NIEUWS

Franse chansons (of juist niet), bijzondere apparatuur en de opkomst van de ladder-dac

René van Es | 31 december 2021 | Fotografie Fabrikant

Onze hoofdredacteur deed in december het verzoek om met een top 5-lijstje muzikale tips, de opvallende trend(s) of de persoonlijk meest bijgebleven audiobeleving van 2021 te komen. Of met een combinatie van alle drie. Bij dezen de bijdrage van René van Es!

"Een jaar bezien door mijn ogen?" Nee, ik ga het niet hebben over dagelijkse dingen, hoogstens over het feit dat ik in 2021 meer dan ooit een bijdrage heb kunnen leveren aan onze website. In de hoop dat u heeft genoten van mijn epistels en dat u er vooral iets aan hebt gehad. Vermaak, een raad, muziektips, naar eer en geweten zette ik mijn gedachten op digitaal papier en met het uitkomen van ons mooie jaarboek zelfs in gedrukte vorm.

Muziektips

Wie mijn artikelen heeft gevolgd weet dat ik houd van de stemmen van vrouwen en op de vraag vanuit de redactie wat muziektips op een rij te zetten, laat ik 2021 nog eens langskomen, waarbij dames zeker niet ontbreken, zelfs de lijst aanvoeren. Norah Jones bijvoorbeeld met haar kerstalbum “I dream of Christmas”. Uiteraard gevuld met wat klassiekers, maar in een nieuw jasje gegoten en de opname leent zich voor enig recensiewerk. Fijne muziek om naar te luisteren zelfs als de kerst nog ver weg is.

De mooiste klassieke opname uit 2021 voor mij is “12 Stradivari” van Janine Jansen. Niet alleen bewonder ik haar om haar spel, de unieke klankkleuren van 12 verschillende Stradivarius violen is op schitterende wijze samengebracht door Janine. Haar virtuoze spel raakt mij in het hart en daarbij, weer is het recensiemateriaal want graag wil ik in een willekeurig systeem al die klanken terug horen.

Nog een klassiek werk, u zult er even naar moeten zoeken, is van Emmanuelle Dauvin en draagt de titel “Ovni baroque – Bach & Bieber – Pièces pour violon et basse”. Geweldig mooie barok op een virtuele wijze samengebracht in een nagenoeg perfecte opname. Aanrader eerste klas. Ik ga u niet vermoeien met Franse chansons, twee mannen kunnen dat op TV veel beter, dus dat soort aankopen gedaan in de zomer van 2021 laat ik achterwege. Om die reden als laatste tip Griet de Geyter, weliswaar uitgebracht op de rand van 2020, maar zo mooi is haar stem op “Stille klagen: Bach, Telemann, Buxtehude” dat deze tip niet mag ontbreken. Muziek geschikt voor dit jaargetijde.

Spotlight: Linn Klimax DSM

De spotlight richten op een product werd gevraagd, hoe lastig is dat. Tijdens meerdere bezoeken aan winkels werden de oren gestreeld, thuis kreeg ik spullen ter beoordeling. Van heel betaalbare Wharfedale Denton 85 luidsprekers tot Vimberg Mino, actieve weergevers van Goldmund en SoundPrism, van technische versterker staaltjes als de Technics SU-R1000 tot aan de verrassende PrimaLuna EVO 300 Hybrid, er waren streamers en producten om de weergave te verbeteren. Netfilters, scheidingstrafo’s en rare Furutech pluggen voor in het stopcontact. Wat sprong er dan nog echt uit? Ik denk de Linn Klimax DSM streamer/DAC/voorversterker.

Met zijn adembenemende detailweergave in een fijnheid als zachte zijde. Een staaltje van techniek dat verbaasde. De definitieve terugkeer naar de R2R ladder DAC, maar nu in een moderne vorm aangestuurd via een geprogrammeerde FPGA. Linn was daarmee niet de eerste, Metrum Acoustics, Esoteric, Aqua, Denafrips en anderen gingen al voor, maar de Linn presteerde wel subliem op dit gebied. | Lees de volledige review hier

De Ladder DAC

Zet de trend van de ladder DAC zich voort in 2022? Misschien wel, zolang het gros van de muziek nog gewoon PCM als digitale drager heeft is een R2R oplossing bijna niet te verslaan.

Een belangrijker trend zie ik in de hernieuwde belangstelling voor beter geluid en beeld. Eén van de weinige goede dingen aan de situatie die heerst sinds maart 2020, is dat audio weer volop in de belangstelling staat. Omdat we veel thuis zitten, omdat we ons budget niet uit kunnen geven aan vakantie en een nieuwe auto met het vele thuiswerken ook niet bovenaan de lijst staat.

Dus verwennen we de oren, genieten we van muziek, kijken we naar helder beeld, waarop Max Verstappen zijn rondjes rijdt naar een kampioenschap. Laten we die trend vasthouden: blijven investeren in muziek, muziekdragers en muziekweergevers. Niet alleen met oortjes voor onderweg, vooral thuis waar we heel veel tijd doorbrengen met echte luidsprekers aan een echte versterker en streamer. Of een platenspeler als u de hoezen wilt kunnen ruiken. Geniet van 2022! Moge het nieuwe jaar anders zijn dan de twee voorgaande. Ik wens u het allerbeste toe, in opperste gezondheid en onder het genot van muziek.


EDITORS' CHOICE