NIEUWSAccuphase

Accuphase E-5000: vlaggenschip geïntegreerde klasse AB versterker

Het Japanse audiobedrijf Accuphase heeft de E-5000 aangekondigd, een geïntegreerde in klasse AB werkende versterker die meteen het nieuwe vlaggenschip is van de vloot van geïntegreerde klasse AB versterkers van het bedrijf. De nieuwe E-5000 is krachtig en hij weegt ruim dertig kilogram. De nieuwe Accuphase E-5000 Precision Integrated Stereo Amplifier heeft naar eigen zeggen alle expertise aan boord die de afgelopen vijf decennia door Accuphase is verzameld.

Accuphase E-5000: zware klasse AB versterker

De Accuphase E-5000 Precision Integrated Stereo Amplifier is voorzien van een klassieke klasse AB versterkertrap en het is met 465 x 211 x 502 millimeter (B x H x D) en een gewicht van 33,8 kilogram een fors apparaat. De gebruiker heeft de beschikking over 240 Watt aan acht Ohm en 320 Watt aan vier Ohm.

Daarnaast is de nieuwe stereoversterker zo ontworpen dat deze een extreem hoge dempingfactor heeft. Dit zorgt er volgens de ontwerpers voor dat de nieuwe Accuphase E-5000 Precision Integrated Stereo Amplifier bijna elk luidsprekersysteem te allen tijde onder controle heeft en het volledige potentieel van de luidsprekers naar voren haalt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een volledig symmetrische signaalverwerking en een dual mono ontwerp, zodat de best mogelijke kanaalscheiding is gegarandeerd en elk kanaal optimale condities krijgt voor een onberispelijke geluidskwaliteit.

De basis van een goede versterker is een goede voeding. Een kijkje onder de kap laat zien dat de krachtige voeding op basis van een zeer efficiënte ringkerntransformator en condensatoren met een totale capaciteit van 40.000 µF centraal zijn geplaatst. Ze worden links en rechts geflankeerd door de eindtrapmodules met vermogenstransistors in vijfvoudig parallelle push-pull-schakeling in klasse AB modus, terwijl de voortrap direct parallel aan het front is opgesteld.

Accuphase E-5000: gebalanceerde AAVA-volumeregeling

De pre-stage vertrouwt opnieuw op zogenaamde Accuphase Analog Vari-gain Amplifiers, ook wel kortweg AAVA-modules genoemd, waarvan er twee per kanaal worden gebruikt.

De AAVA is een radicaal ander volumeregelprincipe dan conventionele methoden, waarbij volgens de makers alle variabele weerstanden uit het signaalpad worden geëlimineerd. AAVA wordt ook gebruikt om de balans te regelen.

Hoewel de volumeregelaar zelf niet direct in het signaalpad is geïntegreerd, maar alleen als sensor voor stuursignalen dient, heeft hij veel aandacht voor detail. Niet alleen wordt hier een solide acht millimeter dikke as van metaal gebruikt, ook de vertaling is tot in het kleinste detail uitgekiend. Zelfs met de DC-motor, die ook hier wordt gebruikt, werd het laagste bedrijfsgeluid en een zwevende lagering gebruikt en rust de hele structuur in een CNC-gefreesd aluminium blok.

De ingangsselectie vindt plaats via een schakellogica in combinatie met relais en natuurlijk zijn alle opties zoals fase-instelling voor elke ingang, luidheidscompensatie, toonregeling enz. beschikbaar die men gewend is bij Accuphase Laboratory Inc.

Accuphase E-5000: verscheidenheid aan aansluitingen

De E-5000 is voorzien van vijf gewone cinch-lijningangen en twee XLR-ingangen. Accuphase heeft ook een tape-ingang en tape-uitgang geplaatst. Desgewenst kunnen twee paar luidsprekers worden aangesloten en tegelijkertijd worden gebruikt. Digitale ingangen en een draaitafelingang zijn optioneel en kunnen meteen bij aanschaf of later worden toegevoegd. Accuphase heeft ook een hoofdtelefoonversterker ingebouwd.

Accuphase E-5000: klassiek ontwerp van Accuphase

Het uiterlijk van de E-5000 is precies zoals we van Accuphase mogen verwachten. De champagnegouden voorkant is voorzien van twee verlichte VU-meters en een centraal geplaatst LED-display, geflankeerd door tweedraaiknoppen. Onder een scharnierend deksel bevinden zich talrijke bedieningselementen voor individuele aanpassing.

Accuphase E-5000: prijzen en leveringsinformatie

We weten niet zeker wanneer de levering in de Benelux zal starten maar naar verluidt zal dat in de loop van maart 2022 zijn. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE