NIEUWSAccuphase

Accuphase DP-450: cd-speler met digitale ingangen en uitgangen

Het Japanse Accuphase heeft een nieuwe cd-speler gelanceerd genaamd DP-450. De nieuwe DP-450 is de opvolger van de DP-430 en is volgens de fabrikant het resultaat van 35 jaar ontwikkeling en vertegenwoordigt het best mogelijke hulpmiddel voor het afspelen van audio-cd's, Nee, sacd’s kan de DP-450 niet afspelen maar hij is wel voorzien van digitale ingangen. Naar verluidt is de eerste productierun al uitverkocht, maar in maart 2022 zou de levering weer moeten gaan beginnen.

Accuphase DP-450: “klassieke” cd-speler voorzien van digitale ingangen

De nieuwe Accuphase DP-450 is de goedkoopste cd-speler van de Japanse fabrikant. Het apparaat heeft als primaire taak het afspelen van audio cd’s maar is natuurlijk niet alleen voorzien van een goed loopwerk. Accuphase heeft de DP-450 voorzien van een hoogwaardige DA-converter die ook voor andere bronnen dan het loopwerk van de DP-450 gebruik kan worden. In tegenstelling tot de duurdere cd-spelers en loopwerken van Accuphase kan de DP-450 uitsluitend gewone cd’s afspelen, geen sacd’s.

Accuphase heeft veel aandacht besteed aan het loopwerk van de DP-450. De focus bij de ontwikkeling lag op het bereiken van een zo laag mogelijk zwaartepunt. Het loopwerk is zodanig geplaatst dat hij niet alleen in het midden van het front zit, maar ook heel diep in de onderste helft van het chassis, direct op de stevige grondplaat. Dit zou volgens de ontwerpers moeten bijdragen aan een goede werking en dus uiteindelijk aan een nauwkeurige, probleemloze uitlezing van de nullen en enen op de geladen schijfjes.

De solide basisconstructie van het loopwerk bestaat uit meerdere componenten die allemaal bijdragen aan een starre, solide constructie. De behuizing van de drive is gemaakt van aluminium, evenals de niet minder solide lade. De geleiders van de lade zijn gemaakt van roestvrij staal. De gehele aandrijving is voorzien van elastische dempers, zodat trillingen vanaf het begin worden voorkomen. Het geplaatste schijfje wordt tijdens het afspelen met acht neodymiummagneten gefixeerd door middel van een puck en dat zou ook bijdragen aan een extreem rustige loop en een onhoorbare werking.

Accuphase DP-450: MDS + DA-converter

Het kerncomponent voor de signaalconversie is natuurlijk de DA-converter, waarbij hier wederom een bijzondere oplossing is toegepast.In het zogenaamde MDS+-conversieprincipe, dat Accuphase Laboratory Inc. gedurende vele jaren heeft geoptimaliseerd, zijn meerdere Delta-Sigma DA-converters parallel geschakeld om de prestaties drastisch te verbeteren. Accupashe heeft vier DAC-chips van het type ESS ES9026PRO DAC van de ESS Technologies Inc. geplaatst. Nadat het signaal de DAC-chips heeft verlaten volgen zogenaamde direct balanced filters met gescheiden symmetrische signaalpaden om te voorkomen dat de aangesloten apparaten elkaar beïnvloeden en om te allen tijde een zuivere signaaloverdracht te garanderen.

Accuphase DP-450 MDS: gebruik als DA-converter of als loopwerk

Zoals reeds opgemerkt kan de Accuphase DP-450 MDS meer dan alleen audio-cd's afspelen. Accuphase heeft digitale ingangen geplaatst (1 x optisch 1 x coaxiaal en 1 x USB) zodat de DA-converter ook gebruikt kan worden voor externe bronnen.

De coaxiale ingang speelt PCM-formaat af tot een resolutie van 24-bits/192 kHz. De optische ingang gaat tot maximaal 24-bit/96 kHz. Dit zijn overigens gebruikelijke waardes voor de coaxiale en optische ingang. Via de USB 2.0-poort kan de Accuphase DP-450 MDS signalen verwerken in lineaire PCM tot een resolutie van 32-bits/384 kHz en het apparaat ondersteunt ook signaalverwerking van DSD tot DSD256. De nodige stuurprogramma’s staan op de website van de fabrikant.

Liever een andere DA-converter gebruiken? Ook dat kan, want de DP-450 heeft ook twee digitale uitgangen (1 x optisch, 1 x coaxiaal). In dat geval wordt dus alleen het loopwerk gebruikt en kan een andere DA-converter worden ingezet om de vertaalslag van digitaal naar analoog te doen.

Ten slotte, de Accuphase DP-450 heeft een voeding op basis van een ringkerntransformator, waarbij verschillende secundaire wikkelingen worden gebruikt als basis voor de voeding van de analoge en digitale schakelingen. Functies zoals programmeerbare weergave, alle relevante knoppen voor directe bediening op het apparaat en natuurlijk een geschikte IR-afstandsbediening genaamd Accuphase Remote Commander RC-140 zorgen voor gemak en muziekplezier.

Accuphase DP-450: prijs en beschikbaarheid

Kennelijk waren klanten heel enthousiast over de DP-450 die als opvolger komt van de DP-430 want door de grote vraag is naar verluidt de eerste productierun van de Accuphase DP-450 MDS Compact Disc Player al uitverkocht. Naar verwachting zal de DP-450 vanaf het tweede kwartaal van 2022 weer verkrijgbaar zijn. De prijs voor de Benelux hebben wij nog niet vernomen, maar – louter ter indicatie – op een Duitstalige website zagen wij een prijs van 5.600 euro staan.MERK

EDITORS' CHOICE