NIEUWSTascam

Tascam lanceert nieuwe cassettebandjes voor multitrack Portastudio

Het Japanse audioconcern Tascam, waar Teac en Esoteric onder vallen, heeft de productie van nieuwe cassettebandjes aangekondigd. De nieuwe Tascam 424 Studio Master High Bias Type II cassettebandjes zijn bedoeld voor de multitrack cassetterecorders die Tascam vroeger heeft geproduceerd, te beginnen met de Tascam 144 die in 1979 op de markt is gekomen. Het is nog niet bekend hoeveel de nieuwe cassettebandjes gaan kosten.

Tascam 424 Studio Master High Bias Type II

De 424 Studio Master C-60 is volgens Tascam ontwikkeld voor het 50-jarig jubileum en als eerbetoon aan het rijke erfgoed. In 1979 creëerde Tascam/Teac de 144 Portastudio, 's werelds eerste draagbare thuisstudio met een mixer en multitrack recorder in één behuizing. De 144 Portastudio, in wezen niets anders dan een vierkanaals viersporen cassetterecorder die veel betaalbaarder en handzamer was dan een vierkanaals spoelenrecorder, zorgde voor een lage drempel en daarom voor een revolutie in thuisopnamen voor de massa. Een oneindig aantal artiesten en muzikanten creëerden hun muziek op een Portastudio.

De 144 Portastudio en opvolgers zoals de 244, 246, Porta One, Porta-02, 424 serie en meer gebruikten goedkope en gemakkelijk te vinden Type II High Bias cassettes. In de vroege jaren 1980 creëerde Tascam de legendarische “gold reel” cassettes, die nu collectoritems zijn. Maar tegenwoordig zijn high bias type II-cassettes erg moeilijk te vinden en dat is waar de nieuwe cassettebandjes om de hoek komen kijken.

De nieuwe Tascam 424 cassette is ontwikkeld in nauwe samenwerking met National Audio Company, Inc. uit Springfield, MO, 's werelds grootste fabrikant van kwaliteitscassettebandjes en 's werelds grootste duplicator van opgenomen muziekcassettes. De Tascam 424-cassette maakt gebruik van een met de hand geassembleerde schaal vervaardigd met behulp van traditioneel spuitgieten en 3D-printen om de originele Teac-schaal opnieuw te maken met miniatuur gouden rollen uit de vroege jaren 1980, waardoor de cassette meteen een modern collector's item is. Op de verpakking van de cassette staat 'Tascam 424 Studio Master C-60'.

Het Tascam Studio 424 Master cassette type is een limited release echte high bias kobalt oxide cassette speciaal ontworpen voor uitstekende output (4 dB luider dan standaard Type II cassettes), lage vervorming, en ongeëvenaarde muzikale helderheid bij gebruik met Tascam Portastudio cassetterecorders. Het loopwerk van de multitrack Portastudio’s van vroeger wijkt niet af van andere cassetteloopwerken, afgezien dan van de multitrack koppen. “Gewone” cassettespelers hebben immers tweekanaals viersporen koppen. De nieuwe cassettebandjes kunnen dus ook worden gebruikt in andere cassetterecorders.

De prijs voor de nieuwe cassettebandjes moet nog bekend worden gemaakt.


EDITORS' CHOICE