REVIEWPolk Audio

Review Polk Audio Reserve R100: ThuisTest Andre Smit

SAMENVATTING

Je krijgt met deze R100 een hoop speaker voor een redelijke prijs, die gezien het vergevende karakter in veel huiskamers prima uit de voeten kan.

PLUSPUNTEN

  • Neutraal
  • Stevig laag
  • Vergevingsgezind

MINPUNTEN

  • Emotie
  • Muziek komt niet goed los van de speakers

Een aantal maanden terug zag ik in de nieuwsbrief van HIFI.NL de oproep thuistesters gezocht. Dat leek mij (Andre Smit, 38 jaar jong, en sinds een jaar of drie druk met deze hobby bezig ) erg leuk om dat eens te mogen doen. In de motivatie die ik gaf vertelde ik dat ik mijzelf al even aan het ori毛nteren was voor een speakerupgrade en daarom eg benieuwd was hoe deze speakers zouden presteren tegenover mijn eigen set. Plots werd ik verrast door een mailtje van de redactie, of ik nog interesse had om mee te doen met de thuistest. Het antwoord kunt u natuurlijk al raden, en hier zijn we dan!
Tekst & foto's: Andre Smit.

Polk Audio R100

Niet veel later kreeg ik bericht van Nico Bierhoff van Polk Audio voor het uitwisselen van gegevens en wanneer de ik speakers kon verwachten. Vanuit Polk werd mij een ori毛ntatie en eventuele tips en tricks aangeboden via Teams. Helaas konden we de agenda鈥檚 niet gelijk krijgen en heb ik ervoor moeten bedanken, maar desalniettemin een top service. Na een paar daagjes geduldig wachten was het dan zover. De zware doos leek de verwachtingen te verhogen en had het geluk dat mijn meisje en dochter lekker een middagje weg waren dus ik kon meteen aan de slag, top dus.

De speakers waren netjes dubbel verpakt en na het voorzichtig openen van de doos en het verwijderen van het piepschuim vond ik de speakers ingepakt in de witte folie hoezen.

Na het losmaken van de hartvormige stickers (leuk detail) trof ik twee keurig afgewerkte speakers aan.

De hoeken zijn wat afgerond en dat geeft de speakers een net wat luxere uitstraling als je het mij vraagt. De witte afwerking lijkt van vinyl te zijn en heeft een soort lichte korrel. De r100 is voorzien van dezelfde 1鈥漰innacle tweeter en turbine conus uit de Legend serie. De driver randen zijn verzonken in de kast en de ring heeft dezelfde kleur als de kast en dat geeft een lekkere minimalistische uitstraling.

Ook mooi is dat de stofkappen magnetisch bevestigd zijn. Dus geen gepiel met het aanbrengen of afhalen en het ziet er bovendien ook netter uit dan gaten in de baffle. Wat mij wel erg opviel is dat als je op de kast klopt de kast best wel hol klinkt. Niet zo massief als je zou verwachten. Aan de achterzijde tref ik een bijzonder vormgegeven basreflexpoort aan. Dit is de nieuwe door Polk gepatenteerde X-Port.

Deze poort heeft een soort van buisvormige absorbers die ervoor moeten zorgen dat er geen ongewenste resonantiefrequenties ontstaan. De enkelvoudige speakerterminals voelen solide aan en bieden ruimte voor spades of banaanpluggen. Aan de onderzijde vind je een viertal rubbervoetjes die de speaker goed op de plek houden en bijdragen aan vermindering van resonanties.

Na het uitpakken verplaats ik ze naar het televisiemeubel en om zo de optische vergelijking met mijn eigen speakers te聽maken. Ze zijn wat groter maar door de afgeronde hoeken doen ze niet heel massief aan.

Na wat foto鈥檚 gemaakt te hebben mogen de R100 de plaats in nemen van mijn geliefde Q Acoustics. Zoals op de foto鈥檚 te zien is staan de speakers bij mij niet op stands maar op pucks van IsoAcoustics. Dat is niet ideaal maar de tweeters staan wel exact op oorhoogte. Hier later meer over.

Out of the box impressie

Wat meteen opvalt zijn de bassen. De toegenomen kastvolume zorgt voor flink wat meer laagdruk. Het laag is (nog) niet heel strak maar zeer aanwezig. Het hoog klinkt vrij fris en sprankelend. Het middengebied linkt wat rommelig maar wel neutraal. Zoals bekend moeten deze speakers nog ingespeeld worden dus voor de eerste dagen speelt er vooral radio op de achtergrond en gebruiken we ze eigenlijk altijd als de televisie aanstaat.

Wat ook direct opvalt is dat tijdens series en film en de dialogen veel beter verstaanbaar zijn dan dat we gewend zijn van de Q Acoustics. Ik heb de set rustig een week of twee laten inspelen voordat ik echt kritisch ben gaan luisteren.

Het serieuzere luisterwerk

Ik had het geluk dat vrouw en kind een middagje weggingen en ik ging er eens goed voor zitten.聽Voor het luisteren van muziek heb ik eigenlijk alleen gebruikt gemaakt van de streamingdienst Tidal en internetradio.

De set die wij hier thuis gebruiken bestaat uit de volgende componenten:

路聽聽Q Acoustics concept 20
路聽聽Naim Nait 5i
路聽聽Bluesound Node 2i

De bekabeling en stroomvoorziening:

路聽聽Discovery Essential speakerkabel
路聽聽Atlas Equator achromatic rca
路聽聽AudioQuest Pearl toslink
路聽 AudioQuest NRG Y2 en Y3 stroomkabels
路聽聽AudioQuest PowerQuest2 stekkerblok

De muziek van dienst werd verzorgd door onder meer:

聽聽聽聽聽 Fleetwood Mac 鈥 Dreams
路聽聽聽聽聽 Queens of the stone age 鈥 No one knows
路聽聽聽聽聽 Massive Attack -聽 Angel
路聽聽聽聽聽 Mac Miller 鈥 2009
路聽聽聽聽聽 Lana Del Rey 鈥 Chemtrails Over The Country Club
路聽聽聽聽聽 Daft Punk 鈥 Within

We trappen af met Fleetwood Mac 鈥 Dreams (2001 remaster). Ik ken deze track inmiddels door en door en heb gemerkt dat iedere keer ik wat verander in mijn set up het op dit nummer goed hoorbaar is. Wat direct opvalt is het wederom het laag. Dit is echt enorm aanwezig, misschien wat te aanwezig. Hierdoor mis ik toch wat nuance verschillen in het nummer zo is bijvoorbeeld de lichte hi hat die het bekende baslijntje wat extra鈥檚 meegeeft slecht hoorbaar. Wel geeft het de indruk dat je naar een grotere speaker luistert dan het daadwerkelijk het geval is.

Het middengebied klinkt neutraal en het hoog wat rustig. Bij nummers zoals Angel van Massive Attack wordt het toch allemaal wat teveel. Het lijkt erop dat dit door de akoestiek van de kamer maar met name door de plaatsing van de speakers komt. Op een tv kast vrij dicht op zo鈥檔 20 cm van de muur is voor de meeste rear ported- speakers natuurlijk niet ideaal al is het bij mijn Q Acoustics niet storend en geeft het in dat geval net wat meer body mee. Dit heeft mij toch aan het denken gezet en na een paar weken speuren op Marktplaats kwam ik een paartje Dynaudio stand 3 tegen op zo'n 10 minuten rijden van mijn huis. Helemaal top.

Poging twee

De speakers zijn inmiddels op de stands gezet. Ze staan zo鈥檔 35 cm van de achterwand en 40 cm vrij van het gordijn en het zijwandje. Voor de focus zijn ze minimaal ingedraaid richting de luisterpositie. Ik moet eerlijk zeggen, wat een verschil! Alsof ik naar een compleet andere speaker zit te luisteren. Het middengebied en hoog gebied is veel meer en het laag 鈥減robleem鈥 lijkt opgelost. Het laag is nog steeds volop aanwezig maar niet meer als voorheen.

Het klinkt allemaal niet superstrak, eerder een klein beetje wollig, maar wat een enorme verbetering. Ik ben aansluited nog wat met de stands aan het schuiven geweest, maar dat wollige kreeg ik er niet helemaal uit. Na een aantal keren kritisch te hebben geluisterd moet ik zeggen dat ze op me groeien. Het is een vrij neutrale speaker die best wel een groot podium neerzet en er komt best wel wat detail door. Maar van een "holografische" weergave is geen sprake.

Ze doen weinig fout, vliegen nergens echt uit de bocht, maar toch zijn ze mijns inziens wat te tam. Ik mis wat beleving en emotie. Dit is met name goed te horen op akoestisch werk en bij vrouwenstemmen.

Dit allemaal gezegd (geschreven) hebbende vind ik ze als home cinema speaker uitstekend. Dat extra laag en het milde maar open karakter zorgt ervoor dat de dialogen een stuk beter te volgen zijn en ik totaal niet het idee heb gehad dat ik wat laag miste tijdens dynamische sc猫nes in films en series. Voor muziek komen ze voor mijn smaak net toch wat tekort maar als ik een home cinema set zou willen staan deze Polks zeker op mijn shortlist.

Conclusie

Voor wie een lekkere neutraal klinkende standmount speaker zoekt die zowel met muziek als home cinema uit de voeten kan en je bent niet superkritisch wat betreft muziek luisteren zou ik zeggen ga een keer luisteren bij je lokale hifi dealer. Je krijgt een hoop speaker voor een redelijke prijs en ik denk gezien het vergevende karakter dat ze in veel huiskamers prima uit de voeten kunnen.

MERK

EDITORS' CHOICE