro voor de Alva TT V2.


MERK

EDITORS' CHOICE